Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
Επιστολές

 Επιστολή Διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των οδηγών όδευσης τυφλών

 Επιστολή Διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των οδηγών όδευσης τυφλών.

 Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος  των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη, θα ήθελε να ζητήσει την πολύτιμη βοήθειάς σας.

Παρατηρείται στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, πλήρη αδιαφορία από τους καταστηματάρχες εστίασης, ως προς τον σεβασμό του δικαιώματος των τυφλών να μπορούν  να κινούνται με ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται το φαινόμενο της πλήρους κατάληψης των οδηγών όδευσης τυφλών από τραπεζοκαθίσματα. Σύμφωνα με την μονοθεσία και την πράξη, θα πρέπει  οι οδηγοί όδευσης τυφλών να έχουν ελεύθερο χώρο εκατέρωθεν τουλάχιστον 50  εκατοστά, κάτι που δεν εφαρμόζεται, αφού εκτός από τα τραπεζοκαθίσματα, σχεδόν πάνω στον οδηγό όδευσης τυφλών βρίσκονται και οι περιφράξεις των καφετεριών-μπαρ.  

Ζητούμε, λοιπόν, κα. Αντωνακάκη, την ενημέρωση  από μέρους σας προς τα μέλη του Συλλόγου εστίασης, καθώς με αυτήν την αντικοινωνική συμπεριφορά δυσφημούν όλο τον κλάδο των καταστηματαρχών εστίασης, ακόμα και αυτούς που σέβονται τόσο τους πελάτες τους αλλά και όλους τους πολίτες αυτής της πόλης.

Ο οδηγός όδευσης τυφλών είναι αυτός που βοηθάει καταλυτικά ένα τυφλό να μην χάνει τον προσανατολισμό του, την πορεία του αλλά και να κινείται με ασφάλεια. Δεν δεχόμαστε επ ουδενί  το επιχείρημα ότι δεν βλέπουν τυφλούς να κυκλοφορούν, όπως μας έχει ειπωθεί στο παρελθόν. Σε αυτό το (επιχείρημα) δίνουμε δύο απαντήσεις:    

  1. Από την στιγμή που ο οδηγός όδευσης τυφλών νομικά ανήκει στους τυφλούς δεν έχει το δικαίωμα κανένας να καταχράζεται αυτό το κομμάτι δρόμου (50 πόντους δεξιά και αριστερά του οδηγού όδευσης τυφλών), εμποδίζοντας έτσι τη διέλευση κάποιου τυφλού.
  2. Πολλά από τα μέλη μας έχουν επιχειρήσει να βαδίσουν στο κέντρο της πόλης και έπειτα από ανυπέρβλητα εμπόδια που συνάντησαν, εξαιτίας της αναλγησίας κάποιων καταστηματαρχών και προσβολής της προσωπικότητάς του, δεν αποτόλμησαν ξανά τη διέλευση τους στο κέντρο της πόλης.

Τέλος, κα. Αντωνακάκη θα θέλαμε να σας ζητήσουμε την παρέμβασή σας στους συναδέλφους σας, προκειμένου να τηρήσουν την νομοθεσία και να σεβαστούν το συνάνθρωπο.

 

Με εκτίμηση για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος: Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Η Γεν. Γραμματέας: Γιαννιδάκη-Κατσιπουλάκη Καλλιόπη

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *