Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Επιστολές

Προτάσεις της ΠΕΤΚ για την αστική προσβασιμότητα στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας 28-3-2024

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Τ.Κ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ.

Αξιότιμε κ Κεγκέρογλου,

η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος  των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη, επιθυμεί να σας αποστείλει τις προτάσεις της σχετικά με το σχεδιασμό αστικής προσβασιμότητας του δήμου σας.

Αρχικά, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η αρμόδια ΚΥΑ σχετικά με τον σχεδιασμό των κοινόχρηστων χώρων του δομημένου περιβάλλοντος είναι η 6213/Β/2022. Με αυτήν ως οδηγό θα πρέπει να σχεδιαστούν όλα τα έργα κοινόχρηστων χώρων όπως π.χ. πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες κ.α.

Κατά συνέπεια οι προτάσεις μας είναι απόλυτα εναρμονισμένες με την προαναφερθείσα ΚΥΑ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

  • Σε όλα τα πεζοδρόμια θα πρέπει να διασφαλίζεται η ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, η οποία είναι σε δρόμους κάτω των 12 μέτρων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρα και σε δρόμους άνω των 12 μέτρων κατ’ ελάχιστον 2,05 μέτρα, ενώ στο μέσον τους θα πρέπει να τοποθετείται ο οδηγός όδευσης τυφλών, ο οποίος θα πρέπει να φέρει έντονο και διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο πεζοδρόμιο..
  • Στοιχεία αστικού εξοπλισμού όπως π.χ. δέντρα, κάδοι απορριμμάτων, κολώνες σήμανσης και φωτισμού, παγκάκια κ.α., θα πρέπει να τοποθετούνται εκτός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών.
  • Θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους χαμηλό εμπόδιο όπως π.χ. κολωνάκια μικρότερα των 0,80 εκ., ενώ παράλληλα θα πρέπει να έχουν χρωματική αντίθεση από το υπόλοιπο πεζοδρόμιο.
  • Το κράσπεδο θα ήταν καλό να φέρει χρώμα λευκό, ούτως ώστε να είναι ευδιάκριτο το όριο του πεζοδρομίου.
  • Οι είσοδοι και οι έξοδοι των πεζοδρομίων θα πρέπει να ισούται με το πλάτος αυτών και να είναι απολύτως προσβάσιμες σε αναπηρικά αμαξίδια.
  • Θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του δικτύου των οδηγών όδευσης τυφλών.
  • Όπου ο οδηγός όδευσης τυφλών συναντάει φρεάτιο, δεν θα πρέπει να το παρακάμπτει αλλά να συνεχίζει αμέσως μετά.

Για λεπτομέρειες αλλά και περαιτέρω στοιχεία, μπορείτε να ανατρέξετε στην προαναφερθείσα ΚΥΑ.

 

Με εκτίμηση για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος: Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Η Γενική Γραμματέας: Κατσιπουλάκη-Γιαννιδάκη Καλλιόπη

 

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *