Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
Επιστολές

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μη εφαρμογή του νόμου 2621/Β/2009

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μη εφαρμογή του νόμου 2621/Β/2009
περί προσβασιμότητας και ελεύθερων ζωνών όδευσης πεζών σε όλα τα νέα έργα
του Δήμου Ηρακλείου

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης που εκπροσωπεί τους τυφλούς όλης της Κρήτης, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε 4 Ιανουάριου 2023 και των προβλημάτων προσβασιμότητας που σας αναπτύξαμε προφορικά, θέλει να σας εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της σχετικά με τη μη εφαρμογή του Νόμου 2621 /Β/2009 περί προσβασιμότητας και ελεύθερων ζωνών όδευσης πεζών.

Όλα τα έργα που κατασκεύασε, κύριε Δήμαρχε, η δημοτική σας αρχή από το 2014 έως σήμερα, στερούνται σημαντικών προδιαγραφών αυτού του Νόμου, υποβαθμίζοντας καθοριστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών για τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα όσων έτυχε να έχουν κάποια αναπηρία, εκ γενετής ή επίκτητη.

Συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν ελεύθερες ζώνες όδευσης πεζών κατ’ ελάχιστον 1,5 μ. και ύψος 2,20 μ., όπως ορίζει ο Νόμος. Τοποθετούνται παντού κολωνάκια κατά παράβαση του Νόμου, ο οποίος ορίζει ελάχιστο ύψος 80 πόντων σε σχήμα «Π» ή κάγκελο. Επιτρέπεται η οριοθέτηση κατ’ εξαίρεση σε υφιστάμενες κλίμακες υπογείων
στα πλαϊνά τους όρια με κιγκλιδώματα με στρογγυλεμένες ακμές.

Συχνά, δεν τοποθετούνται καθόλου οδηγοί όδευσης τυφλών, όπως στα καινούρια πεζοδρόμια της περιοχής Αγίου Ιωάννη Κνωσού, σε μικρές αναπλάσεις όπως σε αυτή περιμετρικά του κυκλικού κόμβου της πλατείας Κύπρου και με τρανταχτό παράδειγμα τις πεζοδρομήσεις που έγιναν το 2022 στο κέντρο της πόλης που οδηγούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

Η εκάστοτε πόλη, κύριε Δήμαρχε, δεν ανήκει ούτε στον Δήμαρχο, ούτε στον Αντιδήμαρχο, ούτε στον κάθε υπάλληλο για να πράττει αυθαίρετα. Υπάρχουν Νόμοι που επιβάλλεται να ακολουθήσουν πιστά, διότι τα έργα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται, όταν έχουν τόσο σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας, υποθηκεύουν την ζωή των πολιτών για πολλά χρόνια μετά.

Η παρούσα επιστολή μας, κύριε Δήμαρχε, χαρακτηρίζεται από την έντονη απογοήτευση και αγανάκτησή μας ως φορέας εκπροσώπησης των τυφλών συμπολιτών μας, με αφορμή τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η οποία αφορά στο νέο δίκτυο πεζοδρόμων στην πόλη προς το Πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου, καθώς αγνοήθηκε παντελώς ο Νόμος 2621/Β/2009 για την προσβασιμότητα με τη μη τοποθέτηση οδηγού όδευσης τυφλών. Με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα μη προσβάσιμο έργο για τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία για ακόμη μία φορά.

Θέλουμε να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τα προγραμματισμένα έργα ανάπλασης, όπως η ανάπλαση των Ενετικών τειχών της πόλης, η ανάπλαση της πλατείας 18 Άγγλων και της πλατείας Ελευθερίας, καθώς είμαστε πλέον πεπεισμένοι, δυστυχώς, ότι δεν θα εφαρμοστεί ο Νόμος 2621/Β/2009 που διέπει την κατασκευή τους.

Για την τεκμηρίωση όσων σας αναφέρουμε, σας επισυνάπτουμε στην παρούσα επιστολή μας το σχετικό Νόμο (2621/Β/2009) περί προσβασιμότητας και ελεύθερων ζωνών όδευσης πεζών, βάσει του οποίου θα έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί όλα τα έργα.

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *