Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
Εισηγήσεις

Εισήγηση πεπραγμένων για το έτος 2023

Εισήγηση της Δ.Ε. της Π.Ε.Τ.Κ. για την 37η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση στις 03/03/2024 αλλά και για το Γενικό Συμβούλιο του Π.Σ.Τ. στις 13 Απριλίου 2024

 Αγαπητοί συνάδελφοι, το διάστημα που πέρασε η Ένωση δεν αντιμετώπισε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και τούτο διότι τα έσοδα από τα μαθήματα του συστήματος γραφής και ανάγνωσης Braille, παρότι εμφανίζονται αρκετά λιγότερα σε σχέση με προηγούμενα έτη, διευκόλυναν σημαντικά την πορεία του έτους 2023.

Η Π.Ε.Τ.Κ. κατάφερε να εργασθεί κατά το δυνατόν προς όφελος των μελών της και της ίδιας της Ένωσης, εξασφαλίζοντας θετικά αποτελέσματα σε αρκετές από τις ενέργειές της.

Συγκεκριμένα:

Στις 5 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήσαμε την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν τα θέματα της ημερίσιας διάταξης όπως ορίζει το καταστατικό μας και κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της  Ένωσης. Ακούσαμε τα προβλήματα και τα αιτήματα των μελών μας, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στη στοχοθεσία μας και για τα οποία εργασθήκαμε κατά τη διάρκεια του έτους.

Ξεκινώντας τον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφερειακής μας Ένωσης από την εκμάθηση της γραφής Braille, η οποία είναι και η κύρια πηγή των εσόδων μας, πραγματοποιήσαμε 4 κύκλους εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια των οποίων καταφέραμε να εκπαιδεύσουμε στα δύο υποκαταστήματά μας, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, 108 άτομα.

Η Π.Ε.Τ.Κ. καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη διεκδίκηση πραγμάτων για τη βελτίωση της ζωής των μελών της.

Αναλυτικότερα:

συμμετείχε, καταθέτοντας προτάσεις, στους Σχεδιασμούς Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας των Δήμων Σητείας, Αγίου Νικολάου, Μαλεβιζίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Παράλληλα, συμμετείχε ενεργά και στην Επιτροπή προσβασιμότητας και εμποδιζόμενων χρηστών που έχει συγκροτηθεί από το Δήμο Ρεθύμνου. Όσον αφορά τους υπόλοιπους δήμους, εκείνοι είτε δεν έχουν συγκροτήσει καθόλου επιτροπές προσβασιμότητας, ως όφειλαν, είτε δεν τις συγκροτούν πλέον.

Η Π.Ε.Τ.Κ. στο πλαίσιο της επικοινωνίας της με την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων στις αρχές του έτους 2023 με τους δημάρχους των νομών Ηρακλείου κο Λαμπρινό Βασίλειο, Ρεθύμνης κο Μαρινάκη Γεώργιο και Χανίων κο Σημαντηράκη Παναγιώτη. Στις συναντήσεις αυτές υποβλήθηκαν σειρά αιτημάτων και υπήρξε υπόδειξη της νομοθεσίας με την οποία πρέπει να κατασκευάζονται τα έργα κοινόχρηστων χώρων, προκειμένου να είναι προσβάσιμα και στα ΑμεΑ.

Επιπλέον, παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών ήρθε σε επαφή με τους υποψηφίους δημάρχους Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων ενώ απέστειλε επιστολές και στους δήμους Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Σητείας, ενημερώνοντάς του σχετικά με τα προβλήματα προσβασιμότητας στις πόλεις και προτείνοντάς τους λύσεις σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας, όπως προαναφέρθηκε.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας αναφέρουμε την υποψηφιότητα 2 μελών μας ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβολοι. Αυτοί είναι:

  1. Η κα Ζαμπετάκη Ελευθερία στο δήμο Ηρακλείου και
  2. Ο κος Αθάνατος Νικόλαος στο δήμο Ιεράπετρας

Επιπρόσθετα, στις 09/01/2023, η Π.Ε.Τ.Κ. απέστειλε επιστολή στον Δήμο Ηρακλείου με θέμα  τις προτάσεις βελτίωσης προσβασιμότητας της πλατείας Ελευθερίας στο πλαίσιο της ανακατασκευής της.

Στη συνέχεια, την ίδια ημερομηνία, το σωματείο μας αιτήθηκε στον Ο.Π.Ε.Κ.Α. την ενημέρωση του αριθμού των επιδοτούμενων τυφλών ατόμων σε ολόκληρη την Κρήτη και ανά νομό και σύμφωνα με τα στοιχεία που λάβαμε στις 30-01-2023 από τον ΟΠΕΚΑ, ο αριθμός των ατόμων με οπτική αναπηρία 80% και άνω στην Περιφέρεια Κρήτης και η γεωγραφική τους κατανομή ανά Νομό, διαμορφώνεται ως εξής:

Ο αριθμός των ατόμων με οπτική αναπηρία, τα οποία λαμβάνουν το επίδομα του ΟΠΕΚΑ στην Περιφέρεια Κρήτης ανέρχεται στα 1.110 άτομα συνολικά.

Η κατανομή τους ανά Νομό διαμορφώνεται ως εξής:

Νομός Ηρακλείου: 547

Νομός Λασιθίου: 230

Νομός Ρεθύμνης: 181

Νομός Χανίων: 152

*ο αριθμός αυτός αυξομειώνεται διαρκώς.

            Ακόμη, στις 23/01/2024 εστάλη επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη Κυριάκο, θέλοντας να αναδείξει την παντελή έλλειψη Εκπαιδευτών Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο διοίκησης της Χώρας. Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε και σε όλους τους Βουλευτές του νησιού μας.

            Εν συνεχεία, στις 26/01/2023 η Π.Ε.Τ.Κ. απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον τότε Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Λαμπρινό Βασίλειο, σχετικά με την μη εφαρμογή του νόμου 2621/Β/2009 περί προσβασιμότητας και ελεύθερων ζωνών όδευσης πεζών σε όλα τα νέα έργα του Δήμου Ηρακλείου, καθώς έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι σε πολλά έργα δεν είχε τοποθετεί καν οδηγός όδευσης τυφλών ενώ είχαν δενδροφυτευτεί οι ελεύθερες ζώνες όδευσης πεζών στα νέα πεζοδρόμια του Δήμου.

            Επιπρόσθετα, στις 28/02/2023 επιστολή εστάλη και στο Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων προκειμένου να τοποθετηθούν οδηγοί όδευσης τυφλών στην ανακατασκευή των πεζόδρομων της κωμόπολης των Αρχανών, καθώς δεν προβλέπονταν αρχικά.     

            Παράλληλα, στις 31/03/2023 εστάλη και αίτημα αύξησης του αναπηρικού επιδόματος τυφλότητας προς τον κ. Σταϊκούρα, τότε Υπουργό Οικονομικών, καθώς το αναπηρικό επίδομα μας, έχει να πάρει αύξηση εδώ και 13 χρόνια.

Ταυτόχρονα, στις 21/04/2023 προωθήθηκε η νομοθεσία ΚΥΑ 6213/Β/7-12-2022 σε όλους τους Δήμους της Κρήτης, με σκοπό να αποκτήσουν γνώση για το τι ορίζει η νομοθεσία σχετικά με την προσβασιμότητα στους κοινόχρηστους χώρους.

            Την Τρίτη 02 Μαΐου 2023, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ., κ. Μαρκοδημητράκης Μενέλαος και η Κοινωνική Λειτουργός της Ένωσης, κ. Αεράκη Ιωάννα, πραγματοποίησαν συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Παπαδάκη-Σκαλίδη Ειρήνη και τον Διευθυντή Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου, κ. Οικονομάκη Φανούριο. Στην εν λόγω συνάντηση, ζητήσαμε την ενημέρωση των υπαλλήλων του Κέντρου κοινότητας για την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης προκειμένου στη συνέχεια να είναι σε θέση να γνωστοποιούν την ύπαρξη της Ένωσης στα άτομα με οπτική αναπηρία που επισκέπτονται το Κέντρο Κοινότητας, ως μοναδικός φορέας εκπροσώπησής τους στην Κρήτη. Η απάντησή τους ήταν θετική και τους ευχαριστούμε θερμά γι’αυτό.

            Στις 05/05/2023 η Π.Ε.Τ.Κ. απέστειλε αιτήματα προς όλους τους υποψήφιους Βουλευτές της Κρήτης, προκειμένου να επωφεληθούν τα άτομα με οπτική αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα αιτήθηκε:

  1. Εκπαίδευση και Διορισμό Εκπαιδευτών Κινητικότητας , Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης για την κάλυψη των αναγκών εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία όρασης στο νησί της Κρήτης, στους οποίους δεν υπάρχει η παραμικρή εκπαίδευση από το έτος 2015.
  2. Άσκηση αυστηρού ελέγχου και εποπτείας σε όλα τα δημόσια εκτελούμενα έργα και τις ανακατασκευές αυτών για την τήρηση των κείμενων διατάξεων της ΚΥΑ 6213/Β/2022, που αφορά στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.
  3. Τοποθέτηση τηλεματικής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστικά και υπεραστικά λεωφορεία) στην Κρήτη.
  4. Επιχορήγηση 50% επί του κόστους των βοηθημάτων για τη Χρήση Η/Υ σε άτομα με οπτική αναπηρία και εν γένει τεχνικών βοηθημάτων.
  5. Θεσμοθετημένη αύξηση του επιδόματος τυφλότητας του ΟΠΕΚΑ ανά έτος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο κεντρικού σχεδιασμού.

Στις 8/6/2023 η Π.Ε.Τ.Κ αιτήθηκε δωρεάν ξαπλώστρες στα μέλη της και στους συνοδούς τους, με την επίδειξη της κάρτας μέλους του συλλόγου μας και οι δήμοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημά της.

Στις 28/07/2023 η Π.Ε.Τ.Κ. απέστειλε επιστολή στο Δήμο Οροπεδίου – Λασηθίου Κρήτης, στην οποία επισήμανε τη λανθασμένη τοποθέτηση του οδηγού όδευσης τυφλών.

Στις 15/09/2023 εστάλη επιστολή με διάφορα αιτήματα αλλά και προβλήματα που ταλανίζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία προς τους υποψηφίους δημάρχους κ. Καλοκαιρινό Αλέξη, κ. Καραμαλάκη Μιχαήλ, κ. Μαρινάκη Γεώργιο, κ. Δουλουφάκη, κ. Σημανδηράκη Παναγιώτη και την κ. Καναβάκη Μαρία.

Την ίδια ημερομηνία εστάλη και επιστολή προς την δημοτική αστυνομία Ηρακλείου προκειμένου να καταγγείλει τα φαινόμενα παραβατικότητας αλλά και να φέρει την ίδια προ των ευθυνών της.

Στις 15/10/2023 η Π.Ε.Τ.Κ απέστειλε αίτημα προς τις Α’ Βάθμιες και τις Β’ Βάθμιες διευθύνσεις της Κρήτης, με σκοπό οι εκπαιδευτικοί με οπτική αναπηρία να τοποθετούνται σε σχολικές μονάδες κοντά στον τόπο κατοικίας τους, καθώς αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες στον τρόπο μετακίνησής τους εξαιτίας των μη προσβάσιμων αλλά και ελλιπών μέσων μεταφοράς. Επιπλέον, συχνά επιβαρύνονται με υψηλότερα κόστη μεταφοράς, εφόσον είναι αδύνατη η χρήση IX.

Στις 21/10/2024 η Π.Ε.Τ.Κ. απέστειλε επιστολή στην Ε.Σ.Α.μεΑ. στην οποία εξέθεσε τον προβληματισμό μελών της σχετικά με την λειτουργία του θεσμού του προσωπικού βοηθού ενώ ταυτόχρονα σε άλλη επιστολή προς τον ίδιο φορέα ζήτησε διευκρινήσεις σε σχέση με την κάρτα αναπηρίας, οι οποίες κ εδόθησαν. Ωστόσο, στις 26/10/2023 εστάλη στην Ε.Σ.Α.με.Α και επιστολή, στην οποία ζητούσαμε εξεύρεση λύσης σχετικά με την έλλειψη Εκπαιδευτών Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης στη Χώρα και ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου η έλλειψη είναι παντελής.

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, ο πρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ Μαρκοδημητράκης Μενέλαος δέχθηκε πρόσκληση από την κ. Καραγιαννάκη Ζαφειρένια, πολιτικό μηχανικό της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ηρακλείου. Ο πρόεδρος παρευρέθηκε στα γραφεία της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία ως προς την προσβασιμότητά τους στα πεζοδρόμια και στους πεζόδρομους της πόλης του Ηρακλείου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από την κ. Καραγιαννάκη Ζαφειρένια, η κ. Κουτάντου Όλγα, αρχιτέκτονας και η κ. Ανωγιαννάκη Μαρία, πολιτικός μηχανικός. Συζητήθηκαν εκτενώς όλα τα ζητήματα προσβασιμότητας, σε νέα και παλαιότερα έργα, των ανθρώπων με αναπηρία αλλά και χωρίς, εφόσον και για εκείνους συχνά η κίνηση είναι απαγορευτική και εντοπίστηκαν τα προβλήματα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την μελλοντική ανάπλαση 11 οδών του Ηρακλείου και οι τεχνικοί της υπηρεσίας χρειάστηκαν και την δική μας συμβολή, έτσι ώστε να εφαρμόσουν την νομοθεσία υπό την καθοδήγηση ανθρώπων που χρησιμοποιούν καθημερινά τους πεζόδρομους και τα πεζοδρόμια της πόλης, ούτως ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προσβασιμότητα σύμφωνα με την νομοθεσία. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η κίνηση από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Ηρακλείου, κάτι που φανερώνει την καλή θέληση από μέρους της για να κάνει τα έργα κοινόχρηστων χώρων προσβάσιμα για όλους (με και χωρίς αναπηρία). Από πλευράς μας ευχόμαστε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και σε υψηλότερο επίπεδο και εμείς θα συμβάλλουμε, όπως μπορούμε, προκειμένου να διευκολύνουμε το έργο της. Ως εκ τούτου κρίναμε απαραίτητη την συνεργασία μας και με άλλα τμήματα της τεχνικής υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα, αυτό της υπηρεσίας πρασίνου! Είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι η συνάντηση διήρκησε τρεις ώρες και έλαβε χώρα μέσα σε ένα κλίμα φιλικό και εγκάρδιο.

Τέλος και πολύ σημαντικό είναι η συνεργασία που σύναψε η Π.Ε.Τ.Κ., έπειτα από επικοινωνία της κας Ζήση Βασιλικής, η οποία εκπροσωπεί την εταιρία «Access for all», προκειμένου να γνωμοδοτούμε για την προσβασιμότητα σε χώρους πολιτισμού των δήμων της Κρήτης.

Στο πλαίσιο πολιτιστικών, κοινωνικών και ψυχαγωγικών δράσεων των μελών της, η Π.Ε.Τ.Κ.:

Διοργάνωσε μαθήματα χορού για τα μέλη της, μία φορά την εβδομάδα, με εθελοντική προσφορά του χοροδιδασκάλου κ. Κουγιουμουτζή Γεώργιου, τον οποίο ευχαριστούμε από καρδιάς. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν και τα μαθήματα αγγειοπλαστικής στα μέλη μας μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου του 2023.

Στις 11/02/2023 η Π.Ε.Τ.Κ κατόπιν προτάσεως και σε συνεργασία με τον εκδρομικό σύλλογο “Δρόμοι Ζωής”, πραγματοποίησε πεζοπορική εκδρομή για τα μέλη της στο γραφικό φαράγγι του Χουδετσίου, χωριό το οποίο βρίσκεται 20χλμ νότια του Ηρακλείου. Τα μέλη μας είχαν την ευκαιρία να ακουμπήσουν τα αιωνόβια πλατάνια, να ακούσουν και να ακουμπήσουν το νερό του ποταμού και να γευτούν τις όμορφες γεύσεις που επιφύλασσαν οι διοργανωτές της εκδρομής στο τέλος της ημέρας.

Στις 19/02/2023 η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης είχε την τιμή και τη χαρά να συμμετέχει στο 48ο Κύπελλο Ελλάδας Ανδρών Final 8, με τρία μέλη της, τα οποία ήταν τα εξής: ο πρόεδρος, Μενέλαος Μαρκοδημητράκης, η αντιπρόεδρος, Ελευθερία Ζαμπετάκη και το μέλος μας, Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης. Ο σκοπός της παρουσίας των μελών της ΠΕΤΚ, στο κλειστό στάδιο μπάσκετ στα Δύο Αοράκια Ηρακλείου, ήταν πολλαπλός. Πρώτον, στο πλαίσιο των δράσεων πριν τον αγώνα, τα μέλη του Συλλόγου μας με την βοήθεια εθελοντών, έδειχναν στον κόσμο με βιωματικό τρόπο τη χρήση του λευκού μπαστουνιού κι έτσι ο κάθε φίλαθλος με την βοήθεια μάσκας έκλεινε τα μάτια του και κινούνταν με το  λευκό μπαστούνι, έχοντας στο πλάι του έναν εθελοντή, αποκτώντας έτσι ενσυναίσθηση. Δεύτερον, κατά τη διεξαγωγή του τελικού ανάμεσα στον Ολυμπιακό και το Περιστέρι, εθελοντές περιέγραφαν τον αγώνα με τη βοήθεια μιας μακέτας γηπέδου μπάσκετ. Η περιγραφή ενός παιχνιδιού μπάσκετ σε τυφλούς μέσω και της απτικής επαφής ήταν κάτι πρωτοποριακό, με τις εντυπώσεις να είναι μόνο θετικές. Έσπασε ένας φράχτης, βρέθηκε δίοδος και δόθηκε απάντηση στο ερώτημα: μπορεί ένας ολικά τυφλός να παρακολουθήσει έναν αγώνα μπάσκετ; Τώρα η απάντηση είναι μία χωρίς επιφυλάξεις, ναι μπορεί. Η ΠΕΤΚ με την βοήθεια των εθελοντών παρουσίασε στους φιλάθλους, εκτός από το λευκό μπαστούνι και την χρήση του, ένα πλήθος από αντικείμενα και μέσα προκειμένου οι τυφλοί να μπορούν να διαβάζουν, να γράφουν, να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια κλπ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, κ. Βαγγέλης Λιόλιος, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να γνωρίσει την γραφή των τυφλών Braille, να μάθει πώς παίζεται το σκάκι κλπ. Μεγάλο ήταν επίσης το ενδιαφέρον του κυρίου Luciano Calestini, διπλωματικού εκπροσώπου της Unicef. Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Ιωάννη Γκιώση, ο οποίος ήταν αυτός που κάλεσε τον σύλλογο μας και οργάνωσε κάθε τι που έπρεπε να γίνει σχετικά με την παρουσία της ΠΕΤΚ στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου. Ευχαριστούμε τους εθελοντές περιγραφείς του αγώνα, κ. Ανδρέα Γρηγοριάδη και την κ. Χριστίνα Παπαϊωάννου. Ευχαριστούμε επίσης την φίλη του Συλλόγου μας κ. Πηνελόπη Καλή και όλους του εθελοντές που επικοινώνησαν στους φιλάθλους αυτά που είχαμε να τους δείξουμε. Ευχαριστούμε επίσης πολύ τον κ. Γιώργο Μανανεδάκη, ο οποίος κατασκεύασε τις τρεις μακέτες, πιστές απομιμήσεις γηπέδων μπάσκετ, εκ των οποίων οι δύο δωρίσθηκαν στον Σύλλογο μας.

Στις 5/03/2023 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 36η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του σωματείου μας που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε σε χώρο εκτός του γραφείου της, συγκεκριμένα σε αίθουσα του Ξενοδοχείου «Astoria Kapsis» στο κέντρο του Ηρακλείου. Συνολικά συμμετείχαν 35 μέλη της Ένωσης με τους συνοδούς τους και μετά το πέρας των εργασιών της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με το καταστατικό του Συνδέσμου, ακολούθησε γεύμα. Η Δ.Ε. της Π.Ε.Τ.Κ. θέλει να ευχαριστήσει θερμά τα ενεργά της μέλη που τίμησαν με την παρουσία τους το θεσμικό τους όργανο, δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση για διεκδικήσεις, τη διατήρηση των κεκτημένων μας και την οργάνωση δράσεων προς όφελος των μελών μας.

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης  συμμετείχε επίσης  σε εκδήλωση με θέμα: «Στην ομορφιά που δημιουργούν οι άλλοι»: Μια μουσική βραδιά συμπερίληψης στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ., Μαρκοδημητράκης Μενέλαος, έδωσε ομιλία με θέμα την: «Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη των ΑμεΑ στους χώρους Πολιτισμού», ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκθεση των κεραμικών έργων των μελών της Π.Ε.Τ.Κ. που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κεραμικής που υλοποιήθηκε στο διάστημα από τον Οκτώβριο 2022 έως τον Απρίλιο 2023 στην Ένωση.

Επιπλέον, η Π.Ε.Τ.Κ. παρευρέθηκε, με αρκετά μέλη της στην μουσικοχορευτική παράσταση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2023 στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης από το παραδοσιακό εργαστήριο Χορού του κ. Γιώργου Κουγιουμουτζή «Απ’άκρη σ’άκρη τση Γραικιάς», αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Χνάρη. Στην παράσταση παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια από τη Χίο, τη Δυτική Θράκη, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τον Πόντο και την Κρήτη. Ήταν μία υπέροχη βραδιά με το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης να είναι γεμάτο και με τους χορευτές να χαρίζουν ζωντάνια και κέφι με τις όμορφες φιγούρες τους! Με αφορμή την εν λόγω παράσταση, θέλουμε να ευχαριστήσουμε για ακόμη μία φορά τον κ. Γιώργο Κουγιουμουτζή και το Παραδοσιακό εργαστήρι χορού για την εθελοντική προσφορά τους στην Ένωση Τυφλών Κρήτης, της εκμάθησης παραδοσιακών χωρών στα μέλη μας.

Στη 1/10/2023 η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης είχε την τιμή και τη χαρά να συμμετέχει για πρώτη φορά στον Ημιμαραθώνιο Αρκαλοχωρίου. Πρόκειται για πρωτοβουλία της αντιπροέδρου του συλλόγου, κ. Ζαμπετάκη Ελευθερίας, η οποία κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο της επιτροπής διοργάνωσης του Ημιμαραθωνίου, κ. Αλεβυζάκη Γεώργιο, εξασφάλισε τη δωρεάν συμμετοχή των μελών της Π.Ε.Τ.Κ. σε αυτό το σπουδαίο γεγονός του τόπου μας! Τα μέλη που έλαβαν μέρος ήταν 7 στον αριθμό και οι εθελοντές που βοήθησαν σημαντικά στη διεξαγωγή ολόκληρης της διαδικασίας ήταν 5 στον αριθμό.

Επίσης, στην προσπάθεια της Π.Ε.Τ.Κ. να επικοινωνήσει το έργο της αλλά και την ύπαρξή της σε επίδοξα μέλη, δημιούργησε ενημερωτικά φυλλάδια , τα οποία τοποθέτησε στα κέντρα κοινότητας των δήμων αλλά και στα ΚΕ.ΠΑ. Ηρακλείου, ούτως ώστε να μπορούν οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία να έρχονται σε μία πρώτη επαφή με το σωματείο μας, καθώς προσέρχονται στα ΚΕ.ΠΑ για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος και η Γεν. Γραμματέας πραγματοποίησαν σειρά συνεντεύξεων σε τηλεοπτικούς,  ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες της Κρήτης, όπως:

Την Πέμπτη 26-01-2023, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη με τον κύριο Βαρδάκη Ελευθέριο, με θέμα την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης στο Δήμαρχο Ηρακλείου στις 25-01-2023, κ. Λαμπρινό Βασίλειο, σχετικά με την κατ’ εξακολούθηση μη εφαρμογή του Νόμου περί προσβασιμότητας σε όλα τα νέα έργα κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες) του Δήμου Ηρακλείου.

Στην KRHTH TV στις 14-2-2023 ο πρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ., κ. Μαρκοδημητράκης Μενέλαος και η Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ., κ. Ζαμπετάκη Ελευθερία, κατόπιν πρόσκλησης της εκπομπής «Καλό Μεσημέρι» με τους Λευτέρη Κουμαντάκη και Κριστιάνα Σκούρα, συνοδευόμενοι από τους κυρίους Γιώργο και Λευτέρη Κουγιουμτζή, χοροδιδάσκαλοι και ιδιοκτήτες του «Παραδοσιακού Εργαστηρίου Χορού», παρουσίασαν την εθελοντική δράση εκμάθησης παραδοσιακού χορού στα μέλη μας.

Την Δευτέρα 06 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ., παρενέβη στην εκπομπή του κ. Αργυράκη Μανώλη στο Ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Κρήτη», θίγοντας τη μη τοποθέτηση οδηγών όδευσης τυφλών σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους της πόλης, καθώς και τη μη εφαρμογή των ΚΥΑ που διέπουν τα έργα κοινόχρηστων χώρων. Έπειτα από την παρέμβαση του Προέδρου, ο κ. Αργυράκης πρότεινε την προσφυγή της Π.Ε.Τ.Κ. στη Δικαιοσύνη. Η Π.Ε.Τ.Κ. είναι παρούσα στην κοινωνία της Κρήτης με παρεμβάσεις της όπου απαιτείται και στα Μ.Μ.Ε.

Στις 4/4/2023 ο πρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ. συμμετείχε ζωντανά στην τηλεοπτική εκπομπή στην Κρήτη TV του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Εύης Σπανού. Η εκπομπή ήταν ένα αφιέρωμα στη μικρή μαθήτρια Φραγκουλάκη Αικατερίνη, ετών 13 από τον Αλικιανό Χανίων. Ως αντιπρόσωπος του Φορέα εκμάθησης του συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών στην Κρήτη, ο κ. Μαρκοδημητράκης έδωσε τα θερμά του  συγχαρητήρια στην εν λόγω μαθήτρια, στους γονείς της αλλά και στους δασκάλους της, καθώς αποτελεί τη μικρότερη σε ηλικία πιστοποιημένη μαθήτρια της γραφής Braille, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια αναπηρία και της ευχήθηκε επιτυχία σε ό,τι κάνει.

Στις 3-5-2023 ο Πρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ., ανταποκρίθηκε στο αίτημα του δημοσιογράφου, κ. Νίκου Κοσμαδάκη για να παραχωρήσει τηλεφωνική συνέντευξη. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του ζητήθηκε να αναφερθεί στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία της Κρήτης, πράγμα που έκανε, τονίζοντας την έλλειψη εκπαίδευσης στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, καθώς και την έλλειψη προσβασιμότητας, ιδιαίτερα στην πόλη του Ηρακλείου. Στη συνέχεια, ενημέρωσε τον κ. Κοσμαδάκη για τις δράσεις της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 11.30-12.00 π.μ. ο πρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ., έδωσε συνέντευξη στο διαδικτυακό ραδιόφωνο «Radio Me» στην εκπομπή της κ. Πεντεδήμου Σώτιας. Το θέμα της συζήτησης ήταν οι προεκλογικές υποσχέσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην πόλη του Ηρακλείου, από τους υποψηφίους Δημάρχους. Επιπλέον, δεν παραλείφθηκε να αναφερθεί η κατάσταση προσβασιμότητας που επικρατεί στην πόλη μας!

Τέλος, η γεν. γραμματέας του συλλόγου μας κα Κατσιπουλάκη-Γιαννιδάκη Καλλιόπη παραχώρησε πολλές συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς των νομών Ρεθύμνης και Χανίων με θέματα που σχετίζονται με την οπτική αναπηρία και επάξια έχει εκπροσωπήσει το σωματείο μας σε πολλές δράσεις.

Ολοκληρώνοντας, στα πλαίσια ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και ερευνών για θέματα τυφλότητας, πραγματοποιήσαμε επισκέψεις και βιωματικές δράσεις σε δομές και σχολεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Π.Ε.Τ.Κ. και το 2023 πραγματοποίησε κατόπιν προσκλήσεως πολλές επισκέψεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων με σκοπό την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των μαθητών. Κατά τη διάρκεια της δράσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν, να ρωτήσουν και να μάθουν, πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που αφορούν στην τυφλότητα. Τα παιδιά είδαν πώς γράφουν και πώς διαβάζουν οι τυφλοί με το σύστημα γραφής και ανάγνωσης braille, με αναλογικό και ηλεκτρονικό τρόπο, έμαθαν πώς οι τυφλοί κινούνται με την βοήθεια του λευκού μπαστουνιού, πώς παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και έκαναν πλήθος ερωτήσεων σχετικά με το πώς οι τυφλοί αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Μέσα από τέτοιες δράσεις τα παιδιά, οι αυριανοί πολίτες, είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι η αναπηρία όρασης ενέχει πολλές φορές δυσκολίες, οι οποίες όμως μπορούν να μην είναι αξεπέραστες όταν παρέχονται οι κατάλληλες ευκαιρίες και προϋποθέσεις για ισότιμη συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι.  Η Π.Ε.Τ.Κ. θέλει να ευχαριστήσει θερμά τις Διευθύνσεις όλων των σχολείων για την πρόσκλησή τους και για τη θερμή συμμετοχή και φιλοξενία τους και ξεχωριστά και ιδιαίτερα θέλει να ευχαριστήσει τα μέλη της για τη συμμετοχή τους σε αυτές τις δράσεις, τα οποία είναι τα εξής:

  1. κ. Κατσιπουλάκη- Γιαννιδάκη Καλλιόπη, γενική γραμματέας της Π.Ε.Τ.Κ., η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επισκέφθηκε πολλά σχολεία σε ολόκληρο το νομό του Ρεθύμνου.
  2. Τσαγκατάκης Κων/νος, φοιτητής του τμήματος κοινωνικής εργασίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
  3. Δασκαλάκης Γεώργιος, φοιτητής του τμήματος κοινωνικής εργασίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
  4. Κουμπενάκη Κων/να, απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης.
  5. κ. Ζαμπετάκη Ελευθερία, αντιπρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ. και φυσικά
  6. ο κ. Μαρκοδημητράκης Μενέλαος, πρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ.

Κατόπιν, κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε όλα τα σχολεία, τα οποία επισκεφθήκαμε χωρισμένα ανά βαθμίδες:

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ:

  • 71ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου στις 07/04/2023
  • 70ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου στις 20/10/2023
  • 53ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου στις 05/12/2023
  • Νηπιαγωγείο Τυλίσου στις 14/12/2023

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:

  • 36ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στις 16/02/2023
  • 16ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στις 17/02/2023
  • 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στις 10/03/2023
  • 1ο & 2ο Δημοτικό Σχολείο Μαλίων στις 11/05/2023
  • 53ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στις 20/11/2023
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αλικαρνασσού στις 24/11/2023
  • Δημοτικό Σχολείο Ελιάς στις 12/12/2023
  • 16ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στις 13/12/2023
  • Δημοτικό Σχολείο Τυλίσου στις 14/12/2023
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου στις 18/12/2023 και
  • 28ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στις 21/12/2023

ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:

  • 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου στις 04/12/2023
  • 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου στις 06/12/2023
  • 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου στις 08/12/2023

ΛΥΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:

  • Γενικό Λύκειο Γουβών στις 03/03/2023
  • 4ο Λύκειο Ηρακλείου στις 07/12/2023
  • Λύκειο Αρχανών στις 20/12/2023

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ/ΚΟΛΛΕΓΙΑ:

  • Μητροπολιτικό Κολλέγιο Ηρακλείου στις 31/05/2023

Οι δράσεις του σωματείου μας όμως δεν ολοκληρώνονται εδώ, καθώς συνεισφέραμε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις και στο ερευνητικό κομμάτι.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις 25/9/2023 η Π.Ε.Τ.Κ. συμμετείχε σε έρευνα του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης με σκοπό τη διερεύνηση της εκπαίδευσης των ατόμων με οπτική αναπηρία στον Πανεπιστημιακό χώρο. Στην έρευνα συμμετείχαν ο κ. Μαρκοδημητράκης Μενέλαος και δύο εκ των μελών μας, οι οποίοι ανήκουν στους φοιτητές του τμήματος κοινωνικής εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ, ο κ. Τσαγκατάκης Κωνσταντίνος και ο κ. Δασκαλάκης Γεώργιος.

Την Πέμπτη 08-06-2023, πραγματοποιήθηκε στην Ένωσή μας επίσκεψη από τον κ. Πανταλό Παναγιώτη, μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης του Τμήματος Πληροφορικής και την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 μας επισκέφθηκε για τρίτη και τελευταία φορά, προκειμένου να ολοκληρώσει την έρευνά του. Στην έρευνα του συμμετείχαν συνολικά 5 μέλη του συλλόγου μας. Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής του εργασίας, ερευνάται η τροποποίηση ενός αλγόριθμου, ο οποίος θα μπορεί να κατανοεί τη φωνή σε υψηλή ταχύτητα εκφοράς, που εκπέμπεται από τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως παραδείγματος χάριν τα κινητά, προκειμένου ο χρήστης αφενός να κατανοεί ευκολότερα τον ήχο που ακούει και αφετέρου να  εξοικονομεί χρόνο από την καθημερινότητά του. Ο Σύλλογος μας και τα μέλη του στο πλαίσιο του δυνατού, επιθυμούν πάντοτε να συντελούν σε κάθε νέα έρευνα για την παροχή προσβάσιμων προϊόντων και όχι μόνο.  Ευχόμαστε στον Πανταλό Παναγιώτη Καλή Τύχη στην έρευνά του και ευόδωση των στόχων του!

Επίσης, είναι σκόπιμο να αναφερθούμε αφενός σε μία σπουδαία για τα μέλη μας εφεύρεση, αυτή του κινητού τηλεφώνου «Blind Shell». Πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο κινητό για τα άτομα με οπτική αναπηρία, δείγμα του οποίου μας εστάλη από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και το οποίο αφού είδαν πολλά από τα μέλη μας, το αγόρασαν και αφετέρου στην παραχώρηση δύο λευκών μπαστουνιών για μικρό παιδί, από την κα Άντρι Κοζάκου μητέρα τυφλού μαθητή από τη Χερσόνησσο, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα μέλη μας πως μέσα στο έτος 2023 η κα Αεράκη Ιωάννα, πρώην γραμματέας της Π.Ε.Τ.Κ., ανέλαβε καθήκοντα ως αναπληρώτρια κοινωνική λειτουργός σε διάφορα σχολεία του νομού Ηρακλείου. Αυτό σηματοδότησε και τη λήξη της συνεργασίας μας. Την ευχαριστούμε από καρδιάς για όλα όσα έχει προσφέρει στο σωματείο μας όλα αυτά τα χρόνια, από το 2017 έως και τον Σεπτέμβριο του 2023, για όλες τις υπηρεσίες που παρείχε αλλά και για την αληθινή αγάπη και το αμέριστο ενδιαφέρον που διατηρούσε για το σύλλογο και τα μέλη του. Της ευχόμαστε Καλή Σταδιοδρομία και Καλή Τύχη σε οτιδήποτε κι αν κάνει.

Τη θέση της διαδέχθηκε η κα Μονιάκη Σοφία, φιλόλογος και ειδική παιδαγωγός, στην οποία ευχόμαστε Καλή Αρχή και μία όμορφη συνεργασία.

Μετά συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για τη Δ.Ε.

             Ο Πρόεδρος                                                                    

 Μαρκοδημητράκης Μενέλαος  

    Η Γεν.Γραμματέας

    Κατσιπουλάκη Γιαννιδάκη Καλλιόπη

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *