Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
Επιστολές

Επιστολή στον Δήμαρχο Μυλοποτάμου 18-4-2024

ΘΕΜΑ: Νομοθεσία προσβασιμότητας κοινόχρηστων χώρων.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος  των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη, σε συνέχεια της συνάντησής σας με την γενική γραμματέα του σωματείου μας, κα Κατσιπουλάκη-Γιαννιδάκη Καλλιόπη, στις 16/04/2024, επιθυμεί να συμβάλλει στο έργο σας με προτάσεις απόλυτα εναρμονισμένες με τη νομοθεσία, προκειμένου να έχουμε προσβάσιμα και λειτουργικά έργα κοινόχρηστων χώρων.

Η νομοθεσία η οποία διέπει τα έργα κοινόχρηστων χώρων είναι η ΚΥΑ 6213/Β/2022. Έχοντας τη βεβαιότητα ότι γνωρίζετε την προαναφερθείσα ΚΥΑ, εμείς από την πλευρά μας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα άρθρα, τα οποία έχουν μεγαλύτερη σημασία για την προσβασιμότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Τα άρθρα αυτά της ΚΥΑ 6213/Β/2022 είναι τα εξής:

  1. Άρθρο 3: «Προσβασιμότητα Κοινόχρηστων Χώρων-Γενικά».
  2. Άρθρο 4: «Ζώνες Χρήσεων Πεζοδρομίων».
  3. Άρθρο 6: «Ελεύθερη Ζώνη Όδευσης Πεζών-Ελεύθερο Ύψος».
  4. Άρθρο 7: «Οδηγός Όδευσης Τυφλών».
  5. Άρθρο 11: «Γωνίες Πεζοδρομίων-Διασταυρώσεις».
  6. Άρθρο 15: «Διαμορφώσεις σε Πεζόδρομους».
  7. Άρθρο 20: «Φύτευση».

Ακόμη, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στη διασφάλιση των ελεύθερων ζωνών όδευσης πεζών, οι οποίες θα πρέπει να είναι απαλλαγμένες από κάθε εμπόδιο και οι οποίες θα πρέπει να έχουν στο μέσο τους, τους οδηγούς όδευσης τυφλών.

Επιπλέον, κρίνουμε σωστό να σας υποδείξουμε σημαντικά λάθη που έχουμε παρατηρήσει πολλάκις, ούτως ώστε να αποφευχθούν. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο οδηγός όδευσης τυφλών συναντάει φρεάτιο δεν το παρακάμπτει δημιουργώντας ένα «Π», αλλά συνεχίζει αμέσως μετά το φρεάτιο.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει οι διαδρομές, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί οδηγοί όδευσης τυφλών, να είναι ενοποιημένες και τέλος είναι λειτουργικό για τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία το κράσπεδο του πεζοδρομίου να είναι λευκού χρώματος, προκειμένου να οριοθετείτε χρωματικά το πεζοδρόμιο από το δρόμο και να γίνεται αντιληπτό.

Κλείνοντας επιθυμούμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για το ειλικρινές ενδιαφέρον σας και τη διάθεση για συνεργασία με το σωματείο μας. Για οποιαδήποτε πληροφορία/διευκρίνιση θα είμαστε στη διάθεσή σας.

 

Με εκτίμηση για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος:  Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Η Γεν. Γραμματέας: Κατσιπουλάκη-Γιαννιδάκη Καλλιόπη

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *