Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
Επιστολές

  Προς: κ. Ζερβάκη Γεώργιο, Δήμαρχο Σητείας

 Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος  των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη θα ήθελε να σας συγχαρεί, γιατί σε επίσκεψη μελών του Συλλόγου μας στην πόλη σας, διαπιστώσαμε πως στα έργα ανάπλασης που γίνονται τώρα, τοποθετούνται οδηγοί όδευσης τυφλών. Κάτι που ενώ είναι υποχρεωτικό από την νομοθεσία-ΚΥΑ 6213/Β/2022, για άλλους Δήμους είναι ακόμα ζητούμενο.

Με την ευκαιρία θέλουμε να σας επισημάνουμε ορισμένα λάθη. Οι οδηγοί όδευσης τυφλών πρέπει να τοποθετούνται  στο μέσο της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών και όχι 50 εκατοστά από τα κτίρια, που συχνά είναι μαγαζιά με πόρτες, διακοσμητικές γλάστρες και άλλα στοιχεία που προεξέχουν. Η προαναφερθείσα ΚΥΑ, αναφέρει ότι ο οδηγός όδευσης τυφλών πρέπει να έχει απόσταση από σταθερό αντικείμενο το ελάχιστο 50 εκατοστά, όχι να απέχει 50 εκατοστά, αυτό έγινε γιατί παρατηρήθηκε το φαινόμενο να τοποθετούν τους οδηγούς όδευσης τυφλών κολλητά με τα κτίρια.

Θα θέλαμε ακόμη να σας πούμε ότι οι ράμπες είσοδοι και έξοδοι από πεζοδρόμια, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να έχουν ίδιο πλάτος με το πεζοδρόμιο και όχι μικρότερο.

Πρέπει να αποφύγετε με κάθε τρόπο την δενδροφύτευση των πεζοδρομίων και των πεζόδρομων εντός ή στο όριο των ελεύθερων ζωνών όδευσης των πεζών.

Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε  ότι στον παραλιακό δρόμο υπάρχει πεζοδρόμιο, το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για κάθε πεζό και κυρίως για ανθρώπους με οπτική αναπηρία, αφού είναι εντελώς ανοικτό από την πλευρά της θάλασσας με βάθος 2 περίπου μέτρα.

Σας καλούμε να συνεχίσετε τις προσπάθειες σας για μία προσβάσιμη σε όλους πόλη, με οδηγό σας  τη νομοθεσία και σύμμαχο όλους τους πολίτες.

Σας παραθέτουμε μία φωτογραφία στη Σητεία, λανθασμένης φύτευσης δένδρου πολύ κοντά και ουσιαστικά πάνω από τον οδηγό όδευσης τυφλών  αλλά και λανθασμένης τοποθέτησης οδηγού όδευσης τυφλών, καθώς απέχει ελάχιστα από το κράσπεδο του πεζοδρομίου.

Με εκτίμηση για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος:  Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Η Γεν. Γραμματέας: Γιαννιδάκη-Κατσιπουλάκη Καλλιόπη

Πεζοδρόμιο Σητείας

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *