Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
Επιστολές

Προς: κα Μενδώνη Λίνα, Υπουργό Πολιτισμού 5-3-2024

ΘΕΜΑ: Επιστολή Ενημέρωσης για τη μη τοποθέτηση οδηγών όδευσης τυφλών στην ανάπλαση των Ενετικών Τειχών Ηρακλείου.

Αξιότιμη κα Υπουργέ Πολιτισμού,

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος  των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη, θα ήθελε αρχικά να σας καλωσορίσει στην πόλη του Ηρακλείου κι έπειτα να σας κάνει γνωστό ότι στο έργο ανάπλασης των Ενετικών τειχών του Ηρακλείου, όταν ολοκληρωθεί με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, εκτός από τους τυφλούς.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή κατασκεύασε έργα κοινόχρηστων χώρων όπως πεζοδρόμια και πεζόδρομους, χωρίς τον προβλεπόμενο, από τη νομοθεσία ΚΥΑ 2621/Β/2009, οδηγό όδευσης τυφλών. Παρομοίως  και στην ανάπλαση των Ενετικών τειχών του Ηρακλείου, απαξίωσε και απέκλισε τους τυφλούς από τον μοναδικό χώρο περιπάτου εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης μας για τα επόμενα πολλά χρόνια. Δεν μπορεί να κατασκευάζεται ένα έργο τόσο μεγάλο και τόσο σημαντικό, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και να μην πληροί τη στοιχειώδη πρόσβαση σε τυφλούς.

Σας ζητούμε, λοιπόν,  τη διόρθωση αυτού του σοβαρού σφάλματος, του αποκλεισμού για ακόμη μία φορά, των τυφλών από την πρόσβαση τους στα μνημεία της πόλης και ιδιαίτερα όταν αυτά χρησιμοποιούνται ως κοινόχρηστοι χώροι για όλους.

Θέλουμε επίσης να ενώσουμε την φωνή μας με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η διαχείριση των Ενετικών τειχών να περιέλθει στον Δήμο Ηρακλείου. Τα τείχη ως μνημείο, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας των Ηρακλειωτών και πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και την ευθύνη ο Δήμος Ηρακλείου μαζί φυσικά με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. 

Ολοκληρώνοντας, θα επιθυμούσαμε μία συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε ζητήματα προσβασιμότητας των ατόμων με οπτική αναπηρία σε χώρους πολιτισμού και μνημείων, τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων σας.

Με την πεποίθηση ότι το αίτημά μας θα γίνει δεκτό, σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

 

Μετά εκτιμήσεως για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος: Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Η Γεν. Γραμματέας: Κατσιπουλάκη-Γιαννιδάκη Καλλιόπη

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *