Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
Επιστολές

Πασχαλιάτικη επιστολή στα μέλη μας 6-4-2023

Αγαπητά μας μέλη, μαζί με τις ευχές μας για καλό Πάσχα, με υγεία και ευτυχία προσωπική και οικογενειακή, θέλουμε να σας παρουσιάσουμε την ανασκόπηση- έκθεση πεπραγμένων του Συλλόγου μας για το 2022.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το θεσμικό συνδικαλιστικό όργανο των ανθρώπων με οπτική αναπηρία της Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και οι εκπρόσωποί του στην Κρήτη μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή των νόμιμων και δίκαιων διεκδικήσεων από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο φορέας μας δεν είναι αυτός που αποφασίζει για εμάς, ο φορέας μας είναι αυτός που θα θέσει τα ζητήματα, θα προτείνει λύσεις και θα πιέσει πάντα με την υποστήριξη των μελών μας, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό.

Ακολουθεί η ετήσια έκθεση των πεπραγμένων του Συλλόγου μας για το έτος 2022.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη και σας θέλουμε όλους κοντά μας για το κοινό μας συμφέρον.

Με εκτίμηση,

Η Δ.Ε. της Π.Ε.Τ.Κ.

Πρόεδρος: Μαρκοδημητράκης Μενέλαος, Ηράκλειο

Αντιπρόεδρος: Ζαμπετάκη Ελευθερία, Ηράκλειο

Γεν. Γραμματέας: Κατσιπουλάκη Γιαννιδάκη Καλλιόπη, Ρέθυμνο

Ταμίας: Σπανουδάκης Εμμανουήλ, Χανιά

Οργ.Γραμματέας: Κεντριστάκης Εμμανουήλ, Σητεία

ΘΕΜΑ: Έκθεση πεπραγμένων της Π.Ε.Τ.Κ. για το έτος 2022

Αγαπητοί συνάδελφοι, το διάστημα που πέρασε η Ένωση δεν αντιμετώπισε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και τούτο διότι τα έσοδα από τα μαθήματα του συστήματος γραφής και ανάγνωσης Braille, παρότι εμφανίζονται αρκετά λιγότερα σε σχέση με προηγούμενα έτη, διευκόλυναν σημαντικά την πορεία του έτους 2022.

Η Π.Ε.Τ.Κ. κατάφερε να εργασθεί κατά το δυνατόν προς όφελος των τυφλών μελών της και της ίδιας της Ένωσης, εξασφαλίζοντας θετικά αποτελέσματα σε αρκετές από τις ενέργειές της.

Συγκεκριμένα:

Στις 4 Απριλίου 2022, πραγματοποιήσαμε την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν τα θέματα της διάταξης όπως ορίζει το καταστατικό μας και κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της Ένωσης. Ακούσαμε τα προβλήματα και τα αιτήματα των μελών μας, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στη στοχοθεσία μας και για τα οποία εργασθήκαμε κατά τη διάρκεια του έτους.

Το 2022 ήταν έτος εκλογών για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και τις Περιφερειακές του Ενώσεις. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 29 Μαΐου 2022, από τις οποίες προέκυψε η εξής Δ.Ε.:

Πρόεδρος: Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Αντιπρόεδρος: Ζαμπετάκη Ελευθερία

Γεν.Γραμματέας: Κατσιπουλάκη Γιαννιδάκη Καλλιόπη

Ταμίας: Σπανουδάκης Εμμανουήλ

Οργ. Γραμματέας: Κεντριστάκης Εμμανουήλ

Ξεκινώντας τον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφερειακής μας Ένωσης από την εκμάθηση της γραφής Braille, η οποία είναι και η κύρια πηγή των εσόδων μας, πραγματοποιήσαμε 4 κύκλους εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια των οποίων καταφέραμε να εκπαιδεύσουμε στα δύο υποκαταστήματά μας 190 άτομα.

Η Π.Ε.Τ.Κ. καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη διεκδίκηση πραγμάτων για τη βελτίωση της ζωής των μελών της.

Αναλυτικότερα:

συμμετέχει, καταθέτοντας προτάσεις, στους Σχεδιασμούς Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας των Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Ρεθύμνου, Σητείας, Αγίου Νικολάου και Χανίων.

Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά και στις Επιτροπές προσβασιμότητας και εμποδιζόμενων χρηστών που έχουν συγκροτηθεί από το Δήμο Ηρακλείου και Ρεθύμνου,

συμβάλλοντας με τις προτάσεις τους στη βιώσιμη αστική κινητικότητα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, καθώς και στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ένωσής μας με το Κ.Ε.Α.Τ., την 31η Μαρτίου 2022, η Διοικήτρια και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Α.Τ., κ. Σοφία Χαμονικολάου, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Τ., κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ., κ. Μενέλαος Μαρκοδημητράκης, πραγματοποίησαν σειρά ξεχωριστών συναντήσεων στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, αναδεικνύοντας τον ουσιαστικό ρόλο της συνεργασίας των φορέων με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και τοπικούς παράγοντες.

Η Π.Ε.Τ.Κ. στο πλαίσιο της επικοινωνίας της με την τοπική αυτοδιοίκηση έστειλε αιτήματα ορισμού συνάντησης με τους Δημάρχους Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων, τις οποίες και πραγματοποίησε, θέτοντάς τους αρκετά αιτήματα σχετικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Στη 1 Απριλίου 2022, αποστείλαμε εκ νέου επιστολή στη ΔΕΥΑΗ με την οποία ζητούσαμε την άμεση επιστροφή των χρημάτων των τυφλών μελών από τη θέσπιση του κοινωνικού τιμολογίου που παρέχει η ΔΕΥΑΗ, καθώς τα τελευταία 3 έτη δεν είχαν αποδοθεί στους δικαιούχους τους.

Στις 15 Απριλίου 2022, αποστείλαμε επιστολή στα ΕΛΤΑ επισημαίνοντας τη σοβαρή έλλειψη εκφώνησης των αριθμών του συστήματος σειράς προτεραιότητας στα ΕΛΤΑ Ηρακλείου, δυσχεραίνοντας έτσι την εξυπηρέτηση των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Στις 20 Απριλίου αποστείλαμε αίτημα απαλλαγής του τέλους κλήσης των ταξί για τα μέλη μας από το Συνεταιρισμό «Κνωσσός Ταξί», το οποίο έγινε αμέσως αποδεκτό.

Τον Ιούλιο 2022 η Π.Ε.Τ.Κ., με υπόμνημά της προς τον Αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα κινητικότητας των ΑμεΑ στην πόλη του Ηρακλείου.

Ακόμη, η Π.Ε.Τ.Κ., έστειλε έγγραφο πίεσης προς το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού & Σήμανσης του Δήμου Ηρακλείου για την εξέλιξη της διαδικασίας τοποθέτησης ηχητικών διατάξεων στην πόλη του Ηρακλείου. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από την Ένωσή μας, από το 2017, είχαν ως αποτέλεσμα τον Ιούλιο 2022 να λειτουργήσουν τα 8 ζεύγη ηχητικών διατάξεων στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, αυτό μπορεί να είναι ένα βήμα, ωστόσο καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος της ανάγκης για τοποθέτηση ηχητικών διατάξεων στην πόλη του Ηρακλείου, επομένως και οι πιέσεις μας δεν θα σταματήσουν εδώ.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο ανάπλασης του Λιμενοβραχίονα Ηρακλείου, αποστείλαμε επιστολή στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου με αίτημα την τοποθέτηση Οδηγού Όδευσης Τυφλών.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, αποστείλαμε αναφορά προς την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς σε κεντρικό κατάστημά τους στην πόλη, υπήρχε γυάλινη πόρτα ανοιγόμενη προς τα έξω και η οποία καταλάμβανε σε μόνιμη βάση το μισό πεζοδρόμιο και τον οδηγό όδευσης τυφλών. Κατόπιν της εν λόγω αναφοράς μας, το ζήτημα διορθώθηκε.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο ανάπλασης των Ενετικών Τειχών του Δήμου Ηρακλείου, αποστείλαμε επιστολή με αίτημα την τοποθέτηση Οδηγού Όδευσης Τυφλών.

Στις 27 Οκτωβρίου 2022, αποστείλαμε επιστολή στους Συνεταιρισμούς ταξί της Κρήτης με Οδηγίες προς όλους τους οδηγούς ταξί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Η Π.Ε.Τ.Κ. πάντα συνεπής στη συμμετοχή στους αγώνες υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων με οπτική αναπηρία, συμμετείχε ενεργά με αντιπροσωπεία της στην Παράσταση Διαμαρτυρίας του Π.Σ.Τ. και της Ε.Ο.Τ. που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 5 Δεκεμβρίου 2022, με αιτήματα: συνταξιοδοτικά, εργασιακά και αύξηση του επιδόματος του ΟΠΕΚΑ.

Ακόμη, μετά από αίτημα της Π.Ε.Τ.Κ., εξασφαλίσθηκε και για το έτος 2022 η δωρεάν χρήση των οργανωμένων παραλιών και στους τρεις Δήμους του βόρειου παραλιακού μετώπου του Ν. Ηρακλείου (Δήμοι Χερσονήσου, Ηρακλείου και Μαλεβιζίου) στα τυφλά μέλη μας και το συνοδό τους, με την επίδειξη της κάρτας μέλους του Σωματείου μας.

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματός μας προς τα οπτικά κέντρα Μαρκάκης, τα μέλη του συλλόγου μας και οι οικογένειές τους (συγγενείς α΄ βαθμού), επιδεικνύοντας την κάρτα μέλους του Συλλόγου μας, μπορούν να απολαμβάνουν έκπτωση 30% σε γυαλιά ηλίου και οράσεως και στα τρία καταστήματα των οπτικών κέντρων Μαρκάκης.

Στο πλαίσιο πολιτιστικών, κοινωνικών και ψυχαγωγικών δράσεων των μελών της, η Π.Ε.Τ.Κ.:

Στις 21 Μαΐου, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο «Νίκος Καζαντζάκης» , κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μουσείο με υλοποιημένο πλέον το σχεδιασμό προσβασιμότητας σε ανθρώπους με οπτική αναπηρία, ο οποίος σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Οδηγό Έργων Τέχνης για ανθρώπους με απώλεια όρασης και Υπεύθυνη Απτικής διερεύνησης του μουσείου του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γκίκα.

Στη 1 Ιουλίου 2022, η Δ.Ε., τα μέλη και το προσωπικό της Π.Ε.Τ.Κ. οργάνωσαν εκδήλωση προς τιμήν του πρώην Προέδρου της Π.Ε.Τ. Κρήτης, κ. Παναγιώτη Γραμμενίδη, όπου και του απένειμαν τιμητική πλακέτα, ανακηρύσσοντάς τον Επίτιμο Πρόεδρο της Π.Ε.Τ.Κ., ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της πολυετούς προσφοράς του στην Ένωση και στο χώρο του αναπηρικού κινήματος.

Στις 13 Ιουλίου 2022, κατόπιν πρότασης του πεζοπορικού συλλόγου Ηρακλείου «Δρόμοι Ζωής», τα μέλη της Π.Ε.Τ.Κ. είχαν την ευκαιρία να πεζοπορήσουν στο δάσος του Φουρνίου με την βοήθεια εθελοντών από τους «Δρόμους Ζωής».

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου), πραγματοποίησαν περίπατο στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου διανέμοντας ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες, από όποια θέση κι αν βρίσκονται, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της κινητικότητας των ατόμων με αναπηρία.

Στις 5 Οκτωβρίου 2022, δημιουργήθηκε τμήμα εκμάθησης κεραμικής για τα μέλη της Ένωσής μας, υπό την καθοδήγηση της Κ. Βενιανάκη Ειρήνης, πιστοποιημένης

εκπαιδεύτριας κεραμικής. Τα μαθήματα διεξάγονται μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη 18.00-20.00.

Ακόμη, στις 25 Νοεμβρίου 2022 στα πλαίσια «Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ευαισθητοποίησης για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης», σε συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, πραγματοποίησε επίσκεψη-ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για την υλοποίηση της δράσης «Βλέπω με τα χέρια μου».

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης τα τυφλά μέλη μας, είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν, να ψηλαφίσουν ομοιώματα προϊστορικών, ταριχευμένων καθώς και ζωντανών ζώων, διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική, καθώς για πολλά από τα μέλη μας ήταν η πρώτη φορά που μπόρεσαν να σχηματίσουν εικόνα του κάθε ζώου μέσω της απτικής επαφής.

Ολοκληρώνοντας, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, συμμετείχε στην ημερίδα για την προσβασιμότητα ΑμεΑ στη μουσειακή εκπαίδευση που πραγματοποίησε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, με στόχο την προβολή και αναβάθμιση δράσεων συμπερίληψης σε θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα θέματα αναπηρίας, καθώς και στην ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς και τα σωματεία και μέλη ΑμεΑ.

Επίσης, στην προσπάθεια της Π.Ε.Τ.Κ. να επικοινωνήσει το έργο της, δημιούργησε ενημερωτικά φυλλάδια προς διανομή, ενώ ο Πρόεδρος και η Γεν. Γραμματέας πραγματοποίησαν, επίσης, σειρά συνεντεύξεων σε τηλεοπτικούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες της Κρήτης, όπως:

Στην KRHTH TV στις 22 και 30 Μαρτίου 2022, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ραδιοπολίτικα» στις 5 Δεκεμβρίου 2022, στο Ραδιοφωνικό σταθμό της Αρχιεπισκοπής Κρήτης στις 9 Δεκεμβρίου 2022, σε τηλεοπτική εκπομπή της «ΚΡΗΤΗ TV» στις 13 Δεκεμβρίου 2022, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας όρασης και στο Zarpa Radio 89,6 στις 15 Δεκεμβρίου 2022, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας λευκού μπαστουνιού.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή της Π.Ε.Τ.Κ., με δύο φωτογραφίες, στην Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Συνύπαρξη» με πρωταγωνιστές άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το ΙΕΚ “Ακμή” σε συνεργασία με το φωτογράφο κ. Πατεράκη Στέφανο και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, φιλοξενήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και διήρκησε το διάστημα από 28 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2022.

Επιπλέον, η Ένωσή μας συμμετείχε στο τριήμερο εκδηλώσεων του Ε.Α.Κ.Η. (15,16 & 17 Ιουλίου 2022), το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Ολυμπιακή Ημέρα.

Η Π.Ε.Τ.Κ. συμμετείχε με δικό της χώρο και είχε την ευκαιρία να κάνει γνωστή την ύπαρξη της στο πλήθος του κόσμου που συμμετείχε στις εν λόγω εκδηλώσεις.

Ακόμη, στις 14 Οκτωβρίου 2022, με αφορμή τις δύο παγκόσμιες ημέρες: «Παγκόσμια Ημέρα Όρασης» και «Παγκόσμια ημέρα Λευκού Μπαστουνιού», η Π.Ε.Τ.Κ. έστειλε δελτίο τύπου στα Μ.Μ.Ε. στο οποίο ενημέρωνε τους πολίτες για το δικαίωμα των ατόμων με οπτική αναπηρία στην προσβασιμότητα.

Στις 30 Οκτωβρίου 2022, κατόπιν πρόσκλησης από τη λέσχη «Lions γυναικών Κνωσός» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα όρασης και λευκού μπαστουνιού, αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, πραγματοποίησε ομιλία με

θέμα: «Η καθημερινότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης» στο ξενοδοχείο «Αστόρια». Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η λέσχη Lions γυναικών Κνωσός και η λέσχη Lions Μίνωας.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2023, η Π.Ε.Τ.Κ. εξέδωσε δελτίο τύπου προς όλα τα Μ.Μ.Ε. της Κρήτης καταδικάζοντας την εμπορία της αναπηρίας και ενημερώνοντας τον κόσμο ότι κατά τα περασμένα χρόνια παρατηρούνταν το φαινόμενο τις ημέρες των Χριστουγέννων, της συγκεκαλυμμένης επαιτείας μέσω τυφλεμπορικών εντύπων, που διακινούσαν κάποιοι στις πόλεις και τα χωριά ζητώντας χρήματα για τους τυφλούς και επισημαίνοντας ότι οι τυφλοί δεν επαιτούν, απαιτούν: εκπαίδευση, εργασία, κοινωνική ένταξη, προσβασιμότητα, αξιοπρεπή ζωή!

Τέλος, η νέα Δ.Ε. κατά την ολοκλήρωση του έτους 2022, έκρινε σκόπιμο να αποστείλει επιστολή στα μέλη της θέλοντας να τα ενημερώσει για τη λειτουργία της Ένωσης και να τα παροτρύνει για την ενεργή συμμετοχή τους στις δράσεις του Συλλόγου.

Ολοκληρώνοντας, στα πλαίσια ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για θέματα τυφλότητας, πραγματοποιήσαμε επισκέψεις και βιωματικές δράσεις σε δομές και σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως το 8ο Νηπιαγωγείο Αλικαρνασσού, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνης, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Περβολλίων, το Μουσικό Γυμνάσιο Γουβών, το 2ο Νηπιαγωγείο Μαλίων, το 66ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, το Δημοτικό Σχολείο Γωνιάς, το Γυμνάσιο Τυλίσου, το Ειδικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών στα Χανιά και το Δημοτικό σχολείο Βασιλειών.

Παράλληλα, στις 29 Μαρτίου 2022 στο κέντρο εκμάθησης γραφής Braille στο Ρέθυμνο, δεχθήκαμε επίσκεψη από ομάδα Προσκόπων, τους οποίος υποδέχθηκαν και συνομίλησαν μαζί τους, η εκπαιδεύτρια μας στο Ρέθυμνο κ. Γκότση Μαρία Νεφέλη και η Γενική Γραμματέας της Ένωσής μας, κ. Κατσιπουλάκη Γιαννιδάκη Καλλιόπη.

Στις 5 Ιουλίου 2022, στο κέντρο εκμάθησης γραφής Braille στο Ρέθυμνο, δεχθήκαμε επίσης, επίσκεψη από τους Ηρακλειώτες φίλους προσκόπους της κατασκήνωσης “Παράδεισος” (Αρμένοι Ρεθύμνου).

Τέλος, αναπτύξαμε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήσαμε δράση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για θέματα εθελοντισμού του Συμβουλευτικού κέντρου φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έλαβε χώρα την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, ενώ συμμετείχαμε και στο Βιωματικό – Ψυχοεκπαιδευτικό σεμινάριο, με θέμα: «Ευαισθητοποίηση σε θέματα τυφλότητας», το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022.

Μέσα από τέτοιες δράσεις τα παιδιά και οι έφηβοι, οι αυριανοί πολίτες, είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι η αναπηρία όρασης ενέχει πολλές φορές δυσκολίες, οι οποίες όμως μπορούν να μην είναι αξεπέραστες όταν παρέχονται οι κατάλληλες ευκαιρίες και προϋποθέσεις για ισότιμη συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Με την πεποίθηση ότι και το 2022 κάναμε το καθήκον μας, σύμφωνα με τη συνείδηση και τις ανάγκες των μελών μας και παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας, σας ευχαριστούμε θερμά που μας ακούσατε και ευχόμαστε, όπως κάθε χρονιά, του χρόνου να είμαστε ακόμη καλύτερα.

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *