Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Επιστολές

Επιστολή με νουθεσίες στα μέλη της ΠΕΤΚ, 90 χρόνια ΠΣΤ.

Η Π.Ε.Τ.Κ. θέλει να ευχηθεί καλά Χριστούγεννα, με υγεία και ευτυχία σε εσάς και τις οικογένειές σας. Για το νέο έτος 2023 σας ευχόμαστε υγεία, δημιουργία και ευόδωση των στόχων σας.

Με αφορμή τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, η Δ.Ε. της Π.Ε.Τ.Κ. θέλει να σας εκφράσει ορισμένες σκέψεις με το παρακάτω κείμενο:

Φέτος, το 2022, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών κλείνει 90 χρόνια δράσης από το έτος ίδρυσής του (1932). Αδιαλείπτως πρωτοστατεί στο αναπηρικό κίνημα, πιέζει τις κυβερνήσεις για να έχουν οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία της χώρας μας, εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση, κοινωνική ένταξη, ισότητα και άρση των αποκλεισμών. Πάσχισε και πασχίζει οι τυφλοί πλέον να μην είναι ταυτισμένοι με τη φτώχεια και την επαιτεία. Η προσπάθεια είναι διαρκής για να κρατήσουμε αυτά που έχουμε επιτύχει και να προσθέτουμε συνεχώς και άλλα, καθώς μεταβάλλονται συνεχώς οι ανάγκες μας.

Όλοι χρωστάμε στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, στις Περιφερειακές του Ενώσεις και στο αναπηρικό κίνημα, την ΕΣΑμεΑ. Είτε αυτό είναι η εκπαίδευσή μας, είτε είναι η είσοδός μας στο πανεπιστήμιο, είτε είναι η επαγγελματική αποκατάσταση, είτε είναι η συνταξιοδότηση στην 15ετία, είτε είναι το επίδομα που επιτρέπει να ζούμε με αξιοπρέπεια, όχι με πλούτο, με αξιοπρέπεια, μαζί με την θέσπιση των φοροαπαλλαγών, της δωρεάν μετακίνησης και άλλων παροχών. Όχι για να γίνουν οι τυφλοί προνομιούχοι, αλλά για να είμαστε κατά το δυνατόν ίσοι με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα.

Είναι πολλοί συνάνθρωποί μας με οπτική αναπηρία, άνθρωποι που έβαλαν το στήθος τους μπροστά μέσα από το θεσμικό τους όργανο, τον ΠΣΤ, για να απολαμβάνουμε εμείς δεδομένα πράγματα σήμερα. Ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση με πολυήμερες διαμαρτυρίες έξω από τη Βουλή και κατάληψη του Οίκου Τυφλών, προκειμένου να αναλάβει το κράτος την εκπαίδευση των τυφλών. Ύστερα από πίεση σε όλες τις κυβερνήσεις ψηφίστηκαν Νόμοι, για να διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και να είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο.

Αυτά όλα και άλλα πολλά, δεν τα έκαναν λίγοι προνομιούχοι, κλίκες ή άνθρωποι που κερδίζουν από αυτό, τα έκαναν άνθρωποι που νοιάζονταν και νοιάζονται για το συλλογικό συμφέρον, για τα συλλογικά δίκαια. Το λιγότερο που επιβάλλεται, που πρέπει να κάνουμε εμείς σήμερα, είναι να μην θεωρούμε δεδομένο τίποτα και προπάντων να συμμετέχουμε στο συλλογικό μας όργανο.

Είναι αδιανόητο άνθρωποι που έχουν ευεργετηθεί από όλα όσα έχει πετύχει ο ΠΣΤ, να μην έχουν το ελάχιστο της συμμετοχής, όπως η συμμετοχή τους στις εκλογές και στις δράσεις του συλλόγου τους.

Ας δώσει ο καθένας λίγο από το χρόνο του για να συμμετέχει στις δραστηριότητες του συλλόγου, δίνοντας δύναμη στις διεκδικήσεις του και στα δίκαια του για το δικό τους καλό.

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, χρειάζεται τα μέλη της για να δώσουν ως ελάχιστο αντίδωρο ό,τι μπορούν. Άλλος μπορεί να έρχεται να ψηφίζει κάθε τρία χρόνια, άλλος μπορεί απλά να συμμετέχει σε δράσεις και άλλος απλά μπορεί να είναι στην διάθεση του συλλόγου.

Σε όλους τους συλλόγους, έτσι και στον δικό μας, δεν χωρούν εγωισμοί, πικρίες και διχόνοια. Ο σύλλογός μας δεν είναι μία παρέα που τα μέλη της πρέπει να συμφωνούν απόλυτα. Αποτελείται από ανθρώπους που τους ενώνει η αναπηρία τους.

Στο σύλλογό μας συνεργαζόμαστε και πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη πρώτοι εμείς στους συναδέλφους μας. Έτσι όταν γίνεται μία δράση, που θα ωφεληθούν ένα η δύο μέλη μας, θα πρέπει και τα άλλα μέλη να σπεύδουν να δηλώνουν συμμετοχή, ανεξαρτήτως αν τα ενδιαφέρει, προκειμένου αυτή η δράση να πραγματοποιείται, διαφορετικά το ένα ή δύο μέλη που την έχουν ανάγκη δεν θα έχουν αυτή την ευκαιρία.

Όλοι όσοι μπαίνουμε μπροστά για την διεκδίκηση από την Πολιτεία, τις Περιφέρειες και τους Δήμους ίσων ευκαιριών, το κάνουμε αμισθί, καταβάλλοντας μεγάλο μέρος του χρόνου μας, με μοναδική επιβράβευση τις επιτυχίες που καταφέρνουμε όλοι μαζί.

Στο σύλλογο είμαστε όλοι εργάτες και όλοι επιβάλλεται να συνεισφέρουμε κατά το δυνατόν ο κάθε ένας μας, όχι για το προσωπικό μας συμφέρον, αλλά για το γενικό συμφέρον και την εξυπηρέτηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Ο σύλλογός μας είναι ένα θεσμικό όργανο αναγνωρισμένο από την Πολιτεία, δεν είναι μία παρέα και δεν δικαιούται κανείς να απέχει, είναι όλοι ευπρόσδεκτοι τηρώντας τους κανόνες της συνεργασίας για το κοινό καλό.

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης ζητάει τη συστράτευση όλων των μελών της και όλων των τυφλών της Κρήτης γιατί με τη συμμετοχή τους δίνουν δύναμη στη φωνή τους και αποδεικνύουν ότι δεν είναι αόρατοι πολίτες. Διότι άλλη δύναμη έχει η φωνή μας όταν σε μία πόλη τα τυφλά μέλη μας είναι 5 άτομα και άλλη δύναμη όταν τα μέλη μας είναι 200.

Παρακαλούμε πολύ όπως επικοινωνήσετε μαζί μας εφόσον έχουν αλλάξει τα στοιχεία σας (διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς επίσης και για να μας δώσετε, εφόσον υπάρχει, email επικοινωνίας προκειμένου να μπορούμε να σας ενημερώνουμε άμεσα για τις δράσεις του συλλόγου.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Με εκτίμηση, η Δ.Ε. της Π.Ε.Τ.Κ.:

Ο Πρόεδρος, Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Η Αντιπρόεδρος, Ζαμπετάκη Ελευθερία

Η Γεν. Γραμματέας, Κατσιπουλάκη Γιαννιδάκη Καλλιόπη

Ο Ταμίας, Σπανουδάκης Εμμανουήλ

Ο Οργ. Γραμματέας, Κεντριστάκης Εμμανουήλ

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *