Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Δράσεις της Π.Ε.Τ.Κ.

Εξόρμηση της ΠΕΤΚ με τους Δρόμους Ζωής 11-2-2023

Το Σάββατο 11-2-2023, κατόπιν προτάσεως του πεζοπορικού συλλόγου Ηρακλείου “Δρόμοι Ζωής”, τα μέλη της ΠΕΤΚ είχαν την ευκαιρία να πεζοπορήσουν σε ένα πανέμορφο μικρό φαράγγι, περίπου 1500 μ, με πλούσια βλάστηση, τεράστια πλατάνια, δίπλα από το κελαριστό ρυάκι. Το φαράγγι αυτό εκτείνεται από το  χωριό Χουδέτσι βόρια προς το χωριό Άγιος Βασίλειος του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Αρχηγός της εκδρομής ήταν ο Τάκης Τζανακάκης και ο Κώστας Σαββαθράκης, συνεπικουρούμενοι από εθελοντές συνοδούς  για τα μέλη της ΠΕΤΚ. Η πρωτοβουλία για αυτές τις εκδρομές ανήκει στον εθελοντή Μπάμπη Συμεωνίδη, όπως και στην πρώτη μας εκδρομή το Καλοκαίρι του 2022.

Ευχαριστούμε θερμά τους Δρόμους Ζωής για την προσφορά τους αυτή στα μέλη του Συλλόγου μας. Καθώς τα μέλη μας είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στο φυσικό περιβάλλον, να νιώσουν, να ακουμπήσουν, ο οσφρανθούν, να ακούσουν και να γευτούν πράγματα αποκτώντας μοναδικές και πρωτότυπες εμπειρίες .

Ευχαριστούμε επίσης τον Εθελοντή Μπάμπη Συμεωνίδη για την ιδέα του και την διαμεσολάβησή  του. Βέβαια ευχαριστούμε από καρδιάς και τους εθελοντές των Δρόμων ζωής που ανέλαβαν με την εμπειρία και την εκπαίδευση τους στην φύση να συνοδέψουν τα μέλη του συλλόγου μας παρέχοντας τους ασφάλεια και πληροφορίες για το περιβάλλον που κινούμασταν.

Η προσφορά προς τα μέλη του Συλλόγου μας, των Δρόμων ζωής, περιλάμβανε τα οχήματα μεταφοράς, τους  εθελοντές συνοδούς,  την επιλογή του χώρου πεζοπορίας και  μία ευχάριστη έκπληξη στο τέλος με το ψήσιμο άφθονου κρέατος στην ψησταριά μαζί με κρασί.

 
Περιγραφή της εκδρομής

Ξεκινήσαμε από το χωριό Καλλονή μέσα από χωματόδρομο με προορισμό την είσοδο του φαραγγιού της Σπηλιώτισσας σε υψόμετρο 340 μ.

Στην αρχή του φαραγγιού βαδίζαμε σε πλακόστρωτο μονοπάτι ενώ με κάθε αφορμή αγγίζαμε τα δέντρα και τις δύο λιθόκτιστες βρύσες που συναντήσαμε.

Λίγο πιο πάνω καθώς το ρυάκι σιγοτραγουδούσε το σκοπό του νερού, ο Τάκης είχε μία πολύ καλή ιδέα, όποιος ήθελε να ψηλαφίσει το ρυάκι, έτσι στις φωτογραφίες βλέπουμε Κωνσταντίνο Τσαγκατάκη να κατεβαίνει με την βοήθεια του Τάκη και να ακουμπάει το παγωμένο νερό, τις πέτρες με τα βρύα και τα φυτά που ήταν στις όχθες του ρυακιού.

Η πορεία μας στο κατάφυτο φαράγγι συνεχίστηκε από μονοπάτι, έχοντας να συναντήσουμε όλα εκείνα που έκαναν την εκδρομή μας συναρπαστική. Πεσμένοι κορμοί δέντρων που έπρεπε να περάσουμε από κάτω, στενό επικλινές μονοπάτι, ένας παλιός νερόμυλος και άλλα.

Το αποκορύφωμα της εκδρομής μας μέσα στο φαράγγι, ήταν το πέρασμα του μοναδικού γεφυριού που είχε παρασυρθεί από το νερό σε κάποια παλαιότερη πλημύρα. Οι έμπειροι συνοδοί μας  άπλωσαν ένα σχοινί και με την βοήθεια δύο ξύλων από το κατεστραμμένο γεφυράκι, πέρασαν ένα-ένα τα μέλη του συλλόγου μας με την συνεχή επαφή και καθοδήγηση των εθελοντών μας.  

Η εκδρομή έφτασε στο τέλος της με μία μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας. Μόλις βγήκαμε από το φαράγγι  σε υψόμετρο 440 μ, κάτω από τα δέντρα στην άκρη του χωριού  Χουδέτσι, ο Τάκης έβγαλε όλα τα σύνεργα και σε ελάχιστο χρόνο έψησε καταπληκτικής νοστιμιάς μπριζόλες και πίτες μαζί με κρασί. Μάλιστα κινήσαμε το ενδιαφέρον ενός ντόπιου, του Νίκου Ανδριανάκη, ο οποίος είχε την καλοσύνη να μας φέρει δύο μπουκάλια κόκκινο κρασί, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ.

Η  εκδρομή ολοκληρώθηκε έπειτα από  3,5 ώρες, με τις καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές, αφού ενώ περιμέναμε από στιγμή σε στιγμή να ξεσπάσει βροχή αυτό δεν έγινε, ενώ η θερμοκρασία ήταν γύρο στους 11 βαθμούς. Εάν υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα μέλη του συλλόγου μας, έχουν την υπόσχεση ότι θα επαναλάβουμε την εκδρομή σε άλλο μέρος και νέες εμπειρίες.                       

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *