Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Γενικά θέματα

Μάθετε για το ΚΕΑΤ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ
ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΥΦΛΩΝ
Ν.Π.Δ.Δ.

ΚΕΑΤ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 210 – 176 75 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ.: 9595880 – 9595846, FAX: 9585571

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), πρώην «Οίκος Τυφλών», ιδρύθηκε το 1906 με πρωτοβουλία του Γ. Δροσίνη και του Δ. Βικέλα και με δαπάνες, της εξ Αίγυπτου οικογένειας Αμπετ. Αρχικός σκοπός ήταν η προστασία και η εκπαίδευση των τυφλών ατόμων.

Μέχρι το 1979 ήταν φιλανθρωπικό σωματείο με Πρόεδρο τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Μετά από σκληρούς αγώνες των τυφλών έγινε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, μετονομάστηκε σε Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

To Κ.Ε.Α.Τ. σήμερα

Βασικός σκοπός του Κ.Ε.Α.Τ.: Η άρτια εκπαίδευση και επιμόρφωση παιδιών με προβλήματα όρασης σε όλους τους τομείς ανάπτυξης.

Επιμέρους στόχοι: η ένταξή τους από την παιδική ηλικία στην κοινωνία. Με την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων, ολοκληρώνεται η προσωπικότητα, η κοινωνική αγωγή και αποκτάται η πλήρης ανεξαρτησία τους.

ΠΑΡΟΧΕΣ

Λειτουργία Οικοτροφείου

Οι μαθητές της επαρχίας φιλοξενούνται στο Κ.Ε.Α.Τ. όπου μέσα σε οικογενειακή ατμόσφαιρα, τους παρέχεται φροντίδα από ειδικό προσωπικό – επιμελητές επί εικοσιτετραώρου βάσεως.

Το Οικοτροφείο λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Μεταφορά υαθπτών

Το Κ.Ε.Α.Τ. καλύπτει τη μεταφορά των μαθητών, όλων των βαθμιδών, της περιοχής Αθηνών διαθέτοντας λεωφορεία και μισθωμένα ταξί.

Αναγνωστήριο ■ Τυπογραφείο – Δανειστική Βιβλιοθήκη

Το Αναγνωστήριο – Τυπογραφείο βρίσκεται επί της οδού Σαμφούς 143 – Καλλιθέα.

Λειτουργεί στούντιο ηχογράφησης ομιλούντων βιβλίων (κασέτες) και αναπαραγωγής αυτών. Επίσης με τη χρήση Η/Υ επιτυγχάνεται η εγγραφή και αναπαραγωγή βιβλίων Braille, όλων των βαθμιδών εκπαίδευσης.

Η Δανειστική βιβλιοθήκη λειτουργεί στο χώρο του Κ.Ε.Α.Τ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Προνηπιακός σταθμός (Αραπάκη Καλλιθέα)

Δέχεται παιδιά 3-5 ετών, με σκοπό τη παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στις οικογένειες, για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού με στόχο την ομαλή προσαρμογή του.

Στο Κ.Ε.Α.Τ. λειτουργεί Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας

Οι μαθητές διδάσκονται όλα τα μαθήματα που προβλέπονται από το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας με τη χρήση του συστήματος γραφής Braille. Με τη διάθεση ειδικού προσωπικού (παιδαγωγούς, ψυχολόγους, κοινωνική λειτουργό), το Κ.Ε.Α.Τ. στηρίζει την εκπαίδευση των μαθητών με στόχο την κοινωνική και πνευματική ανάπτυξή τους παρέχοντας επίσης υλικοτεχνική κάλυψη.

Από το 1989 στα πλαίσια του προγράμματος HELIOS του Υπουργείου Παιδείας, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ένταξης τυφλών μαθητών σε σχολεία βλεπόντων, με την άμεση συνεργασία του Κ.Ε.Α.Τ.

Απογευματινά μαθήματα υποστήριξής δημοτικού

Στο Κ.Ε.Α.Τ. λειτουργεί πρόγραμμα απογευματινών μαθημάτων με στόχο την αξιοποίηση των ιδιαιτέρων ικανοτήτων των μαθητών, παρέχοντας τα παρακάτω μαθήματα:

  • Εκμάθηση γραφής Braille – γραφομηχανή – πινακίδα
  • Ενισχυτική διδασκαλία
  • Αγγλικά
  • Μουσική
  • Κινητικότητα – προσανατολισμός – καθημερινές δεξιότητες
  • Γραφομηχανή βλεπόντων
  • Γυμναστική – παραδοσιακοί χοροί – τζούντο
  • Ομάδες κοινωνικής αγωγής
  • Εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές επισκέψεις

Τμήμα φροντιστηριακών μαθημάτων

Σε όλους τους τυφλούς μαθητές που φοιτούν στα Γυμνάσια – Λύκεια Καλλιθέας, παρέχεται ενισχυτική διδασκαλία. Σε όλα τα μαθήματα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον παρέχονται:

=> Εκμάθηση γραφής Braille – γραφομηχανή – πινακίδα

=> Brailler printer

=> Μουσική

=> Εκμάθηση και χειρισμός Η/Υ (πληροφορική)

=> Γυμναστική – τζούντο

=> Γραφομηχανή βλεπόντων

=> Κινητικότητα – προσανατολισμός – καθημερινές δεξιότητες

=> Οικιακή οικονομία

=> Αγγλικά – Γαλλικά

=> Ομάδες κοινωνικής αγωγή

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ
ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ

Τηλεφωνική Σχολή

Από το 1987 στο Κ.Ε.Α.Τ. λειτουργεί Σχολή Τηλεφωνητών (μονοετούς φοίτησης) αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας με σκοπό την κατάρτιση ατόμων με προβλήματα όρασης, στην τηλεφωνία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Χειρισμός τηλεφωνικού κέντρου
  • Θεωρία τηλεφωνίας
  • Εκμάθηση γραφής Braille – γραφομηχανή – πινακίδα
  • Εκμάθηση και χειρισμός Η/Υ
  • Κινητικότητα – προσανατολισμός – καθημερινές δεξιότητες
  • Αγγλικά
  • Γ εωγραφία
  • Δημόσιες σχέσεις
  • Ομάδες κοινωνικής αγωγής

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Κ.Ε.Α.Τ.

To Κ.Ε.Α.Τ.,

=> Με την συνεργασία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων τυφλών ατόμων με πρόσθετες ανάγκες «ΑΜΥΜΩΝΗ» και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, ίδρυσε τη μονάδα «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» με σκοπό την εκπαίδευση τυφλών παιδιών με πρόσθετες ειδικές ανάγκες. Συμβουλευτική γονέων.

Καλλιτεχνικό συγκρότημα μουσικής.

Αθλητικές δραστηριότητες

Συμμετοχή στο EBU (Ευρωπαϊκή Ενωση Τυφλών για την εκπαίδευση) Πρόγραμμα εκμάθησης Braille για βλέποντες ενδιαφερομένους.

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *