Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Εισηγήσεις

Εισήγηση της Δ.Ε. της Π.Ε.Τ.Κ. για το 34ο Γενικό Συμβούλιο του Π.Σ.Τ. στις 04/11/2020

Αρ. Πρωτ.: 199 Ηράκλειο: 29/10/2020

Προς: Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

ΘΕΜΑ: Εισήγηση της Δ.Ε. της Π.Ε.Τ.Κ. για το 34ο Γενικό Συμβούλιο του Π.Σ.Τ. στις 04/11/2020

Αγαπητοί συνάδελφοι, το διάστημα που πέρασε ήταν αναμφισβήτητα δύσκολο για όλους μας. Ωστόσο, η Π.Ε.Τ.Κ. κατάφερε να εργασθεί προς όφελος των τυφλών μελών της και όχι μόνο, εξασφαλίζοντας θετικά αποτελέσματα σε αρκετές από τις ενέργειές της.

Συγκεκριμένα:

Και το 2019 όπως κάθε χρόνο, ξεκινήσαμε με την ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και με ένα μικρό απολογισμό πεπραγμένων για τη χρονιά που πέρασε. Ακούσαμε τα προβλήματα και τα αιτήματα των μελών μας, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στη στοχοθεσία μας και για τα οποία εργασθήκαμε κατά τη διάρκεια του έτους.

Μέσα στο 2019 εκπαιδεύσαμε 132 άτομα στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille, εκ των οποίων οι 123 πιστοποιήθηκαν από το ΚΕΑΤ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι καταφέραμε να εγκαινιάσουμε τη λειτουργία υποκαταστήματος στο Ρέθυμνο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την Π.Ε.Τ.Κ., καθώς υπάρχουν αιτήσεις στο Ηράκλειο από όλους τους Νομούς της Κρήτης και συχνά οι μεγάλες αποστάσεις του νησιού δυσκόλευαν τους εκπαιδευόμενους. Ωστόσο, πλέον οι εκπαιδευόμενοι από το Ρέθυμνο και τα Χανιά, εκπαιδεύονται στο υποκατάστημά μας στο Ρέθυμνο.

Η Π.Ε.Τ.Κ. έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη διεκδίκηση πραγμάτων για τη βελτίωση της ζωής των μελών της, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο Δήμων.

Συγκεκριμένα, αιτηθήκαμε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, η οποία και πραγματοποιήθηκε. Στην εν λόγω συνάντηση, τέθηκαν ζητήματα όπως η προσβασιμότητα σε υποδομές και κτίρια της Περιφέρειας, η ανάγκη του Σωματείου μας για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς και το μείζον ζήτημα της εκπαίδευσης στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και στις Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης των τυφλών στην Κρήτη.

Οι παραπάνω διεκδικήσεις μας είχαν ως αποτέλεσμα τη δέσμευση και την υλοποίηση ενεργειών για την τοποθέτηση ειδικού συστήματος, προσβάσιμου από τυφλά και με μειωμένη όραση άτομα, μέσω εφαρμογής σε smartphone, το οποίο καθοδηγεί μέσω ομιλίας εντός του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης. Επίσης, την έγκριση του ποσού των 10.000 ευρώ για την αγορά γραφομηχανών Perkins Braille και τέλος, την έγκριση κάλυψης των

εξόδων για τη μετάβαση δύο εκπαιδευτριών Κινητικότητας και Προσανατολισμού δύο φορές ετησίως στην Κρήτη.

Σε επίπεδο Δήμων και κατόπιν σειράς αιτημάτων μας που αφορούν στην προσβασιμότητα των τυφλών και με μειωμένη όραση κατοίκων των Δήμων Ηρακλείου, σήμερα έχουμε καταφέρει να έχουμε και στους τρεις Δήμους του βόρειου παραλιακού μετώπου του Ν.Ηρακλείου, δωρεάν πρόσβαση στα τυφλά μέλη μας και το συνοδό τους, στις παραλίες που διαχειρίζονται οι Δήμοι Χερσονήσου, Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, με την επίδειξη της κάρτας μέλους του Σωματείου μας. Στην πόλη του Ρεθύμνου το 2019 εγκαινιάσαμε την εγκατάσταση συστήματος καθοδήγησης τυφλών για ελεύθερη κολύμβηση.

Επίσης, κατόπιν σειράς εγγράφων της Π.Ε.Τ.Κ. σχετικά με την τοποθέτηση ηχητικών διατάξεων στην πόλη του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, τοποθετήθηκε μία ηχητική διάταξη σε κεντρικό κόμβο της πόλης την 1η Αυγούστου 2020, ενώ έχουμε στα χέρια μας και την έγγραφη διαβεβαίωση του Δήμου Ηρακλείου, ότι συντάσσει μελέτη για την προμήθεια ηχητικών διατάξεων στους σηματοδότες εντός του έτους 2020 στο Ηράκλειο. Στην πόλη του Ρεθύμνου, έχουν εγκατασταθεί σε όλους τους φωτεινούς σηματοδότες ηχητικές διατάξεις.

Θεωρούμε σημαντικό ακόμη σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και την απομάκρυνση τριών δέντρων από Οδηγό Όδευσης Τυφλών σε κεντρικό δρόμο στην πόλη του Ηρακλείου, τα οποία ελλόχευαν σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα τυφλών διαβατών.

Αξιοσημείωτο στην παρούσα ενότητα, είναι και το γεγονός ότι κατόπιν αιτήματος της Π.Ε.Τ.Κ., ο Δήμος Ηρακλείου προμηθεύτηκε επιτραπέζια παιχνίδια, προσαρμοσμένα για τους τυφλούς, τα οποία διένειμε σε δύο κεντρικά καταστήματά του (καφετέριες).

Ένα ακόμη αίτημα της Π.Ε.Τ.Κ. προς το Δήμου Ηρακλείου ήταν το άνοιγμα οργανικής θέσης τυφλού τηλεφωνητή σε επιχειρήσεις του Δήμου Ηρακλείου, όπως η ΔΕΥΑΗ, για το οποίο είχαμε θετική ανταπόκριση και αναμένουμε τις εξελίξεις.

Κατόπιν επικοινωνίας που είχε το Μουσείο Ν. Καζαντζάκης και αιτήματός του, αντιπροσωπεία της Π.Ε.Τ.Κ. (ο Πρόεδρος, κ. Γραμμενίδης Παναγιώτης και ο Αντιπρόεδρος, κ. Μαρκοδημητράκης Μενέλαος) επισκέφθηκε το χώρο του Μουσείου και συμβούλευσε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε το Μουσείο να γίνει προσβάσιμο σε τυφλούς και με μειωμένη όραση επισκέπτες.

Επίσης, αιτηθήκαμε εγγράφως και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, προτείνοντας τρόπους, προκειμένου να γίνει προσβάσιμο σε τυφλούς και με μειωμένη όραση επισκέπτες. Ωστόσο, αυτό προς το παρόν δεν κατέστη δυνατό, λόγω ανεπάρκειας χώρου, σύμφωνα με την απάντησή που λάβαμε.

Το έτος 2019, η Π.Ε.Τ.Κ., έκανε αποδεκτές δύο προσφορές από εταιρείες της πόλης του Ηρακλείου. Η πρώτη αφορά στη χορηγία έκπτωσης 20%-30% στα μέλη μας και τις οικογένειές τους, με την επίδειξη της κάρτας μέλους του Σωματείου μας, σε οδοντιατρικές εργασίες από την Οδοντιατρική κλινική «Αλίκη Χατζογιάννη» και η δεύτερη αφορά στη δωρεά ενός Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, εξοπλισμένου με το λογισμικό SuperNova, το οποίο είναι προσβάσιμο από τυφλά και με μειωμένη όραση άτομα, από το κατάστημα οπτικών ειδών «Μαρκάκης».

Στα πλαίσια αξιοποίησης της δωρεάς του Η/Υ, η Π.Ε.Τ.Κ. σχεδιάζει πρόγραμμα εκμάθησης χειρισμού Η/Υ στα ενδιαφερόμενα μέλη της, από το Νοέμβριο του 2020, τη χρηματοδότηση του οποίου θα αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης, κατόπιν απόφασης του Περιφερειάρχη Κρήτης, Κ. Σταύρου Αρναουτάκη.

Στα πλαίσια της προσπάθειας δημοσιοποίησης των δράσεων της Π.Ε.Τ.Κ., ευαισθητοποίησης του ευρύ κοινού και ενημέρωσης των μελών της, η Π.Ε.Τ.Κ. δημιούργησε ιστοσελίδα με ηλεκτρονική διεύθυνση: www.petk.gr.

Επίσης, στα πλαίσια ευαισθητοποίησης για θέματα τυφλότητας και αυτονόμησης της κοινότητας, έγιναν διάφορες δράσεις:

Αρχικά, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση του κοινού για το χώρο της τυφλότητας και συγκεκριμένα στους ανήλικους πολίτες του νησιού, επισκεπτόμενοι σχολεία Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Πανεπιστήμια, καθώς και Αθλητικά Σωματεία.

Συμμετείχαμε σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές. Η πρώτη ήταν η εκπομπή «ΗΡΩΕΣ» του Ν.Παναγιωτόπουλου σε τοπικό κανάλι, στην οποία έλαβαν μέρος τέσσερα μέλη του Συλλόγου μας, με προσωπικές συνεντεύξεις γύρω από τα ζητήματα της οπτικής αναπηρίας. Η δεύτερη εκπομπή σε τοπικό κανάλι, αφορούσε σε ρεπορτάζ με θέμα την προσβασιμότητα στην πόλη του Ηρακλείου και στο οποίο συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ., κ. Μενέλαος Μαρκοδημητράκης.

Επίσης, με αφορμή την 15η Οκτωβρίου, την «Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού», μέλη της Δ.Ε. (Η Γεν. Γραμματέας κ.Κατσιπουλάκη Γιαννιδάκη Καλλιόπη και ο Αντιπρόεδρος κ.Μαρκοδημητράκης Μενέλαος), έδωσαν συνεντεύξεις σε 5 ραδιοφωνικές εκπομπές της Κρήτης.

Επιπλέον, η Π.Ε.Τ.Κ. συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης με θέμα: «Προβλήματα και Προτάσεις για την καλυτέρευση της ζωής των ατόμων με αναπηρία στην Κρήτη», στην οποία ανεγνώσθη η εισήγηση της Π.Ε.Τ.Κ. από τη Γεν Γραμματέα μας, κ. Κατσιπουλάκη Γιαννιδάκη Καλλιόπη με θέμα: «Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί και οι μερικώς βλέποντες της Κρήτης».

Σε αυτό το σημείο, θεωρούμε πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι στις 20 Οκτωβρίου 2020, αποστείλαμε επιστολή γνωστοποίησης της απουσίας εκπαιδευτή Κινητικότητας και Προσανατολισμού, τα τελευταία 5 έτη στην Κρήτη, στους Βουλευτές όλων των κομμάτων της Κρήτης. Άμεση ήταν η απάντηση του Βουλευτή Σύριζα Ηρακλείου, κ. Ηγουμενίδη Νικολάου, ο οποίος έδειξε άμεσο ενδιαφέρον και επισκέφθηκε το Σύλλογό μας στις 26 Οκτωβρίου 2020, προκειμένου να ενημερωθεί για το εν λόγω ζήτημα. Στη συνάντησή μας, συζητήθηκε σε βάθος η σπουδαιότητα εκπαίδευσης των τυφλών και με μειωμένη όραση ατόμων και πόσο αναγκαία είναι για εμάς η παροχή αυτής της υπηρεσίας στα μέλη μας.

Δεδομένου ότι λόγω της μη ύπαρξης Πιστοποιημένου Φορέα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Κινητικότητας και Προσανατολισμού, δεν είναι δυνατή η άμεση πλήρωση θέσης Εκπαιδευτή Κ .& Π., προτάθηκε από την Π.Ε.Τ.Κ. η εξεύρεση πηγής χρηματοδότησης για τη μετάβαση Εκπαιδευτή Κινητικότητας από την υπόλοιπη Ελλάδα δύο φορές ετησίως, προκειμένου να προσφέρει έστω στοιχειωδώς τις υπηρεσίες του στην Κρήτη. Το αίτημά μας έγινε αποδεκτό από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, στον οποίο τέθηκε εκ νέου ως θέμα από τον κ. Ηγουμενίδη.

Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο κ. Ηγουμενίδης δεν στάθηκε μόνο στην προσωρινή λύση του ζητήματος. Απεναντίας, κινητοποίησε όλους τους βουλευτές του κόμματος Σύριζα, οι οποίοι απέστειλαν ερώτημα προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων, κοινοποιώντας την επιστολή μας.

Ολοκληρώνοντας, θεωρούμε σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεχθήκαμε αιτήσεις εγγραφής 6 μελών, νεαρής ηλικίας, γεγονός ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, δεδομένου της συνεχής προσπάθειας που καταβάλλουμε για την εξεύρεση νέων μελών για την ενίσχυση του Σωματείου μας.

Με την πεποίθηση ότι και το 2019 κάναμε το καθήκον μας, σύμφωνα με τη συνείδηση και τις ανάγκες των μελών μας, σας ευχαριστούμε που μας ακούσατε και ευχόμαστε, όπως κάθε χρονιά, του χρόνου να είμαστε ακόμα καλύτερα.

Μετά συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος Η Γεν.Γραμματέας

Γραμμενίδης Παναγιώτης Κατσιπουλάκη Γιαννιδάκη Καλλιόπη

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *