Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μήνυμα νέας Δ.Ε. επιτροπής

Μήνυμα της νέας Διοικούσας Επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης

Ξεκινώντας, δεν θα μπορούσαμε να μην ευχαριστήσουμε τον πρώην πρόεδρο της Ένωσής μας κ. Παναγιώτη Γραμμενίδη που για πολλά χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του εθελοντικά στο χώρο των ανθρώπων με οπτική αναπηρία, κρατώντας δυνατή και ενωμένη την Ένωση και τη φωνή της σε δύσκολα χρόνια.
Επίσης, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις ευχαριστίες μας στον κ. Κώστα Ψαραδάκη, ο οποίος με τη σειρά του υπηρέτησε και εκείνος από διάφορες θέσεις την Ένωση με έντονη την διάθεση της προσφοράς.

Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους με οπτική αναπηρία της Κρήτης και θέλουμε να τους ενημερώσουμε για ό,τι αφορά την Ένωσή μας.

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την Ένωση το κάνουμε εθελοντικά με διάθεση αλτρουισμού και όλες οι θέσεις της Διοικούσας Επιτροπής είναι άμισθες.

Ο Π.Σ.Τ. από το 1932 (έτος ίδρυσής του) είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος όλων των τυφλών της χώρας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με οπτική αναπηρία από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η Π.Ε.Τ.Κ. αποτελεί παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και μέλη της μπορούν να γίνουν όλα τα άτομα με ποσοστό οπτικής αναπηρίας 67% και άνω.

Η Π.Ε.Τ.Κ. ενώνει πάντα την φωνή της με τον Π.Σ.Τ. και με την παρουσία της στις διεκδικήσεις για τα δίκαια αιτήματα μας, που μόνο μέσα από τον συλλογικό φορέα μας μπορούν να εισακουστούν από τους κυβερνώντες.

Οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τίποτα δεν μας έχει χαριστεί, όλα έχουν διεκδικηθεί  και μέσα από τον αγώνα έχουν πάρει σάρκα και οστά.

Θεωρείται αυτονόητο σήμερα ότι οι νέοι μαθητές με οπτική αναπηρία μπορούν να μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις, ότι θα έχουν ένα επίδομα για να καλύπτουν ένα μέρος του επιπλέον κόστους ζωής που δημιουργεί η αναπηρία, ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να βρουν εργασία στο επάγγελμα που έχουν επιλέξει. Αυτά και πολλά άλλα είναι μερικά μόνο από αυτά που έχει πετύχει ο Π.Σ.Τ. με την συμπαράσταση των Περιφερειακών του Ενώσεων, όπως και αυτήν της Κρήτης που εκπροσωπούμε τώρα.

Άραγε είναι αρκετά αυτά; Η απάντηση είναι όχι, για αυτό καλούμε όλους τους ανθρώπους με πιστοποίηση οπτικής αναπηρίας της Κρήτης, να ενώσουν την φωνή τους, τη δύναμη τους, με τον σύλλογο τους, τον σύλλογο που ό,τι πετυχαίνει είναι για όλους.

Σας καλούμε να γίνετε μέλη στην Π.Ε.Τ.Κ. προκειμένου να διεκδικήσουμε όλοι μαζί με δύναμη τα παρακάτω:

Εκπαίδευση στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και στις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των ανθρώπων με οπτική αναπηρία, η οποία να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες  σε ολόκληρη την Κρήτη, καθώς τα άτομα με οπτική αναπηρία της Κρήτης από το 2015 στερούνται αυτής της άκρως σημαντικής εκπαίδευσης, η οποία είναι δια βίου.

Να ασκήσουμε πίεση στους δήμους του νησιού μας προκειμένου να κάνουν τις πόλεις προσβάσιμες στους ανθρώπους με οπτική αναπηρία, με την τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στους φωτεινούς σηματοδότες, ούτως ώστε οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία να περνούν τους κόμβους χωρίς να ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα. Με την ελευθέρωση των πεζοδρομίων από τα δέντρα, τον υπερβολικό αστικό εξοπλισμό, την τήρηση του νόμου ως προς το εύρος των πεζοδρομίων και την εφαρμογή παντού οδηγών όδευσης τυφλών με τις προκαθορισμένες τεχνικές προδιαγραφές.

Σε Πανελλήνιο επίπεδο να διεκδικήσουμε την αύξηση του επιδόματος αναπηρίας, την σωστή εφαρμογή του προσωπικού βοηθού που τώρα έχουν αποκλειστεί οι πρώτου και δευτέρου βαθμού συγγενείς και η απάλειψη του ηλικιακού ορίου των 65 ετών και άλλα πολλά.

Σας καλούμε να γίνετε μέλη του συλλόγου μας και μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας που έχουμε δημιουργήσει (την ομάδα μας στο facebook, την αποστολή sms, την ομάδα μας στο viber και την ιστοσελίδα μας: www.petk.gr) να ενημερώνεστε για όσα έχουμε πετύχει, για όσα διεκδικούμε και όσα καταφέρνουμε να πετύχουμε.

Καλούμε όλους του ανθρώπους με οπτική αναπηρία της Κρήτης, με διάθεση αλτρουισμού, ανεξαρτήτως ηλικίας ή τόπο διαμονής να γίνουν μέλη του συλλόγου μας, προκειμένου  οι διεκδικήσεις μας  να συνοδεύονται και από την απαραίτητη αριθμητική δύναμη.

Πρέπει οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία να σταματήσουν να είναι αόρατοι πολίτες και πρώτα από όλα να εγγραφούν στο σύλλογό μας, στο σύλλογό τους, γιατί μόνο μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερα από το κράτος, πάντα στο πλαίσιο της ισότητας των πολιτών όπως προβλέπει το σύνταγμα.

Καλούμε όλους τους αναγνώστες αυτού του άρθρου, να το κάνουν γνωστό στους φίλους, τους συγγενείς, σε όποιους ξέρουν που έχουν οπτική αναπηρία και να τους προτείνουν να γίνουν μέλη του συλλόγου μας, του μοναδικού σωματείου που τους εκπροσωπεί στην Κρήτη και χρειάζεται την συμμετοχή τους ανεξαρτήτως ηλικίας, πολιτικών πεποιθήσεων και τόπου διαμονής.

Η αναπηρία ήταν ανέκαθεν μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και ο πολιτισμός κάθε κοινωνίας φαίνεται από το πώς συμπεριφέρεται στα πιο αδύναμα μέλη της.

Με εκτίμηση,

Η Δ.Ε. της Π.Ε.Τ.Κ.
Πρόεδρος: Μενέλαος Μαρκοδημητράκης
Αντιπρόεδρος: Ελευθερία Ζαμπετάκη
Γεν. Γραμματέας: Καλλιόπη Κατσιπουλάκη Γιαννιδάκη
Οργ. Γραμματέας: Εμμανουήλ Κεντριστάκης
Ταμίας: Εμμανουήλ Σπανουδάκης