Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Επιστολές

Αίτημα αύξησης αναπηρικού επιδόματος 31-3-2023

Αίτημα αύξησης αναπηρικού επιδόματος τυφλότητας προς τον Υπουργό Οικονομικών κ Χ.Σταϊκούρα 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, που εκπροσωπεί τους τυφλούς όλης της Κρήτης και τις οικογένειές τους, θέλει να σας θίξει το σοβαρό θέμα της μη αύξησης του επιδόματος αναπηρίας τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Εκπροσωπώντας τους τυφλούς της Κρήτης, θεωρούμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε ότι 1100 άνθρωποι λαμβάνουν κάθε μήνα το επίδομα τυφλότητας, με το οποίο καλούνται να καλύψουν τις βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες, όπως η πληρωμή ενοικίου, δόση δανείου, λογαριασμοί, κοινωνικές υποχρεώσεις, έξοδα μετακίνησης με συνοδό και ταξί, τεχνολογικά βοηθήματα (όπως προσβάσιμα κινητά, λογισμικό υπολογιστή κ.α.) και ένα πλήθος ακόμη υποχρεώσεων.

Κανένα προϊόν, καμία τιμή ενοικίου, κανένας λογαριασμός δεν έχει το ίδιο κόστος από το 2011, από τότε δηλαδή που έχουν να πάρουν αύξηση τα επιδόματα αναπηρίας.

Αν εξαιρέσουμε το πενιχρό αυτό επίδομα, με το οποίο καλείται εν έτη 2023 μεγάλο ποσοστό των τυφλών να αντεπεξέλθει για την κάλυψη των βιοποριστικών του αναγκών, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία σοβαρή αρωγή από την πολιτεία.

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η πλειονότητα των τυφλών έχει την μικρότερη πιθανότητα να ενισχύσει το εισόδημά της σε σχέση με κάθε άλλο άνθρωπο, λόγω ακριβώς της φύσης της αναπηρίας τους.

Οι τυφλοί στην Κρήτη δεν έχουν ούτε καν την ευκαιρία για στοιχειώδη εκπαίδευση στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, όπως

έχουν εδώ και πολλές δεκαετίες οι τυφλοί όλης της Ευρώπης, ούτως ώστε να είναι σε θέση να έχουν μία σχετική αυτονομία στην καθημερινότητά τους.

Κλείνοντας, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, θέλουμε να σας ζητήσουμε την κατά το δυνατόν αύξηση του αναπηρικού επιδόματος τυφλότητας, γιατί δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους τυφλούς ως φτωχούς που μπορούν να ξεφύγουν από την φτώχεια τους. Είμαστε ίσοι πολίτες με βάση το σύνταγμα και διεκδικούμε αξιοπρεπή διαβίωση και όχι επιδόματα φτώχειας.

Κανένας άνθρωπος δεν ανταλλάσει την όρασή του με ένα αξιοπρεπές επίδομα αναπηρίας.

Κάθε Ευρωπαϊκή συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να φροντίζει για την αξιοπρεπή διαβίωση των πιο αδύναμων μελών της.

Με εκτίμηση,

Για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Κατσιπουλάκη – Γιαννιδάκη

Καλλιόπη.

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *