Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Επιστολές

Προτάσεις για την τοποθέτηση οδηγών όδευσης τυφλών στο Δήμο Ηρακλείου.

                                      Ηράκλειο: 21/12/2021

Προς:
Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Πρασίνου
& Καθημερινότητας
κ. Αναστασάκη Ιωάννη

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΔΗΓΩΝ ΟΔΕΥΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Στο κλείσιμο του έτους και βλέποντας τα έργα ανάπλασης και πεζοδρόμησης του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μερικές λεπτομέρειες, προκειμένου να συμβάλουμε στην ποιότητα των έργων και την υψηλή τους λειτουργικότητα.

Με βάση την εμπειρία μας από τις υπάρχουσες τοποθετήσεις οδηγών όδευσης τυφλών, τα τελευταία 15 χρόνια περίπου, αλλά και την εμπειρία χρήσης από τα μέλη μας, θέλουμε να σας αναφέρουμε πως κατά την εκτίμηση μας θα είναι πιο σωστή η τοποθέτηση τους, εφόσον τηρούνται τα παρακάτω:

  • Όταν τοποθετούνται σε πεζοδρόμια, θα πρέπει να έχουν κενό χώρο αμφίπλευρα 50 εκατοστά.
  • Θα πρέπει να απέχουν 50 πόντους από την αρχή του φρεατίου φύτευσης δέντρου και όχι από την ρίζα του δέντρου.
  • Θα πρέπει να κάνουν τις λιγότερες δυνατές γωνίες, δηλαδή να μην παρακάμπτουν φρεάτια αλλά να συνεχίζουν σε ευθεία γραμμή, ενώ είναι προτιμότερο να τοποθετούνται με καμπύλη παρά να σπάνε την διαδρομή σε γωνίες.
  • Θα πρέπει στους πεζόδρομους οι οδηγοί όδευσης τυφλών να τοποθετούνται στο κέντρο τους, όπως είναι το απόλυτα επιτυχημένο παράδειγμα της οδού 1866.
  • Οι οδηγοί όδευσης τυφλών θα πρέπει να τοποθετούνται και από τις δύο πλευρές των πεζοδρομίων εφόσον σε αυτόν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.
  • Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι οδηγοί όδευσης τυφλών να τοποθετούνται κυματιστά, όπως έχει γίνει στην πεταλοειδή, καθιστώντας την διάβαση  των τυφλών προβληματική αφού δεν ξέρει ο τυφλός στο επόμενο βήμα πού θα βρεθεί το πόδι του.

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι κανένας τυφλός δεν αισθάνεται ισότιμος όταν προκειμένου να κινηθεί με ασφάλεια, θα πρέπει να χρησιμοποιεί λανθασμένα τοποθετημένους οδηγούς όδευσης τυφλών, πέφτοντας πάνω σε δέντρα, στάσεις, κολώνες, αλλά προπάντων σε τραπεζο-καθίσματα και θαμώνες, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει με το «δράμα» του την κοινωνία.

Οι τυφλοί διεκδικούμε και απαιτούμε το αυτονόητο, που είναι η παροχή του μέσου της αφαλούς μετακίνησης (οδηγός όδευσης τυφλών) σε συνδυασμό με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Είμαστε σίγουροι ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις επισημάνσεις μας, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας. Σας ευχόμαστε καλές γιορτές, με υγεία και δημιουργικότητα για το 2022.

Με εκτίμηση,

Ο  Πρόεδρος Γραμμενίδης Παναγιώτης
Η Γεν. Γραμματέας  Κατσιπουλάκη – Γιαννιδάκη Καλλιόπη

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *