Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
Συμμετοχές σε Δράσεις-Συνεργασίες

Διημερίδα που διοργάνωσε το ΚΕΑΤ 17 και 18 Νοεμβρίου 2023

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης συμμετείχε στη διημερίδα που διοργάνωσε το ΚΕ.Α.Τ.  Το σωματείο μας εκπροσώπησε ο πρόεδρος κ. Μαρκοδημητράκης Μενέλαος μαζί με την κ. Χαϊδάκη Μαρία μέλος του συλλόγου και δασκάλα.

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα του Δήμου Ηρακλείου, Μανόλης Καρέλης στην οδό Ανδρόγεω.

Εισηγητές στην διημερίδα ήταν, η κ. Χαμονικολάου Διοικήτρια του ΚΕΑΤ, η κ. Πανυγηράκη κοινωνική λειτουργός, η κ. Στούμπου εκπαιδεύτρια κινητικότητας και η κ. Μπούση φιλόλογος, η οποία είχε συνοδεία σκύλου οδηγού τυφλών.

Κατά την πρώτη ημέρα, καλεσμένοι ήταν εργαζόμενοι των Ο.Τ.Α. Έγινε συζήτηση σχετικά με την προσβασιμότητα των δημοσίων κτηρίων για τους ανθρώπους με αναπηρία όρασης και την εξυπηρέτηση τους. Επίσης, παρουσιάστηκε ένα μεγάλο μέρος του φάσματος που καλύπτει το ΚΕ.Α.Τ. στην εκπαίδευση των τυφλών στην Ελλάδα, ως ο δημόσιος κρατικός φορέας υποστήριξης των ανθρώπων με οπτική αναπηρία στην χώρα μας. Επιπλέον, έγινε παρουσίαση των τεχνικών συνοδείας των τυφλών και επίδειξη κινητικότητας με σκύλο οδηγό τυφλών.

Την δεύτερη ημέρα καλεσμένοι ήταν οι εκπαιδευτικοί. Συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της εκπαίδευσης των τυφλών και μερικώς βλεπόντων παιδιών. Έγινε εκτενής αναφορά στην εκπαίδευση και στην ορολογία σχετικά με το πώς είναι σωστό να ονομάζονται οι άνθρωποι με αναπηρία. Αναφέρθηκε το έργο και οι δομές του ΚΕ.Α.Τ. σε όλο το εύρος της εκπαίδευσης που παρέχει στου τυφλούς της χώρας. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις και να πάρουν υπεύθυνες απαντήσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν βιωματική εκπαίδευση κινητικότητας, να μάθουν, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά έναν σκύλο οδηγό τυφλών και την συνοδό του, η οποία με ξεχωριστό τρόπο τους εξιστόρησε την συμβίωση αλλά και τα ταξίδια σε 32 χώρες που έχει κάνει ως τώρα με τον σκύλο οδηγό της.

Τέλος, η Διοικήτρια του ΚΕ.Α.Τ. κ. Χαμονικολάου Σοφία, που με πρωτοβουλία δική της γίνονται αυτές οι ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό όλα τα παιδιά με αναπηρία όρασης και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουν το έργο του ΚΕ.Α.Τ. και να αποταθούν σε αυτό αν παρουσιαστεί η ανάγκη, δεν παρέλειψε να τονίσει την συνεισφορά της Π.Ε.Τ.Κ. στην εκπροσώπηση των τυφλών της Κρήτης και την αγαστή συνεργασία ανάμεσα στους δυο φορείς. 

Σοφία Χαμονικολάου Ηράκλειο 18 11 2023

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Το να είναι ένας τυφλός μέλος της ΠΕΤΚ, δεν θα πάρει πίσω το φως του, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί μαθαίνοντας τα δικαιώματα του διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *