Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Ανακοινώσεις

Η ΠΕΤΚ στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας 19-2-2023

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης είχε την τιμή και την χαρά να συμμετέχει στο 48ο Κύπελλο Ελλάδας Ανδρών Final 8.

Η ΠΕΤΚ συμμετείχε στον τελικό του 48ου κυπέλλου Ελλάδας με τρία μέλη της, ενώ το ένα ήταν καλεσμένο ως φοιτητής του ΕΛΜΕΠΑ από το τμήμα κοινωνικής εργασίας. Τα μέλη της ΠΕΤΚ ήταν τα εξής: ο πρόεδρος, Μενέλαος Μαρκοδημητράκης, η αντιπρόεδρος, Ελευθερία Ζαμπετάκη και το μέλος μας, Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης.

Ο σκοπός της παρουσίας των μελών της ΠΕΤΚ, στο κλειστό στάδιο μπάσκετ στα Δύο Αοράκια Ηρακλείου, ήταν πολλαπλός. Πρώτον, στο πλαίσιο των δράσεων πριν τον αγώνα, τα μέλη του Συλλόγου μας με την βοήθεια εθελοντών, έδειχναν στον κόσμο με βιωματικό τρόπο την χρήση του λευκού μπαστουνιού κι έτσι ο κάθε φίλαθλος με την βοήθεια μάσκας έκλεινε τα μάτια του και κινούνταν με το  λευκό μπαστούνι, έχοντας στο πλάι του έναν εθελοντή, αποκτώντας έτσι ενσυναίσθηση. Δεύτερον, κατά τη διεξαγωγή του τελικού ανάμεσα στον Ολυμπιακό και το Περιστέρι, εθελοντές περιέγραφαν τον αγώνα με τη βοήθεια μιας μακέτας γηπέδου μπάσκετ.

Η περιγραφή ενός παιχνιδιού μπάσκετ σε τυφλούς μέσω και της απτικής επαφής ήταν κάτι πρωτοποριακό, με τις εντυπώσεις να είναι μόνο θετικές. Έσπασε ένας φράχτης, βρέθηκε δίοδος και δόθηκε απάντηση στο ερώτημα: μπορεί ένας ολικά τυφλός να παρακολουθήσει έναν αγώνα μπάσκετ; Τώρα η απάντηση είναι μία χωρίς επιφυλάξεις, ναι μπορεί.

Η ΠΕΤΚ με την βοήθεια των εθελοντών παρουσίασε στους φιλάθλους, εκτός από το λευκό μπαστούνι και την χρήση του, ένα πλήθος από αντικείμενα και μέσα προκειμένου οι τυφλοί να μπορούν να διαβάζουν, να γράφουν, να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια κλπ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, κ. Βαγγέλης Λιόλιος, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να γνωρίσει την γραφή των τυφλών Braille, να μάθει πώς παίζεται το σκάκι κλπ. Μεγάλο ήταν επίσης το ενδιαφέρον του κυρίου Luciano Calestini, διπλωματικού εκπροσώπου της Unicef. 

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Ιωάννη Γκιώση, ο οποίος ήταν αυτός που κάλεσε τον σύλλογο μας και οργάνωσε κάθε τι που έπρεπε να γίνει σχετικά με την παρουσία της ΠΕΤΚ στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου. Ευχαριστούμε τους εθελοντές περιγραφείς του αγώνα, κ. Ανδρέα Γρηγοριάδη και την κ. Χριστίνα Παπαϊωάννου. Ευχαριστούμε επίσης την φίλη του Συλλόγου μας κ. Πηνελόπη Καλή και όλους του εθελοντές που επικοινώνησαν στους φιλάθλους αυτά που είχαμε να τους δείξουμε. Ευχαριστούμε επίσης πολύ τον κ. Γιώργο Μανανεδάκη, ο οποίος κατασκεύασε τις τρεις μακέτες, πιστές απομιμήσεις γηπέδων μπάσκετ, εκ των οποίων οι δύο δωρίσθηκαν στον Σύλλογο μας.

Ακολουθούν φωτογραφίες

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *