Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Επιστολές

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΕ ΤΥΦΛΟΥΣ

Από τη φύση της η οπτική αναπηρία αντικαθίσταται από τις υπόλοιπες αισθήσεις και κατά συνέπεια είναι πολύ σημαντικό να δίνεται βαρύτητα στην αντίληψη των πραγμάτων μέσω αυτών.
Επομένως, οτιδήποτε μπορεί να «δει» ο τυφλός μέσα από την απτική επαφή, αποτελεί τον τρόπο που θα τον βοηθήσει να σχηματίσει την εικόνα του εκάστοτε αντικειμένου (ομοιώματα εκθεμάτων) στο μυαλό του.
Θα πρέπει ακόμη, να δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην αίσθηση της ακοής των τυφλών, προκειμένου να ταυτίζουν τον ήχο με το εκάστοτε αντικείμενο (π.χ. ζώο).
Γενικότερα, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία-ξενάγηση ενός τυφλού στο Μουσείο, ιδιαίτερα σημαντικό, εκτός από τις λεκτικές πληροφορίες που παρέχει ο ξεναγός, είναι και η διάθεση ηχογραφημένων κειμένων που θα αφορούν στο κάθε έκθεμα του Μουσείο, καθώς και η δυνατότητα ανάγνωσης σύντομων πληροφοριών στη γραφή των τυφλών Braille για το κάθε έκθεμα.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή στο αρχείο pdf παρακάτω.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΕ ΤΥΦΛΟΥΣ

Ξενάγηση τυφλών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *