Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Επιστολές

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Σ.Β.Α.Κ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ap. Πρωτ.: 150 Ηράκλειο: 20/09/2021
ΠΡΟΣ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Υπόψιν: Αντιδημάρχου Τεχνικών έργων Ηρακλείου, κ. Αναστασάκης Ιωάννης Κοιν.: Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Λαμπρινός Βασίλειος
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Σ.Β.Α.Κ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αξιότιμοι Κύριοι,
Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης που εκπροσωπεί όλους τους τυφλούς της Κρήτης και τις οικογένειές τους, θα ήθελε να σας υποβάλει τις προτάσεις και τις διαπιστώσεις της για τον ΣΒΑΚ Ηρακλείου, καθώς η κινητικότητα έχει άμεση συνάρτηση με την ποιότητα ζωής των μελών της.
Ξεκινάμε με την διαπίστωση ότι τα πεζοδρόμια, όπου αυτά υπάρχουν στο Δήμο Ηρακλείου, στο σύνολο τους είναι παντελώς αδιάβατα από ολικά τυφλούς και επικίνδυνα για τους ανθρώπους με
σοβαρό πρόβλημα όρασης.
Προσπελάσιμα πεζοδρόμια για εμάς είναι τα καθαρά πεζοδρόμια σε όλο τους το μήκος και πλάτος. Χωρίς δέντρα, στάσεις λεωφορείων, κολώνες σήμανσης, παγκάκια, κολώνες φωτισμού,
περίπτερα και άλλα.
Οι ανάγλυφες πλάκες – οδηγοί όδευσης τυφλών τοποθετούνται σε γενικές γραμμές, αλλά είναι εντελώς λάθος, καθώς ο νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να έχουν ελεύθερο χώρο 50 πόντους εκατέρωθεν, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά. Επίσης, πολύ συχνά στρίβουν κατά 90 μοίρες παρακάμπτοντας εμπόδια, όπως κορμούς δέντρων που γέρνουν πάνω από αυτούς. Το γεγονός ότι δεν έχουμε συχνά ατυχήματα, αυτό οφείλεται στο ότι οι τυφλοί της πόλης μας το ξέρουν και προτιμούν την ασφάλεια του σπιτιού τους.
Υπάρχουν πεζοδρόμια όπως αυτό της Μίνωος (μεγάλης πεταλοειδούς), που είναι κατασκευασμένα κυματιστά. Αυτό έχει ως συνέπεια ένας άνθρωπος με πρόβλημα όρασης η ολικά τυφλός να παραπατάει, αφού δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια το βάθος και το ύψος της επιφάνειας του πεζοδρομίου κατά την βάδιση, διότι αυτό μεταβάλλεται συνεχώς.
Κατ’ εκτίμησή μας, η ποσοτικοποίηση των εμποδίων στα πεζοδρόμια του Ηρακλείου, αγγίζει το 80% για τη δενδροφύτευση, 7% για τις κολώνες σήμανσης και φωτισμού, 5% για τις στάσεις λεωφορείων, 2% για τα περίπτερα και 6% όλα τα υπόλοιπα..
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
• Προτείνουμε τον άμεσο καθαρισμό της επιφάνειας όλων των πεζοδρομίων, σύμφωνα με τις διαστάσεις που ορίζει ο νόμος, το σφράγισμα των τομών και λάκκων καθώς και την σωστή τοποθέτηση των οδηγών όδευσης τυφλών στο κέντρο των πεζοδρομίων χωρίς αλλαγές κατεύθυνσης.
• Προτείνουμε την φύτευση δέντρων, όπου αυτό είναι εφικτό ανά τριάδες σε μελετημένες προεξοχές των πεζοδρομίων προς τον δρόμο, χάνοντας μισό αυτοκίνητο σε πλάτος και κάθε 3 η 4 θέσεις στάθμευσης μία θέση στάθμευσης. Έτσι, θα υπάρχουν ταυτόχρονα, αξιοπρεπή λειτουργικά πεζοδρόμια, δέντρα και ενδεχομένως παγκάκια. Τέτοια σημεία υπάρχουν ακόμα στο Ηράκλειο προς υπόδειξη.
Οι παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις για τη λειτουργικότητα των πεζοδρομίων, εάν υλοποιηθούν, θα καταστήσουν τα πεζοδρόμια φιλικά και ελκυστικά για όλους του πολίτες.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα κινητικότητας που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας, είναι η ανυπαρξία ηχητικών διατάξεων στους κόμβους με φωτεινούς σηματοδότες στο Ηράκλειο. Εκτός από τους τεράστιους κορμούς δέντρων που καλύπτουν συχνά το 80% των πεζοδρομίων, πρέπει όσα μέλη μας έχουν σοβαρό πρόβλημα όρασης να κινούνται στην πόλη ρισκάροντας κάθε φορά που πρέπει να περάσουν κόμβους όπως, της Χρυσοστόμου και Παπανδρέου, Κνωσού και Παπανδρέου, Λεωφόρος Δημοκρατίας και Παπανδρέου, Χαριλάου Τρικούπη και Δημοκρατίας, Εθνικής Αντιστάσεως και αλλού…
Προτείνουμε την άμεση τοποθέτηση ηχητικών διατάξεων σε όλους του φωτεινούς σηματοδότες.
Θέλουμε η πόλη μας με βάση τον Σχεδιασμό Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας να μεταμορφωθεί σε πόλη φιλική για τους κατοίκους της, όποιο επίπεδο κινητικότητας και αν έχουν. Δεν είναι δυνατόν να έχουν προτεραιότητα στα πεζοδρόμια τα δέντρα χάριν μιας στρεβλής οικολογικής αντίληψης… Ναι στα δέντρα όταν δεν μας κλείνουν τον δρόμο. Ναι σε καθαρά χωρίς εμπόδια πεζοδρόμια…

Διαβάστε το έγγραφο ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ Σ.Β.Α.Κ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δείτε στα δύο βίντεο που ακολουθούν την πραγματικότητα ωμή… 

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *