Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Δελτία Τύπου

15η Οκτωβρίου παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού.

Μη μου κόβεις το Δρόμο

 Η 15η Οκτωβρίου έχει Παγκοσμίως καθιερωθεί ως η Ημέρα Εορτασμού του Λευκού Μπαστουνιού, με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με Προβλήματα Όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

          Το Λευκό Μπαστούνι, εκτός από σύμβολο της Τυφλότητας (χαρακτηρίζει & αναγνωρίζει κανείς ένα άτομο με Πρόβλημα Όρασης όταν το κρατά) είναι και ο Σημαντικότερος Αρωγός – Τεχνικό Βοήθημα, στην προσπάθεια ενός ατόμου με Πρόβλημα όρασης να κινηθεί με Άνεση-Ανεξαρτησία & Ασφάλεια!

          Ένα άτομο που έχει λάβει Μαθήματα Κινητικότητας & Προσανατολισμού, μπορεί να πετύχει ένα υψηλό βαθμό αυτονομίας, πάντοτε όμως με τη χρήση του Λευκού Μπαστουνιού.

Στο πνεύμα της ελεύθερης πρόσβασης για τα άτομα με Προβλήματα όρασης, έχουν σχεδιαστεί και τοποθετηθεί οι Οδηγοί Όδευσης Τυφλών. Οι Οδηγοί Όδευσης Τυφλών, είναι οι ειδικές ανάγλυφες πλάκες των πεζοδρομίων. Αυτές οι ειδικές ανάγλυφες πλάκες στα πεζοδρόμια, δεν τοποθετούνται τυχαία, δεν είναι ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

          Τοποθετούνται σύμφωνα με τον νόμο σε όλα τα νέα πεζοδρόμια και αποτελούν οδηγό πορείας για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

          Είναι ζωτικής σημασίας για τους τυφλούς και με μειωμένη όραση συμπολίτες μας, καθώς αποτελούν προστατευμένες και ελεύθερες περιοχές διακίνησης. Σήμερα λοιπόν, που εορτάζεται η ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας σκεφτούμε όλοι ότι: Όλοι μαζί μπορούμε να συνυπάρξουμε καλύτερα όταν σκεφτόμαστε και τον διπλανό μας που ίσως αντιμετωπίζει πρόβλημα μετακίνησης.

          Γι’αυτό μη σταθμεύετε ή μην αφήνετε αντικείμενα πάνω στις κίτρινες λωρίδες των πεζοδρομίων.

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *