Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Επιστολές

Προτάσεις για το Σ.Α.Π. του Δήμου Ρεθύμνου

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος  των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη επιθυμεί να σας αποστείλει τις προτάσεις της  σχετικά με τον  σχεδιασμό της αστικής προσβασιμότητας  του δήμου Ρεθύμνου, όπως μας ζητήσατε.

Επικοινωνήσαμε με τα μέλη μας στο Ρέθυμνο και καταλήξαμε πως, ενώ το Ρέθυμνο είναι σε καλύτερη  κατάσταση όσον αφορά την πεζή κινητικότητα, εντούτοις υπάρχουν προβλήματα που θα πρέπει να σας επισημάνουμε από την πλευρά μας βασιζόμενοι πάντα στην νομοθεσία, την κοινή λογική  και την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

1) Είναι καλύτερο να υπάρχει ζώνη φύτευσης πρασίνου οριοθετημένη με τοιχίο όπου αυτό είναι εφικτό και όχι μεμονωμένα δέντρα . Θα πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση πολυετών η αιωνόβιων δέντρων, όπως φίκων, φοινίκων,  πεύκων, χαρουπιών, ελιών και άλλα, καθώς αυτά έχουν πλούσια κόμη που εκτίνεται πολλά μέτρα περιμετρικά του δέντρου και επιπλέον διαθέτουν επιφανειακό ριζικό σύστημα.

2) Πρέπει να διαφυλαχτούν τα ελάχιστα πλάτη των Ελεύθερων Ζωνών Όδευσης Πεζών, αυτό σημαίνει πως όπου μπορούν, παραδείγματος χάρη, να είναι τρία μέτρα, να είναι τρία μέτρα.

3) Οι οδηγοί όδευσης τυφλών θα πρέπει να τοποθετούνται στο κέντρο της ελεύθερης ζώνης  όδευσης πεζών και όχι στο όριο 50 εκατοστά από την ζώνη των κτιρίων που μπορεί να υπάρχουν προεξέχοντα στοιχεία. Οι οδηγοί όδευσης τυφλών θα πρέπει να έχουν εντελώς διαφορετικό χρώμα από  αυτό του πεζοδρομίου για να γίνονται αντιληπτοί από ανθρώπους με πολύ χαμηλή όραση. Το πλάτος των οδηγών όδευσης τυφλών δεν πρέπει να είναι μικρότερο των 30 εκατοστών. Δεν πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση 50 εκατοστών από τον κορμό του δέντρου, αλλά όσο γίνεται πιο μακριά από το φρεάτιο του δέντρου. Θα πρέπει οι οδηγοί όδευσης τυφλών να τοποθετούνται σε ευθείες γραμμές  και ας διακόπτονται από τυχών φρεάτια, ο τυφλός στο επόμενο βήμα, σύμφωνα με την εκπαίδευση του, θα συναντήσει ξανά τον οδηγό. Σε κάθε αλλαγή πορείας θα πρέπει να τοποθετούνται οι ανάλογες πλάκες σε σχήμα τετραγώνου, δηλαδή τέσσερις πλάκες. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία που έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή, ο οδηγός όδευσης τυφλών τοποθετείται σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου και πρέπει να συνδέεται από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο και πεζόδρομους.

4) Στις ελεύθερες ζώνες όδευσης πεζών που είναι κατ΄ ελάχιστον 1,50μ. σε δρόμους μικρότερους των 12 μέτρων και 2,05 μέτρα σε δρόμους μεγαλύτερους των 12 μέτρων, θα πρέπει να διασφαλίζεται πλήρως η πεζή κινητικότητα, καθώς είναι αυτονόητο πως  στο αστικό δομημένο περιβάλλον προτεραιότητα έχουν οι πολίτες και όχι τα δέντρα η ο αστικός εξοπλισμός.

5) Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρεθεί χώρος από την ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών και να δοθεί στον αστικό εξοπλισμό-φύτευση.  

6) Δεν πρέπει να τοποθετηθούν  κανενός είδους χαμηλά εμπόδια εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, εκτός αυτής μπορούν να τοποθετηθεί ο, τι προβλέπει η νομοθεσία με ελάχιστο ύψος τους 80 πόντους και με διαφορετικό χρώμα από το πεζοδρόμιο.

 7) Ο οδηγός όδευσης τυφλών θα πρέπει να τοποθετείται στο κέντρο του πεζόδρομου, καθώς η εμπειρία  μας έχει δείξει πως είναι η καλύτερη επιλογή.

Κάθε τι που γράφουμε ότι πρέπει να αποφευχθεί, το έχουμε δει σε έργα που έχουν υλοποιηθεί  στο Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις. Έργα, τα οποία  είναι μη προσβάσιμα σε ανθρώπους με αναπηρία και ιδιαίτερα σε τυφλούς. Όλα αυτά τα  προβλήματα προέκυψαν έπειτα από τη λανθασμένη ερμηνεία της νομοθεσία από τους αρμόδιους μελετητές, τους επιβλέποντες και τις τεχνικές υπηρεσίες.

Ο Δήμος Ρεθύμνης, έχει δείξει μέχρι στιγμής εξαιρετικά δείγματα  γραφής όσον αφορά στην προσβασιμότητα και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να συνεχίσει έτσι.   

Με εκτίμηση για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος: Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Η Γεν. Γραμματέας: Κατσιπουλάκη- Γιαννιδάκη Καλλιόπη.

Πεζοδρόμιο στο Ρέθυμνο

petkritis

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *