Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Επιστολές

Επιστολή στον Δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων 28-2-2023

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Εμμανουήλ Κοκοσάλη

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, που εκπροσωπεί τους τυφλούς όλης της Κρήτης και τις οικογένειες τους, με χαρά ενημεροιθηκε ότι πραγματοποιούνται έργα αναδιαμόρφωσης στο κέντρο της κωμόπολης των Αρχανών.

Με αφορμή αυτό, θέλουμε να σας θέσουμε ορισμένες σχετικές με τα έργα επισημάνσεις και προτάσεις. Σίγουρα, η μελέτη του τρέχοντος έργου έγινε πριν της 7-12-2022, άρα εμπίπτει στον κανονισμό που θέτει η ΚΥΑ 2621/2009, την οποία σας επισυνάπτουμε στο παρόν, σχετικά με την προσβασιμότητα των πεζών και ιδιαίτερα των ευάλωτων πεζών, όπως είναι οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία που εκπροσωπούμε.

Κύριε δήμαρχε, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης θεωρεί ότι έχουν προβλεφθεί κατά γράμμα οι διατάξεις της παραπάνω ΚΥΑ και οι οποίες δεν είναι προαιρετικές.

Σε αυτήν, προβλέπεται η τοποθέτηση οδηγού όδευσης τυφλών ιδανικά στο κέντρο των πεζοδρόμων. Σε περίπτωση που ο οδηγός όδευσης τυφλών συναντάει κάποιο καπάκι φρεατίου, δεν το παρακάμπτει αλλά συνεχίζει αμέσως μετά σε ευθεία γραμμή. Στην ΚΥΑ προβλέπονται σε πεζόδρομους Ελεύθερες ζώνες όδευσης πεζών, τουλάχιστον 3,50 μέτρα, ενώ στα πεζοδρόμια τουλάχιστον 1.50 μέτρο με ελεύθερο ύψος 2.20 μέτρα και οδηγός όδευσης τυφλών. Επίσης, δεν προβλέπονται καθόλου χαμηλά εμπόδια και ιδιαίτερα κολωνάκια.

Κύριε Δήμαρχε, σας παρακινούμε να κάνετε μία βόλτα στα πεζοδρόμια των Αρχανών, προκειμένου να διαπιστώσετε ο ίδιος ότι είναι απολύτως μη προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρία.

Αυτό οφείλεται στην μη τήρηση από τους Δήμους των προβλεπόμενων από την Ελληνική Νομοθεσία, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή και τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τα Ενωμένα Έθνη. Ακόμη, ευθύνεται ο υπερβάλλοντας ζήλος των Δημάρχων να τοποθετούν υπερβολικό αστικό εξοπλισμό και ιδιαίτερα η αλόγιστη φύτευση δέντρων, επικαλούμενοι μια στρεβλή οικολογική αντίληψη, καθιστώντας τα πεζοδρόμια προβληματικά και αδιάβατα.

Ελπίζουμε, κύριε Δήμαρχε, σε έργα που περιλαμβάνουν την περιοχή που βρίσκεται το πατρικό σπίτι του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρνανουτάκη, ο οποίος είναι αρκετά ευαίσθητος σε θέματα των ατόμων με αναπηρία, ότι θα τηρηθεί η νομοθεσία στο 100% και τα έργα θα είναι προσβάσιμα από όλους τους πολίτες.

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, θα παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων και ανάλογα θα καυτηριάζει ή θα δίνει δημόσια συγχαρητήρια.

Με εκτίμηση,
Για τη Δ.Ε.

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *