Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Δελτία Τύπου

Παγκόσμια ημέρα όρασης και λευκού μπαστουνιού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Mε αφορμή τις δύο παγκόσμιες ημέρες: «Παγκόσμια Ημέρα Όρασης», η οποία εορτάζεται τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρίου και την «Παγκόσμια ημέρα Λευκού Μπαστουνιού», η οποία εορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης θα ήθελε να στείλει δύο μηνύματα. Ένα αισιόδοξο και ένα μήνυμα συνειδητοποίησης.

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι μέσω της επιστήμης άρεται η αναπηρία όρασης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής: η πρώτη επέμβαση για τη γονιδιακή θεραπεία που πραγματοποιήθηκε στην Α’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του ΓΝΑ Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» στις 15 Σεπτεμβρίου 2022, προκειμένου να θεραπευθεί η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, προτού εκδηλωθεί και η επίσης πρώτη στην Ελλάδα επέμβαση που έλαβε χώρα στην οφθαλμολογική κλινική του Βενιζελείου νοσοκομείου στις 6 Οκτωβρίου 2022, κατά την οποία έγινε διόρθωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Το μήνυμα συνειδητοποίησης απευθύνεται καταρχάς στις Δημοτικές αρχές της χώρας μας, τις οποίες καλούμε να εφαρμόζουν το νόμο 2621/2009 που αφορά στο διάδρομο ελεύθερης διέλευσης των πεζών στα πεζοδρόμια, με ελάχιστο πλάτος 1,5 μ. και ύψος 2,20 μ. απαλλαγμένο από κάθε μορφής εμπόδιο. Ακόμη, απευθυνόμενοι στους πολίτες, θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία δεν επαιτούν την κινητικότητά τους, την απαιτούν με βάση τους νόμους. Ζητούμε λοιπόν από τους πολίτες – οδηγούς να μην παρκάρουν σε διαβάσεις πεζών, να μην παρκάρουν επάνω στα πεζοδρόμια που είναι ο κατεξοχήν χώρος κίνησης των ανθρώπων με οπτική αναπηρία, να μην κλείνουν τις διαβάσεις προς και από τα πεζοδρόμια και να αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα των οδηγών όδευσης τυφλών.

Ο σεβασμός στους νόμους διευκολύνει τις ζωές όλων μας…

Για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος, Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Η Γεν. Γραμματέας, Κατσιπουλάκη – Γιαννιδάκη Καλλιόπη

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *