Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
Αιτήματα

Έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού σχετικά με την τήρηση της νομοθεσίας στα έργα κοινόχρηστων χώρων των δήμων 17-5-2024.

           Ηράκλειο: 17/05/2024

           Προς: Π.Ε.Δ. ΚΡΗΤΗΣ

ΘΕΜΑ: Έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού σχετικά με την τήρηση της νομοθεσίας στα έργα κοινόχρηστων χώρων των δήμων.

Αξιότιμε κ. Μαρινάκη,

η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος  των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη, σας εύχεται Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη! 

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ένα πολύ σοβαρό κενό που έχουμε εντοπίσει στο έργο των δημοτικών αρχών. Το κενό αυτό έχει να κάνει με την πλήρη απουσία ελέγχου της εφαρμογής της νομοθεσίας σχετικά με τα κοινόχρηστα έργα (πεζοδρόμια, πλατείες, πεζόδρομοι κ.α.). Οι δήμοι της Κρήτης κατασκευάζουν έργα χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία π.χ. οδηγούς όδευσης τυφλών, ελεύθερες ζώνες όδευσης πεζών, ράμπες και βεβαίως φύτευση των πεζοδρομίων. Επιπλέον, συναντάμε έργα, στα οποία έχουν εφαρμοστεί παλαιότερες μελέτες χωρίς να έχουν επικαιροποιηθεί.

Κατά συνέπεια όλων αυτών, κατασκευάζονται έργα που δεν συμβαδίζουν με την εποχή τους, είναι μη προσβάσιμα σε ανθρώπους με αναπηρία και είναι πεπερασμένα χρόνου ήδη.

Δυστυχώς, παρατηρούμε επίσης ότι ακόμα κι εκεί που γίνεται προσπάθεια να τηρηθεί η νομοθεσία, αυτό γίνεται με λανθασμένο τρόπο και πάλι τα έργα είναι μη λειτουργικά, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με αναπηρίες.

Παραδείγματος χάριν, η νομοθεσία ορίζει πως ο οδηγός όδευσης τυφλών πρέπει να τοποθετείται κατ’ ελάχιστον 50 πόντους από την άκρη των κτηρίων, εννοείται όπου δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Σύνηθες τακτική είναι να τοποθετείται στους 50 πόντους το μέγιστο από την άκρη των κτηρίων, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη η βάδιση πάνω σε αυτόν ή ακόμη χειρότερα μη εφικτή.

Επίσης, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να μην υπάρχουν καθόλου ελεύθερες ζώνες όδευσης πεζών, αφού αυτές διακόπτονται από δέντρα, ή οι κορμοί των δέντρων φυτεύονται πάνω στο όριο, με αποτέλεσμα με το πέρας του χρόνου να μειώνεται όλο και περισσότερο η ελεύθερη ζώνη όδευση των πεζών.

Ζητούμε, λοιπόν από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Κρήτης, τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και πιστοποίησης σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας στα έργα των δήμων, ο οποίος θα ελέγχει τις μελέτες, τη σωστή εκτέλεση των έργων και θα πιστοποιεί τη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας σε αυτά.

Τέλος, γνωρίζουμε ότι οι δήμοι έχουν  τεχνικές υπηρεσίες και επιβλέποντες μηχανικούς για κάθε έργο, όμως έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη, ότι εφαρμόζονται λάθος μελέτες με λάθος τρόπο, χωρίς να τηρείται η νομοθεσία. 

Με την πεποίθηση ότι το αίτημά μας θα γίνει αποδεκτό, σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση η Δ.Ε.

 Πρόεδρος: Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Γεν. Γραμματέας: Κατσιπουλάκη- Γιαννιδάκη Καλλιόπη

Αντιπρόεδρος: Ζαμπετάκη Ελευθερία

Ταμίας: Σπανουδάκης Εμμανουήλ

Οργ. Γραμματέας: Κεντριστάκης Εμμανουήλ

 

 

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *