Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
Επιστολές

Επιστολή προς τον υποψήφιο Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Μαρινάκη Γεώργιο.

κ. Μαρινάκη ως ο αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης θα ήθελε να σας κάνει γνωστά τα παρακάτω αιτήματα, προκειμένου να τα γνωρίζετε ενώ παράλληλα θα σας γνωστοποιήσει και τα σημαντικότερα προβλήματα, που σχετίζονται με τις υποδομές της πόλης και αφορούν τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία.

Αιτήματα
 1. Δημιουργία μητρώου στην πολιτική προστασία του Δήμου Ρεθύμνης, στο οποίο θα εγγράφονται οικιοθελώς όσοι άνθρωποι με οπτική αναπηρία, ενδεχομένως, να χρειαστούν βοήθεια σε μια έκτατη ανάγκη.
 2. Συμμετοχή της Π.Ε.Τ.Κ σε επιτροπές του Δήμου, όπως η επιτροπή προσβασιμότητας και εμποδιζόμενων χρηστών, η επιτροπή κυκλοφορίας, η επιτροπή ποιότητας ζωής και η επιτροπή παιδείας.
 3. Εφαρμογή των διατάξεων της ΚΥΑ 6213/Β/7-12-2022 σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, σε κάθε νέο έργο αλλά και στα υφιστάμενα.
 4. Στήριξη και θετική ανταπόκριση σε αιτήματα που αφορούν την Π.Ε.Τ.Κ και τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία, όπως
  παραδείγματος χάριν η χρηματοδότηση δράσεων, η παραχώρηση εξοπλισμού και άλλα.
 5. Εξατομικευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ζωής ατόμων με αναπηρία όρασης, όπως μετακίνηση κάδων απορριμμάτων, απομάκρυνση επικίνδυνων εμποδίων (δέντρα), τοποθέτηση οδηγού όδευσης τυφλών, ηχητικές διατάξεις και μέριμνα για αποκατάσταση τυχόν βλαβών επί αυτών.
 6. Τοποθέτηση διαδρόμου όδευσης τυφλών και στα δύο πεζοδρόμια ως ορίζει και η νομοθεσία.
Προβλήματα

Τα κυριότερα προβλήματα που αφορούν τον Δήμο Ρεθύμνης και μπορεί να τα επιλύσει είναι:

 1. Η μη τήρηση της νομοθεσίας στα έργα κοινόχρηστων χώρων, όπως π.χ., η φύτευση δέντρων εκεί που δεν θα έπρεπε σύμφωνα με την νομοθεσία αλλά και η μη τοποθέτηση οδηγών όδευσης τυφλών, που ακόμα κι όταν αυτό συμβαίνει, η τοποθέτηση είναι μη λειτουργική.
 2. Η μη πάταξη της παραβατικότητας από τον Δήμο, ενός μικρού ποσοστού των πολιτών, που είναι όμως αρκετό για να καταστρέφει την πεζή κινητικότητα σε όλη την πόλη.
 3. Η λανθασμένη κίνηση του Δήμου να τοποθετεί παντού χαμηλά εμπόδια (μεταλλικά κολωνάκια), ενώ αυτά απαγορεύονται από την νομοθεσία.

Η νομοθεσία στην οποία αναφερόμαστε είναι: η ΚΥΑ 2621/Β/2009 και η πρόσφατη ΚΥΑ 6213/Β/7-12-2022.

Η Π.Ε.Τ.Κ είναι στην διάθεση σας προκειμένου να συμβάλουμε στην ποιότητα ζωής όλων των πολιτών του Ρεθύμνου όπως και να βοηθήσουμε βάσει της εμπειρίας και των γνώσεων που διαθέτουμε σε ότι χρειαστείτε.

 

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *