Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
Αιτήματα

Αίτημα συνάντησης προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου 1-4-2024

Ηράκλειο: 01/04/2024 Προς: Δήμαρχο Ηρακλείου, κο. Καλοκαιρινό Αλέξη

 ΘΕΜΑ: Αίτημα συνάντησης προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος  των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη, επιθυμεί να πραγματοποιήσει μία συνάντηση, στην οποία να παρευρίσκονται μαζί με εσάς, ο κος Σισαμάκης Γεώργιος (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων), ο κος Γιαλιτάκης Νικόλαος (Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Υπεύθυνος Πρασίνου) και ο κος Χαιρέτης Εμμανουήλ (Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας).

Τα θέματα, τα οποία πρόκειται να συζητηθούν είναι τα εξής:

  • Η προσβασιμότητα των πεζοδρομίων και των πεζόδρομων της πόλης, δίνοντας προτεραιότητα στους κατοίκους της και όχι στα δέντρα, όπως συμβαίνει τώρα. Αυτό ορίζουν και οι δύο ΚΥΑ, η παλιά η 2126/Β/2009 και η νέα 6213/Β/2022.
  • Μη εφαρμογή μελετών που δεν έχουν επικαιροποιηθεί και που δεν περιλαμβάνουν οδηγούς όδευσης τυφλών και ελεύθερες ζώνες όδευσης πεζών.
  • Προστασία του δημόσιου χώρου από τη Δημοτική Αστυνομία.
  • Ηχητικές διατάξεις σε φωτεινούς σηματοδότες. Με την έγκριση για αγορά 8 ηχητικών διατάξεων ανά έτος, σε μία πενταετία θα έχει καλυφθεί σημαντικό μέρος των αναγκών του Ηρακλείου.
  • Πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας, προκειμένου να γίνονται έργα που θα ανήκουν στην εποχή τους, με επικαιροποιημένες μελέτες, προσβάσιμα για όλους και λειτουργικά για τα επόμενα πολλά χρόνια.
  • Δημιουργία μητρώου στην πολιτική προστασία του Δήμου Ηρακλείου, στο οποίο θα εγγράφονται οικειοθελώς όσοι άνθρωποι με οπτική αναπηρία, ενδεχομένως, να χρειαστούν βοήθεια σε μια έκτακτη ανάγκη, όπως παραδείγματος χάριν κάποια φυσική καταστροφή (σεισμός, πλημμύρα, φωτιά κ.α.).
  • Συμμετοχή της Π.Ε.Τ.Κ. σε επιτροπές του Δήμου Ηρακλείου, όπως η επιτροπή προσβασιμότητας και εμποδιζόμενων χρηστών, η επιτροπή κυκλοφορίας, η επιτροπή ποιότητας ζωής και η επιτροπή παιδείας.
  • Στήριξη και τη θετική ανταπόκριση σε αιτήματα που αφορούν την Π.Ε.Τ.Κ. και τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία, όπως παραδείγματος χάριν η χρηματοδότηση δράσεων, η παραχώρηση εξοπλισμού και άλλα.
  • Τοποθέτηση ευανάγνωστων επιγραφών στα μνημεία της πόλης του Ηρακλείου, με τη συνοπτική ιστορία κάθε μνημείου στα ελληνικά και στα αγγλικά, τόσο στη γραφή των βλεπόντων όσο και στη γραφή των τυφλών (Braille), ακολουθώντας το πρότυπο του Δήμου Ρεθύμνης.
  • Υποστήριξη των ανθρώπων με οπτική αναπηρία σε επαγγελματικά θέματα και σε ανάλογες θέσεις εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό κι εφόσον πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.
  • Μη τοποθέτηση οδηγών όδευσης τυφλών.
  • Ενετικά Τείχη (Πεζοδρόμια, πεζόδρομοι & πάρκο Ερυθραίας).

Με την πεποίθηση ότι το αίτημά μας θα γίνει αποδεκτό, σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος: Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Η Γεν. Γραμματέας: Κατσιπουλάκη-Γιαννιδάκη Καλλιόπη

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *