Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
Επιστολές

 Προς: κo Φραγκούλη Εμμανουήλ, Δήμαρχο Δήμου Ιεράπετρας.

  ΘΕΜΑ: Επιστολή Ενημέρωσης

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,               

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος  των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη, επιθυμεί να σας ενημερώσει σχετικά με την κείμενη νομοθεσία που αφορά στους κοινόχρηστους χώρους του δήμου (πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πλατείες κ.α.).

Η ΚΥΑ 6213/Β/2022 αλλά και η παλαιότερη ΚΥΑ 2621/Β/2009, προβλέπουν στα πεζοδρόμια ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών κατ’ ελάχιστον 2,05 μ., εφόσον ο δρόμος είναι μεγαλύτερος των 12μ. και σε περίπτωση δρόμου μικρότερου εύρους (9-12μ.) προβλέπει 1,50-2.00μ. ζώνη ελεύθερης όδευσης πεζών και  2.20μ. ύψος. Εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, δεν πρέπει να μεσολαβεί κανένα απολύτως εμπόδιο όπως παραδείγματος χάρη δέντρα ή κλαδιά τους, στύλοι σήμανσης και φωτισμού, κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, στάσεις λεωφορείων, περίπτερα κ.α., ενώ πρέπει στο μέσο τους να τοποθετείτε οδηγός όδευσης τυφλών.

Από την ίδια νομοθεσία ΚΥΑ 6213/Β/2022, προβλέπεται και ζώνη φύτευσης 40-60 εκ., εφόσον υπάρχει διαθέσιμος χώρος, στην άκρη του πεζοδρομίου από την πλευρά του δρόμου. Σύμφωνα με την νομοθεσία αλλά και την κοινή λογική στο αστικό δομημένο περιβάλλον προτεραιότητα έχουν οι πολίτες και όχι ο, τι άλλο μπορεί να τους παρεμποδίζει την κίνηση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα με αναπηρία. Συνεπώς, οφείλετε να αφαιρέσετε οποιαδήποτε εμπόδια εντός των ελεύθερων ζωνών όδευσης πεζών, όπως αυτά που προαναφέραμε, με μοναδικά κριτήρια αυτά που ορίζει η νομοθεσία και η εξυπηρέτηση των δημοτών σας.

Οποιαδήποτε άλλη αιτία/δικαιολογία παραμονής των εμποδίων είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.

Προσδοκώντας την εφαρμογή της νομοθεσίας προς όφελος των δημοτών σας, ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος: Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Η Γεν. Γραμματέας:  Κατσιπουλάκη-Γιαννιδάκη Καλλιόπη

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *