Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Δελτία Τύπου

15η Οκτωβρίου παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού

Η 15η Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στο λευκό μπαστούνι, το οποίο αποτελεί το σύμβολο της ανεξαρτησίας και της αυτόνομης διαβίωσης των τυφλών σε όλο τον κόσμο.

Ο τυφλός εκπαιδεύεται στη χρήση του λευκού μπαστουνιού, από ειδικό εκπαιδευτή που ονομάζεται «Εκπαιδευτής Κινητικότητας Δεξιοτήτων Προσανατολισμού και Καθημερινής Διαβίωσης». Ο εκπαιδευτής είναι εκείνος που θα δείξει στο τυφλό παιδί τη σωστή στάση του σώματός του και θα του μάθει πώς να κινείται σε προκαθορισμένες διαδρομές προς και από τα σημεία ενδιαφέροντός του. Επίσης, ο εκπαιδευτής  είναι αυτός που θα διδάξει και τον νέο-τυφλωθέντα να κάνει σχεδόν τα ίδια πράγματα που έκανε πριν αλλά με διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά.

Η εκπαίδευση των τυφλών ατόμων είναι δια βίου και έχει νόημα μονάχα όταν προσφέρονται και οι κατάλληλες υποδομές. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να καυτηριάσουμε την ελλιπή προσβασιμότητα στους κοινόχρηστους χώρους των αστικών και μη κέντρων, καθώς επίσης και τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στην προσβασιμότητα των δημοσίων χώρων.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτήν την ημέρα, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, θέλει να αναδείξει την παντελή έλλειψη εκπαιδευτών για τους τυφλούς στην Κρήτη και να διαμαρτυρηθεί έντονα για το γεγονός ότι οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία παραμένουν για όγδοο έτος χωρίς την παραμικρή εκπαίδευση, η οποία θα τους απαλύνει εν μέρει τις συνέπειες της αναπηρίας τους.

 

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *