Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Επιστολές

Οδηγίες προς οδηγούς ταξί

ΘΕΜΑ: Οδηγίες προς οδηγούς ταξί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με οπτική αναπηρία

H Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, αποτελεί το μοναδικό φορέα εκπροσώπησης των τυφλών στην Κρήτη.

Με το παρόν έγγραφο θα θέλαμε να σας δώσουμε ορισμένες οδηγίες για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών σας με οπτική αναπηρία.

1. Στην περίπτωση που κατά την τηλεφωνική κλήση ταξί δηλώνεται ότι πρόκειται για τυφλό άτομο, ο οδηγός ταξί θα πρέπει να σταθμεύει όσο πιο κοντά γίνεται στο τυφλό άτομο.

2. Φτάνοντας, ο οδηγός ταξί θα πρέπει να δηλώσει προφορικά την παρουσία του στο τυφλό άτομο.

3. Στην περίπτωση που το άτομο κρατάει λευκό μπαστούνι, δηλωτικό της ολικής απώλειας όρασης, θα πρέπει ο οδηγός ταξί να κατέβει από το αυτοκίνητο και να συνοδεύσει το τυφλό άτομο αφήνοντάς το να τον πιάσει από τον ώμο ή το μπράτσο, προκειμένου να τον οδηγήσει στην πόρτα του αυτοκινήτου.

4. Καλό θα είναι ο οδηγός ταξί, να αναφέρει στοιχεία της διαδρομής, όπως τις οδούς που διανύει προκειμένου το τυφλό άτομο να γνωρίζει που βρίσκεται ώσπου να φτάσει στον προορισμό του.

5. Κατά την αποβίβαση θα πρέπει ο οδηγός ταξί να επιβεβαιώσει ότι έχει φτάσει στο ακριβές σημείο προορισμού του τυφλού ατόμου και να το συνοδεύσει μέχρι το σημείο που θα χρειαστεί, όπως μέχρι την είσοδο.

Παρακαλούμε όπως κοινοποιήσετε το παρόν έγγραφο σε όλους τους συνεργαζόμενους με εσάς οδηγούς ταξί, προκειμένου να λάβουν γνώση και να εξυπηρετούν τους με οπτική αναπηρία πελάτες τους με ασφάλεια και χωρίς να τους δημιουργείται το αίσθημα του αποπροσανατολισμού.

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση, είμαστε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Για τη Δ.Ε. της Π.Ε.Τ.Κ.

Ο Πρόεδρος. Η Γεν. Γραμματέας

Μαρκοδημητράκης Μενέλαος. Κατσιπουλάκη Γιαννιδάκη Καλλιόπη

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *