Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
Δελτία Τύπου

Φυλλάδια σε braille με θέμα αδέσποτα ζώα από τον Δήμο Ηρακλείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ ΣΕ ΜΟΡΦΗ BRAILLE, ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

Η Περιφερειακή Ένωση Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, παρέλαβε, στις 05/07/2024, από τον Δήμο Ηρακλείου και συγκεκριμένα από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής-Υπηρεσιών, κα Παπαδάκη Ρένα και από την Υπεύθυνη Τμήματος Πολιτισμού- Αθλητισμού- Νέας Γενιάς Εθελοντισμού- ΚΕΣΑΝ, κα Μαρτιμιανάκη Εύη, 200σια φυλλάδια εκτυπωμένα στην γραφή Braille, προκειμένου να μπορούν να διαβαστούν κι από άτομα με ολική απώλεια όρασης γνώστες. της γραφής αυτής

Τα φυλλάδια αναφέρονται στην υιοθεσία των αδέσποτων ζώων, στον σεβασμό αυτών και στην αποτροπή της κακοποίησης και της εγκατάλειψής τους. Τα φυλλάδια παρελήφθησαν από τριμελή επιτροπή του Συλλόγου μας, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Μενέλαο Α.Μαρκοδημητράκη, την αντιπρόεδρο Ελευθερία Ζαμπετάκη και το μέλος του Συλλόγου μας Κωνσταντίνο Τσαγκατάκη. 

Η Π.Ε.Τ.Κ. επιθυμώντας κι εκείνη να συμβάλλει στη μετάδοση του μηνύματος που προάγει με το έργο του ο Δήμος Ηρακλείου, θα αποστείλει τα εν λόγω φυλλάδια στα μέλη της, στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών καθώς επίσης και σε όλες τις Περιφερειακές του ανά την Ελλάδα.

Θα θέλαμε να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στην Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής-Υπηρεσιών, κα Παπαδάκη Ρένα, καθώς επίσης και στην Υπεύθυνη Τμήματος Πολιτισμού- Αθλητισμού- Νέας Γενιάς Εθελοντισμού- ΚΕΣΑΝ, κα Μαρτιμιανάκη Εύη.

Το σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Ηρακλείου

Ακολουθεί το κείμενο του φυλλαδίου στη γραφή των βλεπόντων και σε ηχητική μορφή:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ:

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΛΟΓΟΤΥΠΟ: Μαθαίνω – Στηρίζω – Σέβομαι ΚΑΙ Λογότυπο: Δήμου Ηρακλείου ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: Δεν μπορείς να σώσεις κάθε ζώο στον κόσμο, όμως για το ένα που θα σώσεις, είσαι ο κόσμος του…

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΖΩΑΚΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ;

Η υιοθεσία των σκύλων από το Κυνοκομείο Ηρακλείου επιτρέπεται σε όποιον το επιθυμεί (ακόμα και σε κατοίκους εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου). Πραγματοποιείται με την υπογραφή σχετικής δήλωσης και με την υποχρέωση της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του ζώου. Όλα τα ζώα του Κυνοκομείου, είναι εμβολιασμένα, στειρωμένα και αποπαρασιτωμένα και δίδονται προς υιοθεσία, βάσει των απαιτήσεων του Νόμου 4830/21.

ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ!

Σε περιπτώσεις κακοποίησης καλέστε στο δψηφιο νούμερο 10410 της ΕΛ.ΑΣ., ή στα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα

 • Αποτρέπουμε Ή Καταγγέλλουμε κάθε είδους βίαιη συμπεριφορά ή παθητική κακοποίηση (αλυσόδεση, έκθεση του ζώου σε κίνδυνο ή διαβίωση σε μπαλκόνι ή ταράτσα).
 • Δεν αδιαφορούμε, δεν προσπερνούμε σε περιπτώσεις παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης.
 • Δεν προκαλούμε σαν φιλόζωοι τους συνδημότες μας (σεβόμαστε τις ώρες κοινής ησυχίας, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής του κατοικίδιου μας και διατηρούμε καθαρό το περιβάλλον).

ΌΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ!

 • Ενημερωνόμαστε για το Νόμο 4830/2021 που αφορά στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς αλλά και για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα, αυτών που τα φροντίζουν.
 • Μαθαίνουμε και επισκεπτόμαστε το Κυνοκομείο Ηρακλείου (https://animals.heraklion.gr/) για να γνωρίσουμε τα ζωάκια που περιθάλπει και να συνεισφέρουμε σε αυτά.
 • Δεν αγοράζουμε! Υιοθετούμε ένα αδέσποτο ζωάκι συντροφιάς ή γινόμαστε «εικονικοί κηδεμόνες» του.
 • Μαθαίνουμε το σωστό τρόπο επιλογής του ζώου συντροφιάς (ηλικία, μέγεθος, χαρακτηριστικά της φυλής του) σε σχέση με αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε.
 • Μαθαίνουμε το σωστό τρόπο προσέγγισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, μειώνοντας τις πιθανότητες τραυματισμού.
 • Φροντίζουμε τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, τους δύσκολους μήνες του Χειμώνα και του Καλοκαιριού, προσφέροντας τροφή, νερό και στέγη.

Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ / ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, ΟΦΕΙΛΕΙ:

Να ενημερωθεί για το νέο Νόμο 4830/2021 που περιλαμβάνει αναλυτικά τις υποχρεώσεις του όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι θα πρέπει:

 • Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο ΕΜΖΣ (Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς), εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης αυτού.
 • Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Αν θέλουμε να γεννήσει μία φορά το κατοικίδιο μας, πρέπει να λαμβάνουμεέγκριση για τη ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ φορά, από την 5μελη επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου (άρθρο 8, Νόμος 4830/21).
 • Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου συντροφιάς.
 • Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου συντροφιάς.

ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ !

Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης ανευθυνότητας & αναλγησίας. Ο Δήμος Ηρακλείου, πριν την επανένταξη των ζώων, μεριμνά για τη στείρωση, τον εμβολιασμό, τη σήμανση με microchip και τον υγειονομικό έλεγχο αυτών. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κακοποίηση ή/και δολοφονία αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν, βαριά ποινικά αδικήματα (Νόμος 4830/21) και τιμωρούνται με διοικητικά και ποινικά πρόστιμα (από 5.000 έως 50.000 ευρώ και με φυλάκιση από 1 έως 10 έτη). Η φροντίδα (σίτιση κλπ.) των αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρέπεται βάσει του νόμου και της Εγκυκλίου του Άρειου Πάγου 1/13/8.4.13, είναι ευθύνη όλων μας και ένδειξη του πολιτισμού μας.

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΛΟΓΟΤΥΠΟ Κυνοκομείου (Δήμου Ηρακλείου).

ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Θέση Σπαρτιάς, περιοχή Φοινικιάς. Για πληροφορίες σχετικά με τα ζώα του ενδιαιτήματος & για υιοθεσίες: Τηλ.: 281 600 8470 (εργάσιμες ημέρες και ώρες, 8:00-13:30). E-mail: kynokomeio@heraklion.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ: Όαση Ηρακλείου, Κηποθέατρο Καζαντζάκη Τ.Κ: 71201 Τηλ.: 281 033 6122, E-mail: adespota@heraklion.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΤΟΥ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:

ΛΟΓΟΤΥΠΟ Facebook και Youtube : Κυνοκομείο Ηρακλείου-Χαρίστε τους ένα σπίτι ΛΟΓΟΤΥΠΟ Instagram KaiTikTok : heraklion_kynokomeio

Μαζί για τα αδέσποτα. Ας γίνουμε η φωνή που δεν έχουν!

Δηλώνουμε «εθελοντής φιλόζωος» στο web site του Δήμου Ηρακλείου
(www.heraklion.gr/ Πολιτισμός / Εθελοντισμός)

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *