Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Επιστολές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΑ 6213/Β/7-12-2022

Κοινοποίηση της ΚΥΑ 6213/Β/7-12-2022 στους Δήμους της Κρήτης

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, που εκπροσωπεί τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία και τις οικογένειές τους σε όλη την Κρήτη, θέλει να σας κάνει γνωστά τα παρακάτω:

Κάθε έργο δημόσιου χώρου όπως πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες κλπ, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να το σχεδιάζουν και να το υλοποιούν με βάση τις προδιαγραφές που ορίζονται σαφώς από την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ 6213/Β/7-12-2022, την οποία σας επισυνάπτουμε στο παρόν.

Στο παρελθόν παρατηρήθηκε προκλητική αγνόηση και καταστρατήγηση της προηγούμενης ΚΥΑ 2621/Β/31-12-2009, συχνά λόγω άγνοιας της Νομοθεσίας ή επιλογής της εκάστοτε δημοτικής αρχής να εφαρμοστούν παλαιότερες μελέτες, με χαμηλότερο κόστος, πλήρως αναχρονιστικές όμως και μη συμβατές με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας. Αποδίδοντας έτσι, έργα στην κοινωνία πλήρως ξεπερασμένα από τις σύγχρονες ανάγκες και εξελίξεις, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στους σκοπούς για τους οποίους κατασκευάστηκαν από την πρώτη μέρα που παραδόθηκαν για χρήση.

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης με την βοήθεια των μελών της σε όλη την Κρήτη, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στα έργα και τις παραδόσεις αυτών, καθώς συχνά δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Νομοθεσίας και δεν υπάρχει ο ανάλογος μηχανισμός ελέγχου. Στο πλαίσιο της υπεράσπισης των συμφερόντων των ανθρώπων με οπτική αναπηρία, θα αξιολογεί δημόσια τα νέα έργα, θα επαινεί ή θα καταγγέλλει δημόσια τους εκάστοτε Δημάρχους και Αντιδημάρχους.

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην προσβασιμότητα των έργων από ανθρώπους με οπτική αναπηρία, όπως είναι η σωστή τοποθέτηση των οδηγών όδευσης τυφλών, η σωστή φύτευση, οι σωστές ελεύθερες ζώνες όδευσης πεζών και η κατάλληλη συνδεσιμότητα των έργων για την κίνηση των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Δείτε εδώ την επιστολή και εδώ την ΚΥΑ σε pdf

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *