Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
Επιστολές

Ενημέρωση κυρίου Σισαμάκη σχετικά με τη χρήση των οδηγών όδευσης τυφλών 23-4-2024

Ενημέρωση σχετικά με τη χρήση των οδηγών όδευσης τυφλών

Αξιότιμε κ. Σισαμάκη,

η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος  των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη, με αφορμή την σημερινή, πρωινή σας συνέντευξη στην εκπομπή του κ. Παπαδάκη Νικόλαου, στο «Ράδιο Πολίτικα», κρίνει σκόπιμο να σας ενημερώσει σχετικά με τη χρήση των οδηγών όδευσης τυφλών.

 Πιο συγκεκριμένα:

  1. Ο οδηγός όδευσης τυφλών είναι υποχρεωτικός και όχι προαιρετικός σύμφωνα με την νομοθεσία.
  2. Ο οδηγός όδευσης τυφλών είναι απολύτως απαραίτητος για τη μετακίνηση ατόμων με 100% οπτική αναπηρία (πλήρη αμαύρωση) και δεν νοείται να απουσιάζει από κανένα έργο κοινόχρηστου χώρου.
  3. Ο οδηγός όδευσης τυφλών χρησιμοποιείται από τον τυφλό προκειμένου να μην χάνει τον προσανατολισμό του και να κινείται με ασφάλεια στο χώρο. Χωρίς αυτόν, η έννοια της ευθείας βάδισης δεν υφίσταται.
  4. Σε έναν άνθρωπο με ελάχιστο ποσοστό όρασης, ο οδηγός όδευσης τυφλών δεν είναι απολύτως απαραίτητος αλλά είναι αρκετά σημαντικός για την ασφαλή μετακίνησή του.

Επομένως, καταλαβαίνετε ότι ο οδηγός όδευσης τυφλών δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο αλλά βασικό συστατικό της μετακίνησης ενός τυφλού που ζει σε Ευρωπαϊκή κοινωνία.

Δεν πρέπει έργα που εκτελούνται επί της παρούσης δημοτικής αρχής και επί της δικής σας αντιδημαρχίας να είναι μη προσβάσιμα σε τυφλούς, όπως κατ’ εξακολούθηση συνέβαινε με την προηγούμενη δημοτική αρχή και αντιδημαρχία.

Ως εκ τούτου, έργα όπως τα ενετικά τείχη, πλατεία Ελευθερίας, πάρκο Ερυθραίας και κάθε άλλο έργο κοινόχρηστου χώρου θα πρέπει να είναι απολύτως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, ως ορίζει η νομοθεσία.

Με εκτίμηση η Δ.Ε.

 Πρόεδρος: Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Γεν. Γραμματέας: Κατσιπουλάκη- Γιαννιδάκη Καλλιόπη

Αντιπρόεδρος: Ζαμπετάκη Ελευθερία

Ταμίας: Σπανουδάκης Εμμανουήλ

Οργ. Γραμματέας: Κεντριστάκης Εμμανουήλ

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *