Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
Αιτήματα

Φυτεύσεις σε παλαιότερα έργα

 Φυτεύσεις σε παλαιότερα έργα.

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος  των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη,  κρίνει  σκόπιμο να επικοινωνήσει  ξανά μαζί σας, ούτως ώστε να σας εκφράσει  τον προβληματισμό της σχετικά με τις φυτεύσεις στα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους της πόλης του Ηρακλείου.

Έχουν περιέλθει στην αντίληψη μας, πιέσεις προς την υπηρεσία πρασίνου στην οποία προΐσταστε, για να προχωράει σε αθρόες φυτεύσεις δέντρων στα πεζοδρόμια της πόλης, εννοείται κατά παράβαση της νομοθεσίας που ισχύει τουλάχιστον από το 2009.

Αρχικά, ας  παραθέσουμε ένα παράδειγμα:  Έχουμε έναν δρόμο με πεζοδρόμια που κατασκευάστηκε πριν 30 χρόνια, με μελέτη πριν 40 χρόνια, δηλαδή μία πλήρως αναχρονιστική μελέτη που δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα προστάγματα της εποχής μας. Θεωρούμε πως είναι τεράστιο λάθος όταν ξεραθεί ένα δέντρο, η υπηρεσία σας να σπεύδει να το αντικαθιστά, κόβοντας στη μέση την ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών. Είναι ακριβώς το ίδιο, με το να έχει ο Δήμος ένα σχολικό κτήριο, αυτό να υποστεί ζημιές λόγω παλαιότητας η αστοχίας υλικού και αντί ο Δήμος να φτιάξει ξανά το κτήριο-σχολείο, με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό και τα σύγχρονα υλικά, να ανασύρει από το συρτάρι  τη μελέτη με τον αντισεισμικό κανονισμό που ίσχυε πριν 40 χρόνια και να φτιάχνει ξανά το ίδιο με το λάθος τρόπο.

κ. Γιαλιτάκη σπάστε την κακοδαιμονία που μαστίζει την πόλη μας. Σας καλούμε να κλείσετε τα αφτιά σας στις σειρήνες που θέλουν την καταστροφή της πεζής  κινητικότητας στην πόλη. Δηλαδή, την κινητικότητα κατεξοχήν των πιο ευάλωτων πολιτών, όπως είναι οι άνθρωποι με αναπηρία, φυτεύοντας τα πεζοδρόμια εντός, ή στο όριο των ελεύθερων ζωνών όδευσης πεζών.

Η κατάσταση της προσβασιμότητας στην πόλη του Ηρακλείου κύριε Γιαλιτάκη δεν είναι καθόλου καλή. Σε αυτό ευθύνεται η υπηρεσία πρασίνου σε ποσοστό, σύμφωνα με την δική μας εκτίμηση, πάνω από 80%.

Ιδιαίτερα για τους τυφλούς και τους ανθρώπους με σοβαρή οπτική αναπηρία που εκπροσωπούμε, οδηγοί όδευσης τυφλών δεν υπάρχουν σε πολλά σύγχρονα έργα, παρ’ όλο που τους επιβάλει η νομοθεσία εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, συχνά είναι λάθος τοποθετημένοι και ασύνδετοι μεταξύ τους. Έρχεται και η υπηρεσία πρασίνου να φυτεύει νέα και παλιά πεζοδρόμια, κατά παράβαση της νομοθεσίας που ισχύει τουλάχιστον από το 2009, παραβιάζοντας τη νομοθεσία και την κοινή λογική, που θέλει ευθείες ελεύθερες και ανεμπόδιστες διαβάσεις πεζών στο αστικό δομημένο περιβάλλον.

Ως Περιφερειακή Ένωση Κρήτης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι είμαστε υπέρ του πρασίνου και της φύτευσης δέντρων στην πόλη, πάντα στο πλαίσιο της σύγχρονης νομοθεσίας και της σύγχρονης αντίληψης που θέλει στο αστικό δομημένο περιβάλλον να έχουν προτεραιότητα οι άνθρωποι. Τα δέντρα να φυτεύονται σε επαρκή απόσταση από τις ελεύθερες ζώνες όδευσης πεζών, είτε σε συνεχόμενη ζώνη φύτευσης πρασίνου όπου υπάρχει επαρκής χώρος, είτε σε μικρές προεκτάσεις προς τον δρόμο. 

Επιπλέον, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε γνώση της νομοθεσίας, η οποία θέλει τη μη επικαιροποίηση των μελετών που έχουν γίνει παλαιότερα, τουλάχιστον από το 2009, δίνοντάς ουσιαστικά το δικαίωμα στο Δήμο να εφαρμόζει παλιές και πλήρως αναχρονιστικές μελέτες, νόμιμα. Αυτό όμως σημαίνει ότι για τα επόμενα πενήντα χρόνια ζωής των έργων, θα είναι μη προσβάσιμοι όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι της πόλης μας.

Εν κατακλείδι, θέλουμε να σας ζητήσουμε την επικαιροποίηση των μελετών, ούτως ώστε τα έργα που θα πραγματοποιούνται στο εξής να συνάδουν με τις σύγχρονες αντιλήψεις κινητικότητας όλων των πολιτών στο αστικό δομημένο περιβάλλον.

Με την πεποίθηση ότι το αίτημά μας θα απευθυνθεί σε ευήκοα ώτα, σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων!

Με εκτίμηση η Δ.Ε.

Πρόεδρος: Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Γεν. Γραμματέας: Κατσιπουλάκη- Γιαννιδάκη Καλλιόπη

Αντιπρόεδρος: Ζαμπετάκη Ελευθερία

Ταμίας: Σπανουδάκης Εμμανουήλ

Οργ. Γραμματέας: Κεντριστάκης Εμμανουήλ.

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *