Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Επιστολές

Επιστολή στους Βουλευτές της Κρήτης 12-7-2023

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης απέστειλε επιστολή στους νεοεκλεγμένους Βουλευτές της Κρήτης. Σκοπός μας είναι να τους συγχαρούμε και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο τους. Επίσης τους κάνουμε γνωστά τα πιο σοβαρά ζητήματα, με πρώτο και κυρίαρχο την παντελή έλλειψη εκπαίδευσης των τυφλών της Κρήτης. Προσδοκούμε στην συνεργασία τους το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Παραθέτουμε τους βουλευτές που έλαβαν την επιστολή μας και αμέσως μετά την ίδια την επιστολή.    
 
Ηρακλείου
1. Αυγενάκης Ελευθέριος, Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Ηρακλείου
2. Κεφαλογιάννης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Ηρακλείου
3. Σενετάκης Μάξιμος, Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Ηρακλείου
4. Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου
5. Παρασύρης Φραγκίσκος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ηρακλείου
6. Βατσινά Ελένη, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ηρακλείου
7. Συντυχάκης Εμμανουήλ, Βουλευτής ΚΚΕ Ν. Ηρακλείου
 
Χανίων 
8. Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Χανίων
9. Βολουδάκη Σεβαστή, Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Χανίων
10. Μαρκογιαννάκης Αλέξανδρος, Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Χανίων
11. Πολάκης Παύλος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. Ν. Χανίων
 
Ρεθύμνου
12. Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Ρεθύμνης
13. Χνάρης Εμμανουήλ, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  Ν. Ρεθύμνης
 
Λασιθίου
14. Πλακιωτάκης Ιωάννης, Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Λασιθίου
15. Σπυριδάκη Αικατερίνη, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Λασιθίου
 

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για τα σημαντικότερα προβλήματα των ατόμων
με οπτική αναπηρία στην Κρήτη

 

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης που εκπροσωπεί τους τυφλούς όλης της Κρήτης και τις οικογένειές τους, θέλει αρχικά να σας συγχαρεί για την εκλογή σας ως Βουλευτή της Κρήτης στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να σας ευχηθεί καλή επιτυχία στο σπουδαίο έργο σας.

Με την ελπίδα ότι θα σταθείτε κοντά στους ανθρώπους με οπτική αναπηρία της Κρήτης και το συνδικαλιστικό τους όργανο προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους, θέλουμε να σας παραθέσουμε μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε συλλογικό επίπεδο.

 

  1. Το κυριότερο και σημαντικότερο ζήτημα για τους τυφλούς της Κρήτης είναι η εξαιρετικά σοβαρή έλλειψη εκπαίδευσης Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης (Κ.Π. & Δ.Κ.Δ.) στους τυφλούς όλου του νησιού.

Τα άτομα με οπτική αναπηρία, τα τελευταία 8 έτη (από το 2015 και έπειτα) στερούνται μιας εξαιρετικά σημαντικής υπηρεσίας για την αυτονομία τους, καθώς δεν υπάρχει Εκπαιδευτής Κ.Π. & Δ.Κ.Δ. στο νησί.

Η εκπαίδευση Κ.Π. & Δ.Κ.Δ. αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη δόμηση της αυτονομίας του ατόμου με αναπηρία όρασης. Για ένα άτομο με αναπηρία όρασης, η Κινητικότητα και ο Προσανατολισμός λαμβάνει χώρα κάθε στιγμή της ημέρας, καθώς το ίδιο διερευνά και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον.

Οι θεμελιώδεις δεξιότητες Κ.Π & Δ.Κ.Δ. βοηθούν τα άτομα με αναπηρία όρασης να έχουν πρόσβαση στο σχολείο, στην εργασία, στους χώρους διασκέδασης και τα προετοιμάζουν ώστε μια μέρα να ζήσουν ανεξάρτητα και οι οποίες αποκτώνται μόνον με την εκπαίδευση από ειδικό εκπαιδευτή Κ.Π. & Δ.Κ.Δ.

Η εκπαίδευση παρέχεται εξατομικευμένα στο χώρο ενδιαφέροντος του ατόμου με αναπηρία όρασης, ανάλογα την ηλικία, την οπτική οξύτητα, την αποδοχή της αναπηρίας και εν γένει τις δυνατότητες του εκπαιδευόμενου. Πρόκειται για μία διαδικασία δια βίου μάθησης, καθώς οι ανάγκες στην πορεία της ζωής του ατόμου μεταβάλλονται.

Ο εκπαιδευτής είναι εκείνος που θα δείξει σε ένα εκ γενετής τυφλό παιδί, όσα δεν είναι σε θέση να προσεγγίσει οπτικά, καθώς η όραση είναι ο βασικός πυλώνας της εκμάθησης μέσω της μίμησης (όπως η σωστή στάση σώματος, ο αποδεκτός τρόπος κοινωνικής συμπεριφοράς κ.α.). Επίσης, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η εκπαίδευση και σε έναν νεοτυφλοθέντα μεγάλης ηλικίας, καθώς θα τον βοηθήσει σημαντικά στην προσαρμογή της νέας κατάστασης και στην αυτοεξυπηρέτησή του εν συνεχεία.

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες του Κράτους για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με οπτική αναπηρία, όπως η χορήγηση κάρτας δωρεάν εισόδου στα αστικά λεωφορεία, η τοποθέτηση οδηγών όδευσης τυφλών στα νέα πεζοδρόμια, η τοποθέτηση ηχητικών διατάξεων στους φωτεινούς σηματοδότες των πόλεων, η προσβασιμότητα σε δημόσιες υπηρεσίες κ.α. Ωστόσο, χωρίς την παραμικρή εκπαίδευση, οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία δεν μπορούν να έχουν παρουσία και ισότιμη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή κοινωνία που ανήκουμε και να κάνουν χρήση όλων των παροχών εκείνων που απαιτούν δεξιότητες κινητικότητας και προσανατολισμού.

Το ζήτημα της απουσίας υπηρεσίας εκπαίδευσης Κ.Π. & Δ.Κ.Δ. έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως από την Ένωσή μας σε όλους τους Βουλευτές της Κρήτης, ήδη από τις 20 Οκτωβρίου 2019.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, αυτό που ζητάμε είναι η ενεργοποίηση του σχεδίου για την εκπαίδευση νέων εκπαιδευτών Κ.Π. & Δ.Κ.Δ., που έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

  1. Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι η έλλειψη άσκησης αυστηρού ελέγχου και εποπτείας σε όλα τα δημοτικά εκτελούμενα έργα και τις ανακατασκευές αυτών για την τήρηση των κείμενων διατάξεων της ΚΥΑ 6213/Β/2022, που αφορά στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και τις προδιαγραφές κατασκευής των έργων.

Δυστυχώς, παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο να αγνοείται παντελώς η συγκεκριμένη ΚΥΑ, με αποτέλεσμα τα έργα να είναι μη λειτουργικά για τις τοπικές κοινωνίες και για τα άτομα με αναπηρία.

 

  1. Σοβαρό ζήτημα ακόμη αποτελεί η ανάγκη θεσμοθέτησης προκαθορισμένης αύξησης του επιδόματος τυφλότητας του ΟΠΕΚΑ ανά έτος, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο κεντρικού σχεδιασμού, καθώς δεν είναι δυνατόν τα άτομα με οπτική αναπηρία να διεκδικούν το αυτονόητο κάθε χρόνο.

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τα αιτήματα που θέτει σε κεντρικό επίπεδο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών.

Ολοκληρώνοντας, ζητούμε τη στήριξή σας στα ιδιαίτερα σοβαρά για εμάς ζητήματα και προσδοκούμε στη συνεργασία σας.

 

Με εκτίμηση,

Για τη Δ.Ε.

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *