Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
Επιστολές

Ερώτημα και απάντηση για τον προσωπικό βοηθό στην ΕΣΑμεΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΔΡΑ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΚΕΠΕΝΤΖΗ 28 & ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΚΡΗΤΗΣ Τ.Κ. 71306

ΤΗΛ: 2810-211511 e-mail: petkritis@yahoo.gr

Αρ. Πρωτ.: 223 Ηράκλειο, 12/10/2023

Προς: Ε.Σ.Α.μεΑ.

Ως ο αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος  των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης  θα ήθελε να σας προτείνει το παρακάτω:

Έπειτα από αιτήματα μελών μας είμαστε υποχρεωμένοι να επικοινωνήσουμε μαζί σας προκειμένου να σας θέσουμε το ζήτημα που μας έχει τεθεί, σχετικά με τον προσωπικό βοηθό.

Το θέμα έχει ως εξής: Σε κοινωνίες μικρές και απομονωμένες, στις οποίες ζουν άνθρωποι με οπτική αναπηρία, είναι αδύνατον να κάνουν χρήση της υπηρεσίας του προσωπικού βοηθού, καθώς δεν υπάρχουν προσωπικοί βοηθοί και επιπλέον αποκλείονται ως προσωπικοί βοηθοί συγγενείς που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν αυτόν τον ρόλο, όπως παραδείγματος χάριν οι σύζυγοι. Σε κάθε περίπτωση οι σύζυγοι δεν μπορούν να αποκλειστούν από τη θέση του προσωπικού βοηθού, εφόσον είναι πολλές οι περιπτώσεις που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κανέναν προσωπικό βοηθό, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση τραπεζικών συναλλαγών ή ταξιδιών αναψυχής.

Με εκτίμηση η Διοικούσα Επιτροπή

Ο πρόεδρος  Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Η γενική Γραμματέας Κατσιπουλάκη-Γιαννιδάκη Καλλιόπη

Η απάντηση 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 Για ακόμα μία φορά, εκ μέρους της Υπηρεσίας «Διεκδικούμε Μαζί», σας ευχαριστούμε θερμά που απευθυνθήκατε στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) για να μοιραστείτε το ζήτημα που σας απασχολεί.

 Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ζήτημα που αναφέρετε είναι πολύ σημαντικό και το έχουμε εντοπίσει. Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών από άτομα με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν εγκριθεί στο πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού και δεν έχουν βρει προσωπικό βοηθό. Για το λόγο αυτό, θα σταλεί έγγραφη παρέμβαση προς το Αρμόδιο Υπουργείο.

 Παρακαλούμε θερμά όπως ενημερώσετε τα Μέλη σας να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί» στο τηλέφωνο 210 9949837, από Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00-16.00 ή να μας αποστέλλετε μήνυμα στο emailesaea@otenet.gr προκειμένου να μας δώσουν τα στοιχεία τους για να αναφερθούμε ενδεικτικά στην σχετική μας παρέμβαση.

 Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ,

 Τσαλουχίδου Ειρήνη

Κοινωνική Λειτουργός

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

sworker1@esaea.gr

Τηλ.: 210 9949837 

www.esaea.gr

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr ή www.esamea.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:  Ε.Σ.Α.μεΑ. ή  Esamea Ncdp

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *