Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
Δράσεις της Π.Ε.Τ.Κ.

Συμμετοχή της Π.Ε.Τ.Κ. σε ημερίδα του Α.Μ.Η. στις 3-12-2022

Ημερίδα Α.Μ.Η. για την προσβασιμότητα ΑμεΑ στη μουσειακή εκπαίδευση

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, συμμετείχε στην ημερίδα  για την προσβασιμότητα ΑμεΑ στη μουσειακή εκπαίδευση που πραγματοποίησε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης με στόχο την προβολή και αναβάθμιση δράσεων συμπερίληψης σε θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα θέματα αναπηρίας, καθώς και στην ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς και τα σωματεία και μέλη ΑμεΑ.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και τα προγράμματα του ΑΜΗ που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου ΑμΕΑ. Οι δράσεις του Μουσείου στοχεύουν στη διευκόλυνση της απομακρυσμένης και δια ζώσης πρόσβασης στη μουσειακή εκπαίδευση ομάδων ατόμων με αναπηρία, και ειδικότερα ατόμων με περιορισμένη ή ολική απώλεια όρασης ή ακοής, ατόμων με κινητική αναπηρία και ατόμων με νοητική στέρηση.

Συμμετείχαν με χαιρετισμούς και εισηγήσεις εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, του ΥΠΠΟΑ, του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και του ΠΕΚΕΣ Κρήτης, και εκπρόσωποι και μέλη Σωματείων ΑμεΑ Ηρακλείου.

Μετά το πέρας των ανακοινώσεων, ακολούθησαν βιωματικές ξεναγήσεις από το προσωπικό του Μουσείου σε επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών, ηχητικής και απτικής ξενάγησης, καθώς και απτική ξενάγηση με τη χρήση πιστών αντιγράφων εκθεμάτων του Μουσείου.

Τα μέλη της Π.Ε.Τ.Κ. είχαν την ευκαιρία για πρώτη φορά να ψηλαφίσουν αρχαία αγάλματα ρωμαϊκής εποχής και να σχηματίσουν εικόνα για την απαράμιλλη ομορφιά τους και τη λεπτομέρεια που τα διακρίνει.

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *