Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Εισηγήσεις

Εισήγηση της Δ.Ε. της Π.Ε.Τ.Κ. για το 35ο Γενικό Συμβούλιο του Π.Σ.Τ.

Εισήγηση της Δ.Ε. της Π.Ε.Τ.Κ. για το 35ο Γενικό Συμβούλιο του Π.Σ.Τ. στις 8-4-2022

Αγαπητοί συνάδελφοι, το διάστημα που πέρασε ήταν αναμφισβήτητα δύσκολο για όλους μας, δεδομένης της πανδημίας και των γενικών απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, η Π.Ε.Τ.Κ. κατάφερε να εργασθεί κατά το δυνατόν προς όφελος των τυφλών μελών της και της ίδιας της Ένωσης, εξασφαλίζοντας θετικά αποτελέσματα σε αρκετές από τις ενέργειές της.

Συγκεκριμένα:

Στις 27 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήσαμε την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν τα θέματα της διάταξης όπως ορίζει το καταστατικό μας και κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της Ένωσης. Ακούσαμε τα προβλήματα και τα αιτήματα των μελών μας, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στη στοχοθεσία μας και για τα οποία εργασθήκαμε κατά τη διάρκεια του έτους.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας, καταφέραμε να εκπαιδεύσουμε στα δύο υποκαταστήματά μας 149 άτομα στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille, εκ των οποίων οι 127 πιστοποιήθηκαν από το ΚΕΑΤ.

Η Π.Ε.Τ.Κ. έδωσε επίσης μεγάλη βαρύτητα στη διεκδίκηση πραγμάτων για τη βελτίωση της ζωής των μελών της, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο Δήμων.

Αναλυτικότερα:

Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε για πρώτη φορά μετά από 6 έτη, εκπαιδεύτριες Κινητικότητας & προσανατολισμού στο Ηράκλειο και οι οποίες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για 5 ημέρες σε 5 νεαρά μέλη της Ένωσής μας.

Στα πλαίσια της εν λόγω δράσης, μετέβησαν δύο εκπαιδεύτριες Κ.Π. & Κ.Δ. (η κ. Αβραάμ Βασιλεία και η κ. Μπαξεβάνου Φωτεινή) από τη Θεσσαλονίκη στην Κρήτη. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 4/10/2021 έως 9/10/2021.

Κρίνουμε σημαντικό να αναφέρουμε ότι από το 2015, οι τυφλοί της Κρήτης δεν έχουν καμία εκπαίδευση ως προς την κινητικότητά τους, γεγονός που λειτουργεί απαγορευτικά στην αυτονόμησή τους σε κάθε επίπεδο διαβίωσης. Σε αυτό το σημείο δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηγουμενίδη Νικόλαο, ο οποίος κατόπιν γραπτής ενημέρωσης της Π.Ε.Τ.Κ. προς όλους τους

Βουλευτές της Κρήτης, υπήρξε ο μοναδικός που έδειξε ειλικρινές ενδιαφέρον για το ζήτημα και στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια μας αυτή.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με επιχορήγηση από την Περιφέρεια Κρήτης, κατόπιν αιτήματος της Π.Ε.Τ.Κ. προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Αρναουτάκη Σταύρο. Η επιχορήγηση από την Περιφέρεια Κρήτης με τη συνεχή συμπαράσταση του κ. Αρναουτάκη Σταύρου και του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, κ. Συριγωνάκη Νικολάου, ήρθαν να δώσουν θάρρος και προοπτική σε ανθρώπους για τους οποίους δεν είναι αυτονόητο, δυστυχώς, τίποτα.

Καθοριστικό ρόλο για την υλοποίηση της εν λόγω δράσης διαδραμάτισε το Κ.Ε.Α.Τ. και συγκεκριμένα, η Διοικήτρια του Κ.Ε.Α.Τ., κ Σοφία Λευκή Χαμονικολάου, η οποία έδωσε λύσεις και βοήθησε αποφασιστικά ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες. Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραμάτισε και η Διευθύντρια της Πρωτοπορίας, κ. Λάζου Γεωργία με την οποία υπήρξε άριστη επικοινωνία και συνεργασία ως προς τη διεκπεραίωση της δράσης μας.

Ακόμη, σε επίπεδο δήμων, η Π.Ε.Τ.Κ. συμμετέχει καταθέτοντας προτάσεις για το Σχεδιασμό Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας των Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Ρεθύμνου, Σητείας, Αγίου Νικολάου και Χανίων.

Παράλληλα, η Π.Ε.Τ.Κ. συμμετέχει ενεργά και στις Επιτροπές προσβασιμότητας και εμποδιζόμενων χρηστών που έχουν συγκροτηθεί από το Δήμο Ηρακλείου και Ρεθύμνου, συμβάλλοντας με τις προτάσεις τους στη βιώσιμη αστική κινητικότητα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, καθώς και στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης.

Τον Ιούλιο 2021 στείλαμε έγγραφο στο Δήμο Ηρακλείου, επισημαίνοντας την αλόγιστη δενδροφύτευση των πεζοδρομίων της πόλης, καθιστώντας τα ιδιαίτερα προβληματικά για όλους τους πολίτες και κυρίως για τους τυφλούς.

Συνεχίζοντας τις πιέσεις μας για την τοποθέτηση ηχητικών διατάξεων στους φωτεινούς σηματοδότες στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, πλην της πόλης του Ρεθύμνου στην οποία έχουν τοποθετηθεί, και στο πλαίσιο συνεργασίας μας προς αυτήν την κατεύθυνση με την Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Ηρακλείου, παραθέσαμε για κάθε προτεινόμενο κόμβο και την εκφώνηση που εκτιμούμε ότι θα βοηθούσε ουσιαστικά στο να γνωρίζουν την έκβαση της διαδρομής που πρόκειται να ακολουθήσουν οι τυφλοί και με σοβαρά προβλήματα όρασης συμπολίτες μας. Είμαστε σε αναμονή της τοποθέτησης από τον αρμόδιο εργολάβο στον οποίο έχει ανατεθεί το έργο.

Ακόμη, μετά από αίτημα της Π.Ε.Τ.Κ. εξασφαλίσθηκε και για το έτος 2021 η δωρεάν χρήση των οργανωμένων παραλιών και στους τρεις Δήμους του βόρειου παραλιακού μετώπου του Ν. Ηρακλείου (Δήμοι Χερσονήσου, Ηρακλείου και Μαλεβιζίου) στα τυφλά μέλη μας και το συνοδό τους, με την επίδειξη της κάρτας μέλους του Σωματείου μας.

Στο πλαίσιο ψυχαγωγικών δράσεων των μελών της, η Π.Ε.Τ.Κ., στις 7 Ιουλίου 2021 πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η οποία ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης τα τυφλά μέλη μας, είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν, να ψηλαφίσουν ομοιώματα προϊστορικών, ταριχευμένων, καθώς και ζωντανών ζώων. Διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική, καθώς για πολλά από τα μέλη μας ήταν η πρώτη φορά που μπόρεσαν να σχηματίσουν εικόνα του κάθε ζώου μέσω της απτικής επαφής. Μέσω της ξενάγησης, αντλήσαμε σπουδαίες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ποικιλομορφία των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ είχαμε ακόμη την ευκαιρία να νιώσουμε την εμπειρία σεισμικών δονήσεων στην ειδική αίθουσα σεισμού του Μουσείου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, υποβάλαμε τις προτάσεις μας, προκειμένου το Μουσείο να γίνει περισσότερο φιλικό και προσβάσιμο στους τυφλούς επισκέπτες του.

Επίσης, στις 30 Οκτωβρίου 2021 μέλη της Π.Ε.Τ.Κ., παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση του Νίκου Καζαντζάκη με τίτλο «Όφις και Κρίνο». Η παράσταση διεξήχθη στο Πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου με την εξής καινοτομία: την αφήγηση στην νοηματική γλώσσα των κωφών και την ακουστική περιγραφή για τους τυφλούς. Την παράσταση και την όλη προσπάθεια έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.

Ακόμη, με αφορμή την 15η Οκτωβρίου, την «Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού», o Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ., κ. Μαρκοδημητράκης Μενέλαος, μίλησε σε δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς: στο «ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ» με τη δημοσιογράφο κ. Ελένη Βακεθιανάκη και στο «Ραδιοπολιτικό» με το δημοσιογράφο κ. Νίκο Παπαδάκη, καθώς επίσης και στην τηλεοπτική εκπομπή του «ΚΡΗΤΗ TV» με το δημοσιογράφο κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο ενόψει της παγκόσμιας ημέρας όρασης.

Για την πόλη του Ρεθύμνου, η Γεν. Γραμματέας της Π.Ε.Τ.Κ., κ. Κατσιπουλάκη Γιαννιδάκη Καλλιόπη, μίλησε επίσης σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς: στην Ε.Ρ.Α. Χανιών με τη δημοσιογράφο κ. Κατερίνα Πολύζου, στο Studio Ρέθυμνο με το δημοσιογράφο κ. Σταύρο Ρακιντζή και στον Team fm με το δημοσιογράφο κ. Γιάννη Καλαϊτζάκη, καθώς και στην εφημερίδα «Κρητική επιθεώρηση».

Ολοκληρώνοντας, στα πλαίσια ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για θέματα τυφλότητας, πραγματοποιήσαμε επισκέψεις και βιωματικές δράσεις σε δομές και σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως το Νηπιαγωγείο Γωνιάς Ρεθύμνου, το 7ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το Γυμνάσιο Αγίου Μύρωνα, το Πειραματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Ρεθύμνου και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης.

Μέσα από τέτοιες δράσεις τα παιδιά, οι αυριανοί πολίτες, είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι η αναπηρία όρασης ενέχει πολλές φορές δυσκολίες, οι οποίες όμως μπορούν να μην είναι αξεπέραστες όταν παρέχονται οι κατάλληλες ευκαιρίες και προϋποθέσεις για ισότιμη συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Τέλος, το Νοέμβριο του 2021, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Γεν. Γραμματέας της Π.Ε.Τ.Κ., κ. Κατσιπουλάκη Γιαννιδάκη Καλλιόπης και του μέλους μας κ. Τσαχάκη Δημητρίου με τον Βουλευτή Ρεθύμνης ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέα Ξανθό, όσον αφορά στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών νοσηλείας των ατόμων με προβλήματα όρασης στα Δημόσια Ιδρύματα.

Με την πεποίθηση ότι και το 2021 κάναμε το καθήκον μας, σύμφωνα με τη συνείδηση και τις ανάγκες των μελών μας και παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας μας λόγω της πανδημίας, σας ευχαριστούμε θερμά που μας ακούσατε και ευχόμαστε, όπως κάθε χρονιά, του χρόνου να είμαστε ακόμη καλύτερα.

Μετά συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος, Γραμμενίδης Παναγιώτης

Η Γεν.Γραμματέας, Κατσιπουλάκη Γιαννιδάκη Καλλιόπη

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *