Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Επιστολές

Έτσι η πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου θα γίνει προσβάσιμη 10-1-2023

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, θέλει να σας επισημάνει τα κακώς κείμενα της πλατείας Ελευθερίας Ηρακλείου αλλά και να σας υποβάλει τις προτάσεις της με βάση τα προβλεπόμενα από το Νόμο. Στόχος μας είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

1) Από την πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου απουσιάζουν παντελώς οι ελεύθερες ζώνες όδευσης πεζών σύμφωνα με τον Νόμο 2621/2009.

2) Απουσιάζει εντελώς ο οδηγός όδευσης τυφλών, ο οποίος πρέπει να τοποθετείται στο μέσο της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών.

3) Σύμφωνα με τον Νόμο 2621/2009 απαγορεύονται τα χαμηλά εμπόδια, όπως είναι τα υπάρχοντα χαμηλά φωτιστικά που υπάρχουν τώρα στην πλατεία και στο πεζοδρόμιο ανατολικά της πλατείας μετά το δρόμο, στο οποίο παραβιάζεται κατάφορα κάθε λογική κίνησης όλων των πεζών.

4) Όλο το ανατολικό τμήμα της πλατείας που γειτνιάζει με τον δρόμο είναι απροσπέλαστη ζώνη όδευσης πεζών, λόγω της στενότητας του πεζοδρομίου και των χαμηλών φωτιστικών που λειτουργούν ως εμπόδια για όλους, με ή χωρίς αναπηρία ανθρώπους.

5) Όλα αυτά τα χαμηλά εμπόδια που είναι διάσπαρτα πάνω στην πλατεία, είναι απολύτως αχρείαστα, παράνομα και επικίνδυνα για όλους και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία.

6) Το πλήθος από σκαλοπάτια και μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές υψομέτρου, καθιστούν την πλατεία προβληματική και επικίνδυνη για όλους.

7) Καλό θα ήταν, ακόμη, περιμετρικά της πλατείας να υπάρχει έντονη χρωματική οριοθέτηση και διαβάθμιση, προκειμένου να είναι ευδιάκριτο για τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία το σημείο όπου τελειώνει η πλατεία και ξεκινούν τα σκαλοπάτια.

Με την ελπίδα ότι θα λάβετε υπόψη σας τις παραπάνω παρατηρήσεις-προτάσεις, οι οποίες βασίζονται στην εφαρμογή του Νόμου, παρακαλούμε όπως λάβουμε απάντηση από τους αρμόδιους μηχανικούς του έργου, σχετικά με τις επισημάνσεις-προτάσεις μας και τι προβλέπεται να γίνει σχετικά.

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *