Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
Αιτήματα

Αίτημα γνωστοποίησης του κανονισμού φύτευσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ  ΠΕΖΌΔΡΟΜΩΝ 

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος  των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη, αιτείται τη γνωστοποίηση του κανονισμού φύτευσης σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου Ηρακλείου.

Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

Μετά εκτιμήσεως

Για τη Δ.Ε.

 Ο Πρόεδρος: Μαρκοδημητράκης Μενέλαος                                                                                                 

 Η Γεν. Γραμματέας: Κατσιπουλάκη Γιαννιδάκη Καλλιόπη

 
Η απάντηση της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου

ΘΕΜΑ: Αποστολή Κανονισμού φύτευσης εντός πεζοδρομίων και πεζοδρόμων.

Σχετ. το υπ. αριθμ. πρωτ. 111191/13-11-2023 του Δήμου Ηρακλείου έγγραφο σας.

Σας ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία μας πραγματοποιεί φυτεύσεις νέων δέντρων σε πεζοδρόμια και σε πεζόδρομους σύμφωνα με νέα την εθνική νομοθεσία (ΦΕΚ 6213/Β/7/12/2022), που αντικατέστησε την υπ. αρ. 52907/2009 Υ.Α., όπου ορίζει πλάτος ελεύθερης όδευσης πεζών στο πεζοδρόμιο τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Επιπλέον ο Κανονισμός Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου (αρ. απόφασης 529/2019 Δημοτικού Συμβουλίου) στο άρθρο 13 αναφέρει ότι φύτευση ή η επαναφύτευση νέων δέντρων σε Κοινόχρηστους Χώρους Πρασίνου και ιδιαίτερα σε δενδροδόχους πεζοδρομίων και πεζοδρόμων διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες (τμήμα Πρασίνου, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, κ.λπ. του Δήμου Ηρακλείου) σε επιλεγμένα σημεία, ώστε να διασφαλίζεται η άνετη και ομαλή διέλευση των πεζών και αμαξιδίων (αναπηρικών ή παιδικών) καθώς και η απρόσκοπτη είσοδος και έξοδος πεζών και οχημάτων σε εισόδους οικοδομών και χώρων στάθμευσης αντίστοιχα.

 
Η απάντηση της Π.Ε.Τ.Κ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 119501/1/12/2023

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη, σε συνέχεια της απαντητικής σας επιστολής θέλουμε να σας εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας, καθώς συναντούμε πλήρη αναντιστοιχία λόγων και έργων στην απαντητική σας επιστολή. Αυτός ήταν και ο λόγος που μας ώθησε να σας ζητήσουμε τον κανονισμό φύτευσης πρασίνου. Γνωρίζουμε πολύ καλά τη νομοθεσία (ΦΕΚ 2621/Β/2009, καθώς επίσης και το ΦΕΚ 6213/Β/2022, το οποίο αντικατέστησε την προαναφερθείσα ΚΥΑ.

Δεχόμαστε αρκετά συχνά παράπονα από τα μέλη μας για φυτεύσεις, τόσο σε παλαιότερα όσο και σε νεότερα έργα εντός ή στο όριο της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα πεζοδρόμια της πόλης, συλλήβδην, να είναι απολύτως αφιλόξενα και επικίνδυνα για ανθρώπους με αναπηρία (και μη). Επιπλέον, θα θέλαμε να γνωρίζετε πως μπορούμε να τεκμηριώσουμε τα λεγόμενό μας ανά πάσα στιγμή με αυτοψίες και φωτογραφικό υλικό.

Τέλος, θεωρούμε πως η μη τήρηση της νομοθεσίας από πλευράς της υπηρεσίας πρασίνου έχει συμβάλει καθοριστικά στην απαξίωση της πεζής κινητικότητας του Ηρακλείου kol ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία όρασης (και μη). Ως εκ τούτου, θα θέλαμε πολύ ευγενικά να σας ζητήσουμε και πάλι την πιστή εφαρμογή και τήρηση της νομοθεσίας, ούτως ώστε στα πεζοδρόμια να έχουν προτεραιότητα οι πολίτες της πόλης και όχι τα δέντρα.

Είμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου να συμβάλουμε στη βελτίωση της πεζής κινητικότητας στα πεζοδρόμια και στους πεζόδρομους της πόλης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητας ζωής των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.

 

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *