Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
Επιστολές

Προς την Υπουργό κ Σοφία Ζαχαράκη σχετικά με την παντελή απουσία εκπαιδευτών κινητικότητας στην Κρήτη 22-3-2024.

Ενημέρωση σχετικά με την παντελή απουσία εκπαιδευτών κινητικότητας στην Κρήτη.

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος  των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη, επιθυμεί να σας ενημερώσει και να ζητήσει την επίλυση, ενός πολύ σοβαρού και δυστυχώς χρονίζοντος προβλήματος, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στην Κρήτη.

Η ειδικότητα του Εκπαιδευτή Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης απουσιάζει εντελώς από την Κρήτη. Αυτό συμβαίνει από το 2015. Η παντελής αυτή έλλειψη, έχει ως συνέπεια, να μην εκπαιδεύονται οι τυφλοί άνθρωποι, (οι οποίοι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΑ ανέρχονται σε 1.110) και να περιέρχονται σε τραγικό αδιέξοδο.

Η εκπαίδευση σε έναν τυφλό γίνεται δια βίου, καθώς οι ανάγκες στην πορεία της ζωής του ατόμου μεταβάλλονται. Ο εκπαιδευτής είναι εκείνος που θα δείξει σε ένα εκ γενετής τυφλό παιδί τη σωστή χρήση του λευκού μπαστουνιού κι όλα όσα δεν είναι σε θέση να προσεγγίσει οπτικά, καθώς η όραση είναι ο βασικός πυλώνας της εκμάθησης μέσω της μίμησης (όπως η σωστή στάση σώματος, ο αποδεκτός τρόπος κοινωνικής συμπεριφοράς κ.α.). Επίσης, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η εκπαίδευση και σε έναν νέοτυφλοθέντα, καθώς θα τον βοηθήσει σημαντικά στην προσαρμογή της νέας κατάστασης και στην αυτοεξυπηρέτησή του εν συνεχεία.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ενημερώσει τους Βουλευτές της Κρήτης και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό δύο φορές, τον Ιανουάριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024.

Προς ενημέρωσή σας έχουν περάσει εννέα χρόνια χωρίς καμία εκπαίδευση των τυφλών  της Κρήτης. Τα πέντε τελευταία χρόνια έχουμε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει πως έχει αρχίσει να υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση σας αφού δεν επιλύει αυτό το σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζεται σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα όμως στην Κρήτη για ευνόητους λόγους.

Βρισκόμαστε συχνά σε αδιέξοδο ως Π.Ε.Τ.Κ., όταν μας τηλεφωνούν νεοτυφλοθέντες, οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή ψυχολογική υποστήριξη, αλλά κυρίως, την παραμικρή εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν την νέα τους δύσκολη πραγματικότητα, για το πώς να κάνουν σχεδόν τα ίδια πράγματα που έκαναν πριν αλλά ως τυφλοί τώρα.  Είμαστε σε δύσκολη θέση, όταν μας ρωτάνε γονείς παιδιών με αναπηρία όρασης, πως μπορούν να μάθουν τα παιδιά τους να κινούνται με το λευκό μπαστούνι τουλάχιστον στην γειτονιά τους.

Είναι θετικό το επίδομα που λαμβάνουν οι άνθρωποι με αναπηρία όρασης. Ωστόσο, στις  περισσότερες περιπτώσεις όταν οι τυφλοί δεν έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση δεν μπορούν καν να βγουν από το σπίτι τους αν δεν συνοδεύονται.

Κυρία Ζαχαράκη, ζητούμε να μας απαντήσετε υπεύθυνα από την πλευρά της κυβέρνησης που έχει την αποκλειστική ευθύνη, τι προτίθεστε να πράξετε για την επίλυση του προβλήματος. Πρόβλημα το οποίο συνίσταται στην έλλειψη φορέα  πιστοποίησης και εκπαίδευσης, εκπαιδευτών κινητικότητας τυφλών στην Ελλάδα.

Με την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων!

Με εκτίμηση για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος: Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Η Γεν. Γραμματέας: Κατσιπουλάκη Γιαννιδάκη Καλλιόπη

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *