Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
Επιστολές

Ερώτηση για την κάρτα αναπηρίας στην Ε.Σ.Α.μεΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΔΡΑ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΚΕΠΕΝΤΖΗ 28 & ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΚΡΗΤΗΣ Τ.Κ. 71306

ΤΗΛ: 2810-211511 e-mail: petkritis@yahoo.gr

Αρ. Πρωτ.: 224 Ηράκλειο, 12/10/2023

Προς: Ε.Σ.ΑμεΑ.

Ως ο αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος  των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης  θα ήθελε να σας προτείνει το παρακάτω:

Έπειτα από επισήμανση πολλών μελών μας, σας γνωστοποιούμε ότι κατά την επίδειξη της κάρτας αναπηρίας τους, σε περίπτωση έκδοσης εισιτηρίου πλοίου, τους ζητείται το ποσοστό αναπηρίας τους, προκειμένου να  τους χορηγηθεί η έκπτωση του 50%. Ωστόσο, το ποσοστό αναπηρίας δεν αναγράφεται στην κάρτα και αναγκάζονται να επιδεικνύουν ολόκληρη την πιστοποίηση του ΚΕ.ΠΑ με όλα τους τα προσωπικά δεδομένα.

Ως εκ τούτου αιτούμαστε την αναγραφή του ποσοστού αναπηρίας πάνω στην κάρτα, το οποίο θεωρούμε ότι δεν αποτελεί προσωπικό δεδομένο, εφόσον στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι εμφανές.

Με εκτίμηση για τη Διοικούσα Επιτροπή

Ο Πρόεδρος Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Η Γενική Γραμματέας Κατσιπουλάκη-Γιαννιδάκη Καλλιόπη

Η απάντηση

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 Εκ μέρους της Υπηρεσίας «Διεκδικούμε Μαζί», σας ευχαριστούμε θερμά που απευθυνθήκατε στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) για να μοιραστείτε το ζήτημα που σας απασχολεί.

 Με το παρόν, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η κάρτα αναπηρίας για την ώρα, δεν είναι «συνδεδεμένη» με παροχές αλλά οι κάτοχοι της κάρτας αναπηρίας – σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία – έχουν προτεραιότητα κατά την εξυπηρέτησή τους σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες. Για την έκπτωση στα πλοία, απαιτείται η επίδειξη της πιστοποίησης από τα ΚΕΠΑ, αντίστοιχα για την έκπτωση 50% στα υπεραστικά ΜΜΜ απαιτείται η έκδοση του δελτίου μετακίνησης κ.λπ.. Όσον αφορά στο ποσοστό αναπηρίας, για την διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, προβλέπεται η αναγραφή του σχετικού κλιμακίου και για αυτό δεν αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας. Στην περίπτωση των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, αναγράφεται κλιμάκιο «III» το οποίο δηλώνει ότι ο κάτοχος της κάρτας έχει ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Ωστόσο, μελλοντικά η χρήση της κάρτας θα επεκταθεί και σε άλλες επιπλέον παροχές.

Γενικότερα, για τη λήψη των παροχών έχουμε 3 κατηγορίες:

 

  1. τα άτομα με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις με ποσοστό 50% έως 66,9% – αντιστοιχεί στο κλιμάκιο της κάρτας,
  2. τα άτομα με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις με ποσοστό 67% έως 79,9% – αντιστοιχεί στο κλιμάκιο II &
  3. τα άτομα με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις με ποσοστό 80% και άνω – αντιστοιχεί στο κλιμάκιο III

Αν ένα άτομο έχει 80% ποσοστό αναπηρίας, άλλο 90% και άλλο 100% δικαιούνται ίδιες παροχές, συνεπώς το κλιμάκιο III καλύπτει και τους 3 δικαιούχους.

 Παραμένουμε στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνιες παθήσεις και των μελών της οικογένειάς τους. Επιπλέον, μπορείτε να μας καλείτε στο τηλέφωνο 210 9949837, από Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00-16.00 ή να μας αποστέλλετε μήνυμα στο emailesaea@otenet.gr.

 

Με εκτίμηση,

 Εκ μέρους της Ε.Σ.Α.μεΑ.,

 Τσαλουχίδου Ειρήνη

Κοινωνική Λειτουργός

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

sworker1@esaea.gr

Τηλ.: 210 9949837 

www.esaea.gr

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr ή www.esamea.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:  Ε.Σ.Α.μεΑ. ή  Esamea Ncdp

 

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *